Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dzika różą w fotkach , krok po kroku - sugestie potrzebne .
#1
Postanowiłem zrobić sobie kolejne wino z dzikiej róży , ale z tej odmiany o jajowatych owocach .
       
KLICK
http://www.zielnik.biz/roza-dzika/

Na odludziu przy samym morzu znalazłem bardzo fajne krzaki z owocami
       

Owoce zbierałem w 3 partiach , część z nich musiałem zamrozić aby się nie zepsuły i doczekały ostatniej partii .
W literaturze spotkałem się ze stwierdzeniem że mrożenie ,,zabija,, witaminę C , tu o witaminy mi się nie rozchodzi .

Zebrane owoce
   
wyczyściłem z ogonków i kwiatostanów
   
owoce umyłem , przelałem przegotowaną wodą aby pozbyć się kranówy i pozostawiłem do obcieknięcia
       
owoców w sumie wyszło 5,5kg
   
Odpowiedz
#2
Udaje mi się tylko w 1-nym poście max. 9 fotek upchać .

Jako fermentatora używam szklanego balona z szeroką szyjką .
   
o wadze 4,4kg
   
Do tych owoców przewidziałem 10 l przegotowanej i ostudzonej kranówki .
Przepisy mówią że na 10l wody/3kg dzikiej róży , wodę zawsze zdążę dolać w czasie fermentacji .
   
Po wystudzeniu wody na powierzchni pojawił się kamień z wody , ściągnąłem wodę wężykiem do ściągania wina .
Tak aby z dna i z powierzchni nie zassać rzeczy zbędnych .

Przyszedł czas aby rozpuścić cukier w wodzie , przy okazji sprawdziłem wagę cukru i ile wyparł cieczy .
           
           
Odpowiedz
#3
Jeden litr wody z cukrem
   
a o tyle zwiększyła się objętość cieczy
    .
Do wszelakich mieszań używam plastykowych mieszadełek , ze znaczkiem widelca i łyżki , dopuszczone do kontaktu z żywnością .
    .
Cukier zawsze rozpuszczamy z dala od szklanego balona .

Sprawdziłem o ile podniesie się poziom cieczy po dodaniu owoców .
           

Poziom wody z cukrem 10l wody + 3kg cukru
   
teraz z owocami
       
Odpowiedz
#4
Startowe BLG 23
Powinno się mierzyć w temperaturze 20 stopni ,
   
ja miałem cieplejszy nastaw - żeby drożdżom było miło .
   
Drożdże użyłem do 18% , będę je karmił aż padną z przejedzenia
   
odrobina zachęty do pracy
   
Gotowe drożdże i pożywka
   
Żeby się lepiej klarowało/owoce sok oddawały
   
i waga całości
   

Na wszelakie obliczenia na razie brak nad-tchnienia .
Założenie karmić aż padną !

Wszelakie sugestie i wytknięcie błędów bardzo miło widziane/potrzebne .
Odpowiedz
#5
Mariuszek ja wczoraj też nastawiłem DR z 5,5kg.:D
Różnica u mnie na początku taka,że ja dałem od razu 15l wody +2kg cukru(1kg dodam jak Blg spadnie bliżej zera).
Te same drożdże,pożywka tylko cukier inny:lol:
Mam propozycję aby po wszystkim wymienić się butelczynką i porównać:pijemy:
Odpowiedz
#6
(22-12-2013, 09:46)Krychu33 napisał(a): Mam propozycję aby po wszystkim wymienić się butelczynką i porównać:pijemy:

:polewam: :pijemy: :spoko:
Odpowiedz
#7
A ja nastawiam po nowym roku suszoną :) Też mogę się wymienić, za parę lat :pijemy:
Odpowiedz
#8
Mam podobny nastaw od ponad 10 tygodni, 7 kg owoców (rosa canina) na 15 litrów wody, drożdże te same, pożywka - fosforan dwuamonowy.
W sumie dałem 6,8 kg cukru, dzisiejszy pomiar wskazał 3 Blg. Owoce oddzieliłem po 7 tygodniach, po tym zabiegu fermentacja zwolniła.
Gdy wyglądało, że ustała zupełnie, przeniosłem balon w cieplejsze miejsce i ruszyła, choć idzie bardzo powoli.
Odpowiedz
#9
Może ktoś przenieść ten post do działu
Fotorelacje winiarskie, nalewkarskie i miodosytnicze

My , większość z nas czyta obrazkami , szkoda żeby taka instrukcja się zagubiła !!!!



Skocz do: