Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Drożdże piwne i ich wpływ na smak cydru
#1
Witam,
Czy ktoś może ma doświadczenie czy zastosowanie różnych gatunków drożdży ( szczególnie piwnych które teoretycznie są dedykowane do różnych stylów piwnych ) ma faktycznie przełożenie w smaku i aromacie cydru ? Czy faktycznie będzie czuć różnicę ?
Będę chciał kilka partii tego samego soku jabłkowego wyciśniętego na prasie zaszczepić różnymi drożdżami i zobaczyć jaki będzie efekt ale nie wiem czy warto się tak bawić bo może różnice będą minimalne.....

pozdrawiam
Odpowiedz
#2
Z doświadczenia nie wiem ale na zdrowy chłopski rozum różne szczepy będą dawały różną fenolowość, estry, w różnym zakresie temperatur oraz płytsze lub głębsze odfermentowanie.
Mateusz :)
Odpowiedz
#3
(29-07-2016, 14:49)rayavaldek napisał(a): Będę chciał kilka partii tego samego soku jabłkowego wyciśniętego na prasie zaszczepić różnymi drożdżami i zobaczyć jaki będzie efekt ale nie wiem czy warto się tak bawić bo może różnice będą minimalne.....

Nawet jak różnice będą minimalne to doświadczenie będzie bezcenne. Jeśli tylko masz ochotę na takie eksperymenty to rób to. Zawsze jakieś wnioski pozostaną dla innych.

(29-07-2016, 15:43)drakon707 napisał(a): Z doświadczenia nie wiem ale na zdrowy chłopski rozum różne szczepy będą dawały różną fenolowość, estry, w różnym zakresie temperatur oraz płytsze lub głębsze odfermentowanie.

Aromaty i estry pewnie tak, ale odfermentowanie zawsze będzie takie samo. W soku jabłkowym cukru jest tylko na kilka % więc każde drożdże go przerobią do końca, nawet jak jest odrobina cukrów niefermentowalnych to w tak niewielkiej ilości że tylko badania laboratoryjne wychwycą różnicę.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#4
Witam,
Ja także sądzę, że nie będzie to bardzo zauważalne ale dla samego siebie zrobię takie porównanie.
Odpowiedz
#5
(31-07-2016, 13:11)rayavaldek napisał(a): Witam,
Ja także sądzę, że nie będzie to bardzo zauważalne ale dla samego siebie zrobię takie porównanie.

Ale będzie można porównać wrażenia aromatyczne bo te będą na pewno inne dla różnych drożdży i na odfermentowanym do zera, smakowe (nie chodzi o wrażenia słodkości) bo też mogą być różnice.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#6
Robiłem cydr na drożdżach płynnych z Biowinu (chyba Sauterness), na Bayanusach i na górniakach S-04.
Na płynnych cydr był dość winny.
Na bayanusach był czysty, bez dodatkowych aromatów, same jabłka.
Na S-04 fermentowałem w piwnicy, temp. koło 15*C, fermentował b. długo, chyba z miesiąc, ale w smaku mi najlepiej smakował.
Odpowiedz
#7
(29-07-2016, 14:49)rayavaldek napisał(a): Witam,
Czy ktoś może ma doświadczenie czy zastosowanie różnych gatunków drożdży ( szczególnie piwnych które teoretycznie są dedykowane do różnych stylów piwnych ) ma faktycznie przełożenie w smaku i aromacie cydru ? Czy faktycznie będzie czuć różnicę ?
Będę chciał kilka partii tego samego soku jabłkowego wyciśniętego na prasie zaszczepić różnymi drożdżami i zobaczyć jaki będzie efekt ale nie wiem czy warto się tak bawić bo może różnice będą minimalne.....

pozdrawiam

Ja korzystałem raz z zdrożdzy do górnej fermentacji i cydr wyszedł o posmaku piwa[nie tylko moja opinia], ale fakt, że wtedy to były moje pierwsze cydry i działania z perspektywy czasu, dość amatorskie. Zawsze warto złapać doświadczenie.

Pozdrawiam
Łukasz Słowak
3 miejsce w kategori "Cydr Wytrawny" na Warszawskim Festiwalu Piwa 2016 
http://twitter.com/neuroup
http://instagram.com/neuroup
Odpowiedz
#8
Drożdże piwne nadają się do fermentacji cydru (toż to przecież drożdże jak każde inne) ale... Efekt końcowy jest nie do końca przewidywalny. Może wyjść coś super lub coś be. Osobiście uważam, że drożdże piwne nadają się do piwa a cydr robimy na drożdżach winnych. Ale kto komu zabroni...może ktoś wykryje jakąś zależność. która da genialny cydr. Warto poeksperymentować na małych nastawach. Sezon na jabłka się zbliża!!!
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#9
My za każdym razem eksperymentujemy z drożdżami i jak do tej pory cydr dało się pić większy problem mamy z odwrotną fermentacją i słodzeniem.
Odpowiedz
#10
(11-07-2017, 09:49)Bokow22 napisał(a): My za każdym razem eksperymentujemy z drożdżami i jak do tej pory cydr dało się pić większy problem mamy z odwrotną fermentacją i słodzeniem.

Możesz mi wyjaśnić co to jest odwrotna fermentacja?
Odpowiedz
#11
(11-07-2017, 10:41)Allimor napisał(a):
(11-07-2017, 09:49)Bokow22 napisał(a): My za każdym razem eksperymentujemy z drożdżami i jak do tej pory cydr dało się pić większy problem mamy z odwrotną fermentacją i słodzeniem.

Możesz mi wyjaśnić co to jest odwrotna fermentacja?

Drożdże przerabiają alkohol znowu na cukier. Ciężko wtedy ustawić odpowiednią słodkość. Dziwię się,że o tym nie słyszałeś ;)
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....



Skocz do: