23-08-2011, 08:29
Witam,
Będę na festiwalu sera w Bra 16.09
Jak ktos z Was również sie wybiara to dajcie znać.
Hask
Będę na festiwalu sera w Bra 16.09
Jak ktos z Was również sie wybiara to dajcie znać.
Hask
Festiwal w Bra
|
23-08-2011, 08:29
Witam,
Będę na festiwalu sera w Bra 16.09 Jak ktos z Was również sie wybiara to dajcie znać. Hask
23-08-2011, 16:16
Ja się wybieram. Uzupełnij profil o to skąd jesteś.
23-08-2011, 16:45
Czy możemy liczyć na fotoreportaż?
23-08-2011, 21:52
Z mojej strony na pewno tak. Oprócz festiwalu będę też na farmie produkującej sery i wino.
31-08-2011, 04:57
Obiecuję mały fotoreportaż.
Panie Krzysztofie - my się znamy z IV szkolenia w Agrovisie.... Po dyskusjach z Panem zaopatrzyłem się w BA w sprzęt do warzenia piwa, tylko na razie sery mnie pochłaniają i nie mam czasu uczyć sie piwa. Jedzie Pan z Agrovisem? No to rozminiemy się. Pozdrawiam
31-08-2011, 22:52
Tak, jadę z Agrovisem.
![]()
20-09-2011, 07:12
Panel degustacyjny - oczekiwanie na rozpoczęcie degustacji serów z Południowej Francji
29-09-2011, 21:02
Dzięki uprzejmości Pana Mirka Sienkiewicza z firmy Agrovis miałem okazję odwiedzić festiwal serów w Bra. Impreza zorganizowana wzorowo
![]() ![]()
29-09-2011, 21:07
29-09-2011, 21:27
29-09-2011, 21:37
29-09-2011, 21:49
29-09-2011, 22:01
29-09-2011, 23:04
Się ześliniłem. Już chciałem się u Ciebie dopominać o ten fotoreportaż , ale p.Mirek mnie uspokoił że będzie, no i proszę ...
![]() Krzysztof i HaSk bardzo dziękuję , może następnym razem i mnie uda się dołączyć
30-09-2011, 06:25
30-09-2011, 09:04
Dzidek, to ja Tobie dziękuję, za to że na jednym z dawnych forum podpowiedziałeś jak z lodówki zrobić dojrzewalnię.
Kombinowałem ze sterownikami temperatury i wilgotności a wystarczyło impulsowo uruchamiać lodówkę co 3 godziny aby osiągnąć 12 stopni. Wilgotność i tak jest w okolicach 80. A jak nie to miseczka z wodą. Oczywiście pomiar wilgotności i temperatury musi być, najlepiej z dobową historią, aby sledzić wahania. Gdyby nie Twój post (kilka lat temu z Farmerką i Emerytem) to pewnie wydałbym kilkaset złotych na sterowniki i regulatory a tak kosztowało mnie to 30 zł (na włacznik czasowy lodówki) Pozdrawiam HaSk (29-09-2011, 23:04)dzidek napisał(a): Się ześliniłem. Już chciałem się u Ciebie dopominać o ten fotoreportaż , ale p.Mirek mnie uspokoił że będzie, no i proszę ...
30-09-2011, 16:36
A ja mam lodówkę ze sterownikiem RT-2CO. Kosztował 60-70 zł. Dokładność co 0,1 st C. Dostępny na allegro.
Paweł - są to sery z różnorakimi przyprawami, liśćmi itp. Kupiłem pięć rodzajów. A było tego kilkadziesiąt. Na wygląd nie do spożycia!!! W smaku bardzo dobre. Zresztą wiele z serów na wygląd i zapach nie do spożycia. Kilka takowych nabyłem. Zasmrodziłem autokar, pokój hotelowy, samolot i domową lodówkę. W Polsce próbki zapakowałem szczelnie w pudełko plastikowe, je wsadziłem w kopertę bąbelkową. Pomimo tego śmierdziało. Ale smak...ach...cudowny. Dziś spożyję resztę z winkiem.
01-10-2011, 00:18
HaSk cieszę się że na coś się te nasze pogaduchy na Cz.Oliwce przydały.
Ja nie ja to wpadłby na to ktoś inny bo wiadomo ,że " polak potraffy" Wychodzi na to, że chcąc nie chcąc zostałem nestorem serowarstwa lodówkowego ![]() Proszę bardzo nie krępujcie się, jako nad wyraz skromny osobnik nie mam nic na przeciwko napisom na lodówkach typu: "Jednoosobowa Chłodziarkowa Spółdzielnia Serowarska im.Dzidka " Tak na prawdę używanie lodówek do tego celu podpatrzyłem na stronie Franka Hausera od siebie dodalem tyko sterowanie. Krzychu a jak z ustawianiem histerezy w tym układzie. Ja uzupełniam zestaw o higrometr kontaktowy(tez z allegro) sterujący generatorem pary bo lodówa wysusza. Co do przewozu serów to kiedyś brat wiózł mi Ax'em na dodatek granatowym bez klimy w upalny sierpień serki z Francyji . Opisy sobie daruje ,potwierdzę tylko słuszność zakazu przewozu towarów cuchnących środkami transportu publicznego.
01-10-2011, 01:09
Lodówkę obecnie stosuję przy wyrobie piwa. Po zakupie sterownika dokonywałem pomiarów temperatury wewnątrz lodówki. Czujnik kolejno znajdował się w komorze lodówki, przyklejony do ścianki fermentora oraz wewnątrz fermentora. Pomiary dokonywane były przy pomocy trzech, różnych termometrów. Różnica była niewielka i sięgała 1-2 st C. Sterownik w moim przypadku sprawdził się znakomicie. Doskonała sterowalność temperatury. Pomiary dokonywałem w zakresie temperatur 0-15 st C. Sterownik ten nadaje się tylko do regulacji chłodzenia. Występują też wersje regulujące grzanie i chłodzenie. Wówczas wnętrze lodówki wykłada się przewodem grzewczy np takim do podgrzewania terrariów. Można również celem równomiernego rozkładu temperatury w komorze zamontować wentylator. Występują też wersje sterowników służące do regulacji poziomu wilgotności. W zimowe wieczory mam zamiar wybudować dojrzewalnię serów. Do tego celu użyję: płyty wiórowe, styropian do izolacji, folię aluminiową, agregat chłodniczy od starej lodówki oraz sterowniki. Jak to zbuduję to zamieszczę zdjęcia. Jak na razie w piwnicy trwają prace remontowe.
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|