Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Drożdże firmy ENARTIS
#1
Witam,

Czy słyszeliście o drożdżach firmy ENARTIS?

Jestem początkującym winiarzem i do tej pory stosowałem drożdże firmy Biowin i całkiem niezłe winka mi wychodzą na tych drożdżach. Ostatnio natchnąłem się na drożdże firmy ENARTIS tj. Chellenge ARMOA WHITE do win białych i Chellenge RED FRUIT do win czerwonych są to drożdże aktywne.
Czy ktoś je stosował?
Czy są lepsze od drożdży szlachetnych np. Biowin-u?
Jak wpływają na winko tzn. bukiet, kolor?
Odpowiedz
#2
Na kolor to nie wpływają. Na bukiet i owszem Challenge Aroma White dodaja aromatow estrowych - nadaja się do chłodniejszej fermentacji win gronowych bialych (nie tylko gronowych zresztą) z owocow o neutralnym aromacie. natomiast w owocach o silnym, specyficznym aromacie wlasnym (np. dzika roża) nic nie poczujesz. Red Fruit nie stosowalem. Od drożdzy Biowinu sa lepsze, czy są lepsze od drożdży Fermivin i Fermicru rozprowadzanych przez biowin to zależy do czego je zastosujesz. Aroma White mają niższą rzeczywistą odpornośc na alkohol niz np. Fermivin.
Odpowiedz
#3
Ja np. cenię sobie "poduszki" z Biowinu za pewne cechu których nie znajduję w innych dostępnych na rynku drożdżach. Nie są to jakieś przypadkowe szczepy ale starannie dobrane. Szkoda że Biowin nie opisał ich cech na opakowaniu - bo stosują uniwersalny opis bez wdawania się w szczegóły.
Np. drożdże Tokay (z Biowinu) dają silne posmaki miodowe a ich odporność na alkohol nie jest wysoka 14,5%-15%. Fermentacja przebiega bez problemów a na koniec mała dawka pirosiarczynu ją zatrzymuje. Nie ma więc problemów z dosłodzeniem. Właśnie prowadzę na tych drożdżach fermentację DR bo zależy mi na tych posmakach miodowych.

Inny przetestowany i ceniony szczep to drożdże miodowe. Świetnie nadają sie do trójniaków. Jeśli zastosować właściwy reżym odżywiania fermentacja biegnie równo i bez zakłóceń. Pisałem o tym wątku TUTAJ.

Jeszcze inny ciekawy szczep to drożdże uniwersalne. Chociaż nie są zbyt odporne na wysokie ciśnienie osmotyczne (trzeba dosładzać porcjami) to są wyjątkowo odporne na poziom alkoholu i produkują enzymy wykańczające konkurencję (killer factor). Jest to istotne przy pewnych nastawach.
Odpowiedz
#4
Witam
Przy okazji zakupów wziąłem na próbę (w promocyjnej cenie ) Enartis Challenge Ezferm (pakowane po 10g ) , drożdże wystartowały jednak po jakimś czasie fermentacja prawie zanikła przy 12Bx cukru zrobiłem więc restart drożdżami ( z innego wina) Oenoferm Bouquet i te bez problemów wzięły się za robotę . Nie zastanawiam się czemu Enartis nie chciały pracować po prostu już ich więcej nie kupię .

Wacek
Odpowiedz
#5
A ja stosuję . Drożdże jak drożdże. Co mają zrobić to robią .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#6
Aktualnie mó kolega stosuje takie drożdże to znaczy Red Fruit aktualnie ma on opakowanie 500g bo mówi będzie ekonomicznie i oszczędnie.
Odpowiedz
#7
A odkopię wątek.

Czy stosował ktoś drożdże Enartis Ferm SC? czy wprowadzają one jakieś zapachy i czy nadadzą się do fermentacji miodu pitnego (który w założeniu ma być słaby - 13% i półslodki?)
Odpowiedz
#8
Stosuję te drożdże (Enartis Ferm SC) pierwszy raz w tym roku - do czerwonego gronowego. O efektach na razie niewiele moge powiedzieć poza tym, że fermentacja przebiega normalnie- bez niespodzianek. Nie wydaje mi się aby te drożdże były dobre do miodu pitnego - co najwyżej do czwórniaka. Jesli zrobisz brzeczkę klasycznie - tzn od razu na starcie trójniak będzie miał ok. 32-35 Blg to raczej kłopoty z fermentacją murowane. To nie sa drożdże osmofilne. Możesz spróbować sfermentować brzeczkę czwórniaka do wytrawnego i dosłodzić potem miodem do smaku półsłodkiego - wyjdzie półtrójniak.
Odpowiedz
#9
No tak do trójniaka się nie nadadzą bo jeśli faktycznie dociągną do 13% i padną to i po czwórniaku powinien zostać cukier resztkowy 20-30 g/l i właśnie o to mi chodzi: słaby jeśli chodzi o zawartość alkoholu ale smaczny i nie wytrawny (niestety znaleźć drożdże o niskiej tolerancji na alkohol nie jest łatwo - a co dopiero odpowiednie drożdże do trunku). Nie zależy mi (na razie) na tym by to był czwórniak czy trójniak - może być pośredni :)

A jak zapach podczas fermentacji? Bo ja już jeden miód truskawiak (blg 25) na nich próbowałem odpalić - niestety nie dało rady, ale wtedy był to nie sycony i na wodzie z biedronki w 5l bańkach - i to chyba przez ta wodę bo nawet podczas uwodnienia strajkowały. A jak mi się udało ruszyć w słoiku trochę nastawu, to śmierdziało jak budaprem :|.

Wczoraj w celach testowych nastawiłem w małej buteleczce trochę syconego miodu na kranówie z tymi drożdżami i pachnie przyzwoicie, więc dziś jak wrócę do domu zrobię pełny nastaw.

Nastaw zrobiony pracuje b. żywo, jednak przy fermentacji aromat jest mały - tzn. słabo pachnie :|.
Odpowiedz
#10
(02-11-2010, 08:31)DarekRz napisał(a): O efektach na razie niewiele moge powiedzieć poza tym, że fermentacja przebiega normalnie- bez niespodzianek.

I jak ci poszła fermentacja, bo mój miód przerobił do 14% i zwolnił bo mu się cukier skończył po domiodzeniu znów żwawo ruszył - 13% to można miedzy bajki włożyć.
Odpowiedz
#11
(22-11-2010, 18:55)Bully napisał(a): mój miód przerobił do 14% i zwolnił bo mu się cukier skończył po domiodzeniu znów żwawo ruszył - 13% to można miedzy bajki włożyć.

Możesz napisać coś więcej?

Mam te enartisy w lodówce z mocnym postanowieniem użycia do ryżowo-hibiskusowego. Jeżeli jednak piszesz, co piszesz - to czym prędzej muszę zweryfikować wstępne obliczenia.

Krzysztof
Odpowiedz
#12
Przyznaję się bez bicia, że nie mierzyłem blg początkowego. Ale uznałem książkowe 900 ml miodu jako 900gr cukru. Co potem raczej się sprawdziło bo jak dodałem 310 gr tego samego miodu to blg podniosło się ok. 4 blg. tyle tytułem wstępu. Tu dokładny wpis z dzienniczka:


Kod:
Miód truskawiak

Nastawiona MD.
-----------------
03.11.2010 wieczorem
Sycenie miodu 900 ml na 4,2l wody
-----------------
04.11.2010
Rano:
Dobrze rozpędzona MD wlana do nastawu.
Wieczorem:
Wszystko ruszyło dodane do tego 2,5g pożywki Kombi
Oraz dolane 1,2L soku truskawkowego - blg ok 34.
Z obliczeń wynika że jest to brzeczka ok. czwórniaka, co powinno dać 13% (jeśli drożdże akurat tyle wyrobią ile podaje
producent) i mały cukier resztkowy.
--------------
08.11.2010

Ładnie się pieniło i bulgało przez ok 3 dni. Mieszałem balonem od czasu do czasu.Po otwarciu balona i przystawieniu ucha
słychać było bąbelki. Od wczoraj tak nie jest. Piany praktycznie nie ma po otwarciu i przystawieniu ucha nie słychać już
"musowania", lecz jeśli zamiesza się balonem nagle zaczyna się bardzo pienić po czym piana opada i znów nic. Zmierzyłem blg
- 16.

Wieczorem mocno zamieszałem (by uwolnić CO2). Dodałem pożywki - ok. 2,2g zwykłej pożywki i ok. 2,2g kombi.
---------------
09.11.2010
Rano kiedy wstałem ładnie już pracowało :)
---------------
Pracuje jak szalone.
----------------
13.11.2010
Blg 3.
----------------
17.11.2010
blg -1 dosłodzone 310g miodu blg podskoczyło do 3 (czyli o 4) - miód nie był sycony.
----------------
22.11.2010
Blg 1 - miód zyskał goryczki niczym grejpfrut - na początku jej nie czuć, pojawia się dopiero po chwili.

Nastaw cały czas jeszcze pracuje. Praktycznie przez cały czas pracy po zamieszaniu daje obfitą pianę.
Odpowiedz
#13
OK, a więc (nie bardzo) po kolei:

1,2l soku o bllg=34 (jak mierzyłeś?)
1,21l miodu = 1210g cukru
4,2l wody

Razem:
Objętość nastawu 6,6l
Cukier całkowity 1600g
Cukier resztkowy (przy Bllg=1) 28g/l
Moc miodu 12,7% (przy poprawce na niecukry=2)

Chyba jednak zgodnie z założeniami i tolerancją... :)

Krzysztof


Załączone pliki
.xls   Balling.xls (Rozmiar: 26,5 KB / Pobrań: 146)
Odpowiedz
#14
(22-11-2010, 20:56)Skrzych napisał(a): 1,2l soku o bllg=34 (jak mierzyłeś?)
1,21l miodu = 1210g cukru
4,2l wody

Razem:
Objętość nastawu 6,6l
Cukier całkowity 1600g

Ha! Błąd się wkradł w zapiski - już prostuje:

"03.11.2010 wieczorem
Sycenie miodu 900 ml na 4,2l wody"

Powinno być na 4,2 brzeczki - no mogło być do 4,4.
tak, że w sumie po dodaniu soku (przed domiodzeniem) było ~5,5 l.
Teraz jest pomiędzy 5,5 l a 6 l - mniej więcej w połowie (aż wyciągnąłem balon by przyjrzeć się podziałce).

Blg soku mierzyłem rozcieńczając wodą 1:1 (wagowo) i wynik (17blg) mnożyłem przez 2.

(22-11-2010, 20:56)Skrzych napisał(a): Cukier resztkowy (przy Bllg=1) 28g/l

Myślę że śmiało można przyjąć 34g/l - wkońcu przed domiodzeniem odfermentowało do -1
Odpowiedz
#15
Po uwzględnieniu twych uwag miód ma ponad 14%, co dla mnie jest dyskwalifikujące :(
Jednakowoż śledzić będę inne relacje ze stosowania tych enartisów.


Załączone pliki
.xls   Balling-2.xls (Rozmiar: 26,5 KB / Pobrań: 149)
Odpowiedz
#16
(22-11-2010, 21:33)Skrzych napisał(a): Po uwzględnieniu twych uwag miód ma ponad 14%, co dla mnie jest dyskwalifikujące :(
Jednakowoż śledzić będę inne relacje ze stosowania tych enartisów.
A miało być tak pięknie 13% i śmierć:glowa_w_mur:
Zaraz się okaże, że te 14 to nie jest koniec ich możliwości:jedzenie:
Odpowiedz
#17
No właśnie mnie też to smuci bo szukałem jakichś słabszych drożdży - fakt, że u mnie dostały sporo pożywki i temperatura nie za wysoka (jak kupie sobie termometr naklejany to powiem jaka ;) ) ale zrobię jeszcze z 1-2 nastawy, zobaczę ile wyrobią, wykorzystam całą paczkę i spróbuje innych drożdży, bo też chce znaleźć coś w granicach 13%.
Odpowiedz
#18
U mnie temp 17-19 sprzyja wysokim procentom. Wróciłem z musu do bordeaux z biowinu
Odpowiedz
#19
Właśnie jestem po kolejnym pomiarze blg (wcześniej nie miałem czasu). Wyszło -1 czyli dodany cukier został zjedzony :|. Dziś siarkuje, dosładzam i dokwaszam - nie mają szansy :diabelek: jutro jak opadnie osad wzbudzony od mieszania - zlewam.

Jak ktoś namierzy jeszcze jakieś niskoalkoholizujące drożdże to daj proszę znać.
Odpowiedz
#20
Odpowiadając na zadane na początku pytanie. Paleta drożdży enartis jest szeroka i tak naprawdę można dopasować te drożdże do każdego rodzaju wina. Można je dostać w tym sklepie
https://czerwonygrzybek.pl/pl/Winiarstwo...2c195.html
ja stosuje przeważnie do win czerwonych i jestem zadowolony



Skocz do: