Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Drożdże na niski % - pracował ktoś na tych?
#1
Mam pytanko bo poszukuje drożdży aktywnych na niski procent tolerancji na alkohol . Czy ktoś ma doświadczenie z takimi drożdzami ?
Drożdże winiarskie Saint Georges (10g)
http://allegro.pl/drozdze-winiarskie-sai...80205.html

UCLM S325
http://allegro.pl/drozdze-winiarskie-ucl...60582.html

Chyba ze cos innego możecie poleci na taki %
Wcześniejsze wina nastawiłem na Fermivin PDM ale one są na wysoki % ale bardzo łatwe dla początkujących
Odpowiedz
#2
Są jeszcze Enartis Ferm SC. Z nimi - podobnie jak i z tymi Saint Georges jest ten problem, że te 13% to nie jest absolutna, górna granica tolerancji alkoholu. To tylko rekomendowana przez producenta - czyli do 13% wyciągną z pewnością a powyżej mogą być kłopoty - ale nie muszą ;)
Odpowiedz
#3
Oczywiście wiem że to nie jest tak ze 13 % i koniec . Ja wcześniej robiłem na Fermivin PDM i one są dla mnie super ale ciągną do zdecydowanie większego procentu i ciężko je ubuć, wiec pomyslałem o takich słabszych i też łatwiej chyba je zasiarkować ( mniejsza ilość)
Odpowiedz
#4
Witam.
Widze że temat z przed 3 tygodni ale właśnie używam tych drożdży (uclm s325) i musze z przykrością stwierdzić że w moim winku z suszonego kwiatu czarnego bzu drożdże przerobiły juz cukru na około 15% i ciągle pracują.W rodzynkowym sytuacja przedstawia sie podobnie choć jest większe prawdopodobienistwo błedu w obliczeniach (nieznana zawartość cukru w rodzynkach-zakładam ze w 1 kg rodzynek jest 0,5kg cukru). Drożdże zamawiałem z aukcji które zostały podane w linku. Dodam jeszcze że stosowałem kiedyś drożdże Enartis Ferm SC bez problemu udało sie zatrzymac fermentacje na poziomie około 12% zawartosci alkoholu pirosiarczynem potasu w dawce 2g na 10l nastawu jabłkowego-wino ładnie sie sklarowało cukier resztkowy na poziomie 3 blg wino zakorkowałem jest smaczne i nie robi problemów pod postacią strzelajacych butelek. Wiecej nie praktykowałem zatrzymywania fermentacji pracujacego nastawu z racji ryzyka późniejszych problemów z wznowieniem pracy.

Pozdrawiam.
Odpowiedz
#5
Ja zrobiłęm ryżowca wg skrzycha na tych drożdżach tylko nastawiłęm go na 13%. Wino pracuje od 2 tygodni ( fermentacja ruszyła od razu) teraz wyraźnie juz zwolniło , czekamy i zobaczymy ;) Myślę czy nie dodać może jeszcze troche cukru na 14 % - choć boje sie ze jak tego nie przerobi to wyjdzie mi słodkie wino a tego nie chcę - jak myslicie . Dawajcie znać do jakiego procentu u was doszły drożdże.
Mój plan to zasiarkować winko , mam nadzieję ze te drożdze nawet jak dochodzą do 15 % to będzie łątwiej ubić niż takie co mają tolerancje na np na 16 ( a dochodzą do 18% i trudno je ubić)
Odpowiedz
#6
(17-12-2012, 16:55)Franzz4 napisał(a): Myślę czy nie dodać może jeszcze troche cukru na 14 % - choć boje sie ze jak tego nie przerobi to wyjdzie mi słodkie wino a tego nie chcę - jak myslicie .
To nie dosładzaj, tylko siarkuj.
Ewentualne dosłodzenie do smaku po 2-gim (3-cim) obciągu i wyklarowaniu.
(17-12-2012, 16:55)Franzz4 napisał(a): Dawajcie znać do jakiego procentu u was doszły drożdże.
UCLM S325 osiągnęły 16% w rodzynkowym - eksterminacji dokonałem pirosiarczynem potasu.
Odpowiedz
#7

Inblue Jaka dawka piro ubiła ULCM S325?
Odpowiedz
#8
(18-12-2012, 23:54)Pixi napisał(a): Jaka dawka piro ubiła ULCM S325?
1,5g/10dm3
Odpowiedz
#9

To sie może przydać . Dziekuje.

Pozdrawiam.



Skocz do: