Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FARMACEUTÓW (Agnieszka)
NF nastawiona zobaczymy co z tego wyjdzie. MLP jak zobaczyła że wlewam mleko to się za głowę chwyciła!
No dobra koniec tego pisania bo "ręka" się zaczyna w tv.

Pozdrowionka
Odpowiedz
Ma ktoś jakieś porównanie co do smaku farmaceutów na mleku uht a takim prosto od krowy ?

* edit

Moja pierwsza nalewka Farmaceutów :)



[Obrazek: 1453142917image.jpeg]
Darek
Odpowiedz
Pierwszy raz mnie to spotkało, że likier sklarował się pomiędzy warstwami "serka".
Z mleka zawsze klarowało się na dnie. Wiele lat temu gdy raz użyłem śmietanki 8% (była kiedyś taka)  sklarowana warstwa była na wierzchu. 
Jeszcze nigdy nie miałem takiego efektu: na wierzchu warstwa serka, w środku warstwa likieru i na dnie znowu warstwa serka wraz z resztkami cytryn i kawałkami wanilii.
Namęczyłem się z filtrowaniem okrutnie, ale smakowo wyszło normalnie czyli znakomicie Shy
Czyżbym niechcący popełnił jakiś błąd?
Pozdrawiam
Odpowiedz
(12-11-2016, 21:22)Marcus napisał(a): Czyżbym niechcący popełnił jakiś błąd?

Moim zdaniem nie popełniłeś żadnego błędu.

Tak czasami bywa i jest to spowodowane różnicami w składzie chemicznym nastawu.
Odpowiedz
(13-11-2016, 08:54)drajla napisał(a): ... Tak czasami bywa i jest to spowodowane różnicami w składzie chemicznym nastawu.

Właśnie sobie przypomniałem, że gospodarze sprzedając mi mleko wspominali, że mają je do użytku domowego dopiero od kilku dni, bo właśnie cielę zostało odstawione od matki.
Może faktycznie takie "młode" mleko ma nieco inny skład i inaczej reaguje ze spirytusem.
Pozdrawiam
Odpowiedz
Wg mnie wszystko jest w porządku. U mnie rożnie się klaruje...raz na dole, raz u góry a raz w środku.
Darek
Odpowiedz
(14-11-2016, 20:14)darboch napisał(a): Wg mnie wszystko jest w porządku. U mnie rożnie się klaruje...raz na dole, raz u góry a raz w środku.
Ufff. 
Doświadczenie jest najlepszym nauczycielem - jak mawiali starożytni.
Czyli za mną wszystkie 3 możliwości :D
Pozdrawiam
Odpowiedz
W ramach eksperymentu zamiast cytryny dałem limonkę i dodałem kawałek imbiru. Stoi, ładnie się rozwarstwiło.
I czekam :)
Odpowiedz
Teraz sezon na maliny .Jakie proporcje zastosować ? bo maliny same w sobie słodkie...



Skocz do: