Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Falernum - smak Karaibów w szklance
#1
Kontynuując moje przygody z zielem angielskim (Pimento Dram wyszedł cacy) i pokrewnymi przyprawami, wzięłam się za przygotowanie Falernum, które może być albo bezalkoholowym syropem albo słabym procentowo (~10-20%) słodkim likierem, który jest popularnym dodatkiem do drinków tropikalnych. Mimo, że Falernum pochodzi z Karaibów, można go jednak wykorzystać nie tylko drinkach z rumem.

Falernum to jest likier uzyskany przez maceracje migdałów, przypraw korzennych oraz skórek z limonek w białym rumie, który jest potem dosłodzony syropem cukrowym. Po przeczytaniu na internecie kilku artykułów na temat domowej produkcji  Falernum i spróbowaniu tej wersji, zdecydowałam się na następujący przepis:

1 szklanka rumu
40 goździków
½ łyżki stołowej ziela angielskiego
½ pokruszonej gałki muszkatołowej
8 limonek / otarta skórka (użyłam w zamian własnej zaprawki z limonek zrobionej na 50% alkoholu)
2 łyżki stołowe świeżego pokrojonego imbiru
4 łyżki stołowe obranych i posiekanych migdałów (można użyć kupnych migdałów w płatkach lub paskach?)
3/4 szklanki cukru (ja użyłam trzcinowego, ale może być zwykły)
1/2 szklanki wody


Goździki, ziele angielskie i gałka zostały opieczone na patelni do wydzielenia aromatu. Migdały opieczone oddzielnie  na patelni aż zrobiły się lekko brązowe. Wszystko dodane do słoika i zalane rumem. Odstawione do maceracji na 2 dni.
Po dwóch dniach nalew odcedzony. Do nalewu dodany syrop z 1/2 szklanki wody i 3/4 szklanki cukru oraz około 100 ml zaprawki z limonek (gdybym używała świeżej skórki z limonek, byłaby ona dodana razem z przyprawami do rumu).

Niektóre przepisy sugerują dodanie znacznie więcej cukru i komercyjna wersja Falernum była faktycznie bardziej słodka, ale mnie ta proporcja odpowiadała. Wg mnie 2 dni jest za krótko by uzyskać posmak migdałowy, wiec do gotowego likier chlupnęłam trochę likieru amaretto (niektóre przepisy sugerują dodanie paru kropel olejku migdałowego, ale ja go nie miałam w domu). Następnym razem bym chyba najpierw macerowała same migdały a po uzyskaniu odpowiedniego smaku, dodała resztę przypraw do dalszej maceracji. 


Jak korzystać z Falernum?
Najbardziej klasycznym przykładem jest Rum Swizzle: 40 ml ciemnego rumu, 40 ml złocistego rumu, 50 ml soku ananasowego, 50 ml soku pomarańczowego, 20 ml Falernum, sok z 1/2 cytryny, parę kropli angostura bitters.
Połączyć wszystkie składniki z lodem. Wstrząsnąć aż dobrze schłodzone. Przecedzić do schłodzonego kieliszka koktajlowego. 

Z nietropikalnych drinków, Manhattan zrobiony z Falernum zamiast słodkiego wermutu (50 ml whisky, 20 ml Falernum, parę kropli angostura bitters) jest interesującą kombinacja.



Skocz do: