Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Eksperymentalna nalewka
#1
postanowiłem wstawić taką oto nalewkę na próbę

do słoja dwa litry:

690 gr czerwonych porzeczek
600 gr czereśni wydrylowanych
400 ml spirytusu 95%
400 ml wódki


robił już ktoś może coś podobnego?

mam 2 obawy odnośnie tej nalewki:

czy nie będzie za mocna jak na tego typu owoce?

i czy nie będzie za kwaśna (w sensie czy nie dodać czasem więcej cukru niż standardowe 1:2 w stosunku do owoców?

planuje to trzymać około 3 tygodni.
Odpowiedz
#2
Na moje oko wylądujesz na poziomie około 32 procent ( średnia wody z podanych owoców to około 900ml ). Z cukrem delikatnie; "łatwiej kijek jest zestrugać niż go potem pogrubasnić", z cukrem odwrotnie o czym pisano wielokroć - dosłodzić łatwo odsłodzić...beznadzieja. Powodzenia
 Jeżeli twierdzisz że zrobienie czegoś jest niemożliwe, nie przeszkadzaj osobie która to właśnie robi !
    Wszystko co dobre jest nielegalne, niemoralne lub powoduje tycie.



Odpowiedz
#3
Jak postoi kilka tygodni to zlej nalew i owoce zasyp cukrem. Ja bym dał tak 100-150 gram cukru, nie więcej. I jak owoce wtedy puszczą soki to połącz oba płyny.
Odpowiedz
#4
Ale zamiast cukru czy można dać miód. Miód jest zdrowszy i, lepszy a niżeli cukier tak pisal wyżej (drajla)
Po co cukier jak miód jest lepszy w smaku.

Czy to prawda (zbyszek T ) :lol:

pozdrawiam Gienek
Odpowiedz
#5
(21-07-2013, 23:13)gynek63 napisał(a): Miód jest zdrowszy i, lepszy a niżeli cukier.....
Tak ale nie każdy lubi miodowe smaki.

Rymdej
Na tą ilość owoców dałbym 500 g cukru i uzyskanym syropem, proponuję dosładzać porcjami, uzyskany wcześniej nalew do swojego smaku.

I bardzo proszę, zaczynaj zdania z wielkiej litery.



Skocz do: