Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Drożdże redukujące kwas jabłkowy
#1
Cześć, sezon na wiśnie już niedługo się zacznie więc planuję zrobić wino z wiśni. Po przeczytaniu mnóstwa tematów chciałem zrobić wino z dodatkiem jak najmniejszej ilości wody. W takim winie problemem może być ilość kwasu jabłkowego po zakończonej fermentacji a chciałbym obejść się bez węglanu wapnia lub znacznie ograniczyć jego użycie.

A więc proszę o Waszą opinię i podpowiedzi jakich drożdży powinienem użyć?

W jednym z tematów ktoś polecał konkretny szczep jednak zawiesiła mi się przeglądarka i nie zapisałem nazwy. Przy pomocy szukajki nie znalazłem nic interesującego.
Pozdrawiam
Kamil
Odpowiedz
#2
Lalvin 71B
Maurivin B
Odpowiedz
#3
W tym konkretnym przypadku polecam Maurivin B. Przy użyciu tych drożdży da się zrobić wino ze 100% soku wiśniowego. Jest to jednak zabawa dla zaawansowanych. Na pewno musisz oznaczać poziom kwasowości w soku a następnie winie.
Krzysztof


Stacja meteo na Winnicy Świętne
Po zbanowaniu proszę koniecznie o wyrejestrowanie mnie z forum. 
Odpowiedz
#4
(22-06-2016, 12:00)krzysztof1970 napisał(a): W tym konkretnym przypadku polecam Maurivin B. Przy użyciu tych drożdży da się zrobić wino ze 100% soku wiśniowego. Jest to jednak zabawa dla zaawansowanych. Na pewno musisz oznaczać poziom kwasowości w soku a następnie winie.

Podejmuję wyzwanie. Czytam i czytam. Będę miał sporo wiśni za free w tym roku więc mogę potrenować. Ewentualnie jeśli wino będzie miało za dużo kwasów to zrobię kupaż z żytnim z żurawiną którego mam ponad 40 litrów.
Pozdrawiam
Kamil
Odpowiedz
#5
Warto się pomęczyć. Efekt końcowy wart zachodu:) Powodzenia.
Krzysztof


Stacja meteo na Winnicy Świętne
Po zbanowaniu proszę koniecznie o wyrejestrowanie mnie z forum. 
Odpowiedz
#6
A ja nieskromnie się spytam o ile mogą zmniejszyć kwasowość?
Odpowiedz
#7
(22-06-2016, 12:25)_Krzysztof_ napisał(a): A ja nieskromnie się spytam o ile mogą zmniejszyć kwasowość?

20-30%
Odpowiedz
#8
Nie wiecie jak wspomniane kwasy redukują drożdże Zamoyscy?
Odpowiedz
#9
Drożdże Maurivin B redukują kwasowość (kwas jabłkowy) w soku wiśniowym o 50%.

Drożdże Zamojscy kwasowości nie redukują.
Krzysztof


Stacja meteo na Winnicy Świętne
Po zbanowaniu proszę koniecznie o wyrejestrowanie mnie z forum. 
Odpowiedz
#10
(22-06-2016, 13:01)krzysztof1970 napisał(a): Drożdże Maurivin B redukują kwasowość (kwas jabłkowy) w soku wiśniowym o 50%.

Nie wiem jak w wiśni ale w winogronie takich wartości nigdy nie uzyskałem.
Odpowiedz
#11
Kolega jaguar56 pytał o redukcję kwasowości w soku wiśniowym. W winogronowym tego się nie osiąga z powodu mniejszej zawartości kwasu jabłkowego.
Krzysztof


Stacja meteo na Winnicy Świętne
Po zbanowaniu proszę koniecznie o wyrejestrowanie mnie z forum. 
Odpowiedz
#12
W zeszłym roku popełniłem takież na Lalvinach z niewielkim dodatkiem wody - o ile pamiętam 1l wody na 10l moszczu.
Słodzone miodem.

RE WE LA CJA :)
pozdrawiam Jurek 



Odpowiedz
#13
Alskarus fajnie że to piszesz. Widać można.
Dzięki za odpowiedzi.
Kamil
Pozdrawiam
Kamil
Odpowiedz
#14
(22-06-2016, 16:31)jaguar56 napisał(a): Alskarus fajnie że to piszesz. Widać można.
Dzięki za odpowiedzi.
Kamil

Dla pełnej jasności - miałem na myśli wiśniowe :)
pozdrawiam Jurek 



Odpowiedz
#15
Ja napiszę których drożdży nie polecam.
Są to drożdże o nazwie Prima, z tego samego źródła co popularne UCLM'y.
Nie zauważyłem spadku kwasowości nawet i 1 gram.
Pozdrawiam
----Erikos----



Skocz do: