Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Esencja z gałki muszkatołowej
#1
Zamierzam porobić sobie w buteleczkach 50-200ml różne esencje ziołowe. Akurat mam pod ręką gałkę muszkatołową(nie startą) i chciałbym z niej zrobić 200ml esencji.

Teraz moje pytania:
- Czy opłukać ją przed tarciem?
- Ile tej gałki zetrzeć na 200ml esencji?
- Czym to zalać? Wódką (40%) czy spirytusem, a może spirytusem rozcieńczonym z wodą?
- Jak długo trzymać startą gałkę w alkoholu?
Odpowiedz
#2
do 30g na 500ml 85% czyli 18g na 500ml alkoholu 50% w przypadku wrotyczu, szałwii, kwiatu muszkatołowego, gałki muszkatołowej i kardamonu

Ponieważ ma to być esencja tydzień będzie w sam raz. Ja bym ją tylko pokruszył, a nie ścierał.
Odpowiedz
#3
Niestety nie mam dokładnej wagi. Ile tak mniej więcej gałki mam skruszyć? Pół, całą ? Tylko 1 tydzień to wystarczy?
Odpowiedz
#4
Ja trę gałkę jak robię pasztet, 1 "orzech" waży od 4-5g.



Skocz do: