Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Drożdze odporne na kwas
#1
Witam!
W większości opisywanych tematów mówi się o odporności drożdży na stężenie alkoholu, czas pracy oraz temp. w jakiej pracują.
Ja dziś mam inne pytanie, ponieważ potrzebuje drożdże którą znoszą duże stężenie kwasów:)

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
Odpowiedz
#2
Cytat:Wysłane przez PaczekDNA
Witam!
W większości opisywanych tematów mówi się o odporności drożdży na stężenie alkoholu, czas pracy oraz temp. w jakiej pracują.
Ja dziś mam inne pytanie, ponieważ potrzebuje drożdże którą znoszą duże stężenie kwasów:)

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

Konkretnie jakie? Jakich kwasów?? Najlepiej podaj pH nastawu, w którym mają pracować.
Odpowiedz
#3
pH 3, a jaki kwas to nie wiem, pytanie idzie od mojego kolegi, dostałem tylko takie informacje.
Odpowiedz
#4
Ale co konkretnie ma te 3 pH?
Jakiś owoc a może miód, który pszczoły zbierały przy wysypisku toksycznych odpadów. Pytam z ciekawości.
Odpowiedz
#5
Z tego co wiem to jakiś magiczny soczek;) Możecie podać kilka odmian, będą testowane:)
Odpowiedz
#6
A nie można nieco odkwasić węglanem wapnia? (jeśli nie można dodać wody) - tak do pH 3,2 - wystarczy dla wiekszości szlachetnych ras drożdży winiarskich.

Jeśli jednak bardzo się upierasz to bardzo proszę: - Lalvin DV10.
Odpowiedz
#7
dzięki wielkie, a gdzie można kupić ten szczep?
Odpowiedz
#8
Kolejny bedzie fermentowal coca cole:>
Odpowiedz
#9
Cytat:Wysłane przez mamcar
Kolejny bedzie fermentowal coca cole:>

CC Light :lol:

Cytat:Wysłane przez PaczekDNA
dzięki wielkie, a gdzie można kupić ten szczep?

Drożdże L DV10 mozna kupic np. w:
BEGEROW Polska Sp. z o.o.
ul. Trzesniowska 5
27-600 Sandomierz
Tel: +48 15 8323329
Fax: +48 15 8323410
begerow.polska@begerow.com
Odpowiedz
#10
Wyczerpująca odpowiedź, kolega chemik i ja dziękujemy.

Pozdrawiam z Polskiej plaży w Ustce:)



Skocz do: