Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fermentacja w miazdze, a fermentacja z owocami
#26
W miazdze fermentuje się 1-2 tygodnie. Dłuższa fermentacja może bardziej zaszkodzić jak pomóc. Jeśli wyciskasz w prasie cząstek stałych prawie nie ma. Jeśli chałupniczo to jest więcej. Usuniesz je wraz z osadem przy drugim obciągu.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Odpowiedz
#27
Właśnie wyciskam chałupniczo w takim worku do prasy, ale samej praski jeszcze nie mam. No nic trzeba będzie kupić. Podczas gniecenia wychodzi bardzo mętny i gesty sok wydaje mi się, że to częściowo miąższ z owoców. Może za bardzo się znęcałem nad tymi porzeczkami.
Odpowiedz
#28
Najczęściej się odciska właśnie. Cząstki owocowe i tak oddzielisz w kolejnych zlewaniach.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....



Skocz do: