Nie zginęło, tylko było na poprzednim forum. Poniżej kopia
Jesli chodzi o dania "winne" to ostatnio mialem przyjemnosc posmakowac (a nawet objesc sie ) fondue - jest to chyba jedno z ciekawszych dan o bardzo duzej zawartosci wina. Jedynie sprzet do przygotowywania jest nieco kosztowny - szczegolnie nad Wisłą.
Szczegolnie ze niespieszny sposób spozywania pozwala na przyjemna rozmowe i degustacje w miedzyczasie
Pozdrawiam
Jarek
Logged
--------------------------------------------------------------------------------
PePe
Full Member
member is offline
Posts: 154
Re: Fondue
« Reply #1 on: Oct 25th, 2002, 10:23am »
--------------------------------------------------------------------------------
hm... fondue .. regionalna potrawa regionu Savoi we Francji.
Powstało wiele odmian fondue...
oprócz oryginalnego - serowego można przyrządzic:
a) mięsne
b) z owocami morza
i c) moje ulubione - deserowe fondue CZEKOLADOWE
Logged
--------------------------------------------------------------------------------
Pozdrawiam,
<< PePe >>
<< GG#567727 >>
Teslar
Full Member
member is offline
Posts: 101
Re: Fondue
« Reply #2 on: Oct 25th, 2002, 12:39pm »
--------------------------------------------------------------------------------
o, chyba mam cos takiego jak sprzet do fondue... jakie tam sie daje mieso i jakie winko do tego pic?
Logged
--------------------------------------------------------------------------------
LukAsh
Full Member
member is offline
Gender:
Posts: 269
Re: Fondue
« Reply #3 on: Oct 26th, 2002, 05:47am »
--------------------------------------------------------------------------------
A mozna by prosic skrocony opis co to takiego jest te Fondue, zwlaszcza dla osob, ktore nie mialy zbyt wiele doczynienia z kuchnia francuska?
Logged
--------------------------------------------------------------------------------
pozdrawiam
LukAsh
http://www.drinkordie.prv.pl
IRC server: warszawa.ircnet.pl kanal: #lublin
Fondue
Guest
Re: Fondue
« Reply #4 on: Oct 26th, 2002, 12:14pm »
--------------------------------------------------------------------------------
Do wykonania tej potrawy potrzebny jest specjalny garnek - kamionkowy. Rozpuszczamy w nim ser (specjalna mieszanke do fondue), dodajemy bialego winka, oliwy, troche przypraw do smaku. Kiedy osiagniemy juz plynna mase calosc przenosimy na specjalny stojak na stol, pod ktorym plonie mala swieczka - zapenia to utrzymanie plynnosci sera podczas konsumpcji. W serze tym maczamy kawalki bagietki (lub innego wypelniacza - niezle jest tez z ziemniakami) , ktore nastepnie spozywamy.
Jak juz wspomniano mozna tez zrobic fondue miesne - w garnku gotujemy bulion, w ktorym na specjalnych widelczykach gotujemy rozne kawalki miesa - ze wzgledu na czasochlonnosc procesu jedzenia jest to chyba najbardziej towarzyskie danie na swiecie.
Pozdrowienia i smacznego
Jarek
Logged
--------------------------------------------------------------------------------
PePe
Full Member
member is offline
Posts: 154
Re: Fondue
« Reply #5 on: Oct 28th, 2002, 03:46am »
--------------------------------------------------------------------------------
Taaak. To bardzo towarzyskie żarełko
Zamiast bulionu można wlac do garnka oliwę.
W takim zestawieniu można robic fondue zarówno mięsne jak i z owocami morza.
--------------------------------------------------------------------------------
Co do mięsa to zawsze używam polędwicy (bo uwielbiam max krwistą - wrzucam do garnka na max 10 sek.), trochę schabu, polędwica wieprzowa, piers kurczaka...
Do tego zestaw różnych sosów i oczywiscie czerwone wino. ... a ten kurczak to na pewno się nie obrazi jesli jeszcze specjalnie do niego będzie buteleczka białego...
Logged
--------------------------------------------------------------------------------
Pozdrawiam,
<< PePe >>
<< GG#567727 >>
DarekRz
Senior Member
member is offline
Posts: 461
Re: Fondue
« Reply #6 on: Oct 28th, 2002, 06:11am »
--------------------------------------------------------------------------------
Widzę, że z konkretnym przepisem na fondue jakos nikt sie nie spieszy. Tradycyjne serowe, ja robię wg. takiego przepisu (chyba pospolitego dosc):
Garnek (może byc ze stali szlachetnej z grubym dnem lub żeliwny, nie musi byc wcale specjalnie do fondue) nacieram przekrojonym ząbkiem czosnku. ser - specjalną mieszankę lub dwa gatunki - w typie goudy i w typie ementalera (mazdamer itp.) kroję w kostkę, do garnka wlewam wino (na 0,5 kg sera - 1 szklanka wina) białe wytrawne lub półwytrawne i podgrzewam, do gorącego wrzucam ser, wcieram trochę gałki muszkatołowej i wlewam kieliszek wódki owocowej (sliwowica, ratafia ewent inna oby nie za słodka). Gdy ser zmięknie trzeba dodac czubatą łyżeczkę (herbacianą) mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w 1/4 szklanki zimnej wody. Mieszac do uzyskania gęstej zupy serowej. Podac na stół na kominku ze swiecą . Można dodac przyprawy ziołowe. Maczac bagietkę chleb biały, razowy, warzywa i w ogóle dodatki wg fantazji.
Logged
--------------------------------------------------------------------------------
Darek Rz
Valdi
Full Member
member is offline
Gender:
Posts: 289
Re: Fondue
« Reply #7 on: Oct 30th, 2002, 3:31pm »
--------------------------------------------------------------------------------
Czesc!
Przepis jak ta lala. Mam tez pytanko do fondue z miesem. Jak sie je robi z tym miesem, czy do tego sera dodajemy kawalki pieczonego miesa ? Waldi
Logged
--------------------------------------------------------------------------------
PePe
Full Member
member is offline
Posts: 154
Re: Fondue
« Reply #8 on: Oct 31st, 2002, 03:36am »
--------------------------------------------------------------------------------
Powoli ....
albo mięso albo ser.
To dwie różne aczkolwiek prawie tak samo nazywające się potrawy.
Tak więc albo kawałki bagietki maczasz w roztopionym serku, albo smażysz kawałki mięsa w gorącej oliwie tudzież gotujesz w bulionie.
« Last Edit: Oct 31st, 2002, 03:40am by PePe » Logged
--------------------------------------------------------------------------------
Pozdrawiam,
<< PePe >>
<< GG#567727 >>
Valdi
Full Member
member is offline
Gender:
Posts: 289
Re: Fondue
« Reply #9 on: Oct 31st, 2002, 2:39pm »
--------------------------------------------------------------------------------
To jednak fondue serowe wypada lepiej od miesnego Waldi
Logged
--------------------------------------------------------------------------------
PePe
Full Member
member is offline
Posts: 154
Re: Fondue
« Reply #10 on: Nov 1st, 2002, 1:51pm »
--------------------------------------------------------------------------------
Masz rację !
Serowe jest naj naj naj...
Wydaje mi się natomiast, że ogólną zaletą jakiegokolwiek fondue jest towarzyskosc
Z drugiej zas strony pomysl o płynącej w garnku czekoladzie...