Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gołąbki w liściach kapusty
#1
Jestem w trakcie parzenia kapusty i myślę, że dobrym pomysłem byłoby dodanie do farszu suszonych grzybów (namoczonych jednak:glupek: ) i zrobienie tychże gołąbków w sosie grzybowym.
Dobry to pomysł? Jak Wy robicie gołąbeczki?
Odpowiedz
#2
A jaki to farsz szanowny kolega przygotowuje? z dodatkiem mięsa czy też kaszy lub ryżu? We wszstkich przypadkach dodanie grzybów będzie wskazane. Najlepiej lekko je obgotować, posiekac, podsmażyć z cebulką i dodać do farszu podstawowego. Sos grzybowy w takim wypadku jest bardzo wskazany.

pozdrawiam
Odpowiedz
#3
Gołąbki z farszem kaszowo (ryżowo) - grzybowym są pyszne. Ja robię je z kapusty włoskiej.
Odpowiedz
#4
Ja tez. Wloska kapusta jest delikatniejsza i lepiej sie zawija. A grzybki dodaje do ryzu + troche posiekanej kielbaski i podaje z sosem grzybowym.
Odpowiedz
#5
Mięcho z szyny wieprzowej plus posiekane grzyby.
Wymieszane z solą, pieprzem odrobiną tymianku i rozmarynu. Nic nie podsmażałem.
Zaleję sosem odpowiednim i fruuuu... do piekarnika. Zapiekane bedą.

Wykonalem też część..dla mnie tradycyjną tj. w sosie pomidorowym i te będą gotowane w sosiku.
Odpowiedz
#6
Cytat:Wysłane przez Pigwa
Wloska kapusta jest delikatniejsza i lepiej sie zawija.
Co racja to racja. I dużo łatwiej oddzielić liście od głąba - to jest coś, co zawsze sprawia mi najwięcej kłopotów. Jeśli ktoś ma na to extra patent, to poproszę.
W rozpaczy kiedyś usiłowałam zrobić gołąbki z wyjątkowo dużej kapusty pekińskiej. No owszem, wyszły, ale nie był to jakiś oszałamiający sukces kulinarny. Podobno gołąbki można robić w liściach winogronowych. Czy ktoś wie, czy każdej odmiany winogron?
Wegetariańskie gołąbki Fridy (kasza+grzyby) jadłam bez żadnego umiaru - były po prostu rewelacyjne.
Odpowiedz
#7
Najlepsze chyba rzeczywiście w sosie pomidorowym. Czasem zapiekam pod beszamelem. Są też smakowite:jezor:
Odpowiedz
#8
Cytat:Wysłane przez Megana
Cytat:Wysłane przez Pigwa
Wloska kapusta jest delikatniejsza i lepiej sie zawija.
Co racja to racja. I dużo łatwiej oddzielić liście od głąba - to jest coś, co zawsze sprawia mi najwięcej kłopotów. Jeśli ktoś ma na to extra patent, to poproszę.
W rozpaczy kiedyś usiłowałam zrobić gołąbki z wyjątkowo dużej kapusty pekińskiej. No owszem, wyszły, ale nie był to jakiś oszałamiający sukces kulinarny. Podobno gołąbki można robić w liściach winogronowych. Czy ktoś wie, czy każdej odmiany winogron?
Wegetariańskie gołąbki Fridy (kasza+grzyby) jadłam bez żadnego umiaru - były po prostu rewelacyjne.
Kapuchę wrzucam do wody i lekko podgotowuję. Wyciągam... nacinam nożem liść u nasady i sam wtedy schodzi. zdejmuje tak długo, aż pojawią się liście surowe. Jeśli TAK, to z powrotem do wody, itd.
Sukcesem jest dobre zwinięcie gołąbka. Twardy i gruby nerw liścia to utrudnia. Ja robię to w ten sposób, że z każdego liścia ścinam wierzchnią (wystającą) warstwę nerwu. W ten sposób są idealne do modelowania.
Odpowiedz
#9
Cytat:Wysłane przez Favita
(...)Czasem zapiekam pod beszamelem. Są też smakowite:jezor:
Ooooo...nie wpadłem na to. Smakowite.

Ela... czy my już off-topikujemy, czy jeszcze nie?:nie_powiem:
Odpowiedz
#10
Kapuste, tak wloska jak i zwykla nalezy sparzyc wrzatkiem (gotowanie nie jest potrzebne) a uzycie tej chinskiej to rzeczywiscie niewypal.
Jesli chodzi o golabki w lisciach winogron (dolmates) to uzywam wylacznie kupowanych piklowanych i nie mam pojecia, jaki to gatunek.
Odpowiedz
#11
No właśnie to sparzanie wrzątkiem jest kłopotliwe, zwłaszcza, jeśli człowiekowi brak naprawdę dużego garnka. Skoro już sprzedają na sernik ser trzykrotnie mielony i zmielony mak w puszce do makowca, to mogli by sprzedawać sparzone liście kapusty luzem. :podstep:
Bo pomysły na farsze są niejedne. :)
Odpowiedz
#12
Szymonie, popełniasz zasadniczy błąd. Przede wszystkim najpierw ostrym nożem wycina się GŁĄB, potem obgotowywuje się kapustę. Wtedy bardzo łatwo oddziela się LIŚCIE,( które stanowią wartościowy materiał na gołąbki ) od GŁĄBA. A dalej już wiesz...
Odpowiedz
#13
Gołąbki, które bez umiaru pożerała Megana.
Przepis na 12 gołąbków.
Przygotować 24 liście z kapusty włoskiej, w tym celu kupić kapustę i potrzymać ją w kuchni 2 dni, żeby troszkę przywiędła, a liście zejdą niemal same, bez gotowania całej główki. Zdjęte liście obgotować w osolonym wrzątku 2 minuty, wyjąć, niech ociekną i wystygną.
Farsz:
15 dag kaszy jaglanej + 1 łyżeczka masła,
10 dag ryżu (jedna torebka),
50 dag pieczarek,
2 średnie cebule,
sól, pieprz, tłuszcz, ja daję 1 łyżkę masła + tyle samo oliwy.
Ryż gotować 12 minut, wyciągnąć torekbę. Kaszę zmierzyć i dać 2 x tyle wody ile kasza ma objętości. Wstawić tę wodę na ogień, posolić, dodać masło, na wrzątek włożyć kaszę, gotować 25 minut. Kaszę przed gotowaniem namoczyć na 10 minut, wodę wylać, kaszę ponownie przepłukać, można gotować.
Tłuszcz rozgrzać na patelni, wrzucić pokrojone w ćwierćkrążki cebule, zeszklić, dodać utarte na wióry pieczarki, podsmażyć 10 minut. Odstawić.
Wszystkie elementy farszu połączyć, doprawić pieprzem i - jeśli potrzeba - solą.
Ułożyć liście składając po dwa na jednego gołąbka, farsz rozdzielić, zwijać w rulony, zawijając brzegi liści do środka. Ułożyć w garnku, ja to robię w gęsiarce, podlać ok. 250 ml wody z solą, można dodać rosołek kostkowy. Dusić wolno 15 minut i gotowe.
Podawać z sosem pieczarkowym, grzybowym, pomidorowym, koperkowym, ...
Oczywiście, że można tylko ryż, bez jagieł, ale jagiełki są nieprzyzwoicie wręcz zdrowe, mają mnóstwo makro-, i mikroelementów, i jeszce jakieś witaminy, i błonnik.


Załączone pliki Obrazki
   
Odpowiedz
#14
A tak wygląda z sosem.


Załączone pliki Obrazki
   
Odpowiedz
#15
15 minut? Tylko? Zawsze gołąbki gotowałam z godzinę co najmniej.
Odpowiedz
#16
15 minut wystarczy, kapusta jest już sparzona, a włoska jest miękka.
Odpowiedz
#17
Cytat:Wysłane przez Frida
A tak wygląda z sosem.
Dzisiaj próbowałem. Wyśmienite :slinka:
Tylko o 'suchym pysku' bo autkiem byłem :fajka:

PS. Zastosowanie karmy dla papug = strzał w 10-kę :spoko:
Odpowiedz
#18
Nie wytrzymałem i się wtrącę. Gołąbki są potrawą którą jadamy od lat i to bardzo często,(jako patrioci kresowi). Problemu z oddzielaniem liści nie ma po wycięciu głąba (uwaga na palce). Błąb wycinamy na surowej kapuście grubym ,szpiczastym nożem. Trzeba uważać bo można się skaleczyć. Nie znęcać się nad surową kapustą tylko ją sparzyć we wrzątku (koniecznie).Po sparzeniu liście są miękkie i łatwo je oddzielać oraz ,co ważne, zawijać łatwo farsz. O farszach było tutaj niemal wszystko dlatego zaproponuje jeszcze tzw. Czarny ryż z grzybami i smażoną cebulką.Czytam że niektórzy walczą z liśćmi winogron i osiągają słabe rezultaty.Słyszałem o gołąbkach zawijanych w liście dzikiego wina które podobno nadaje się do tego celu.--Pozdr. i życzę smacznego--:jedzenie:

PS sos grzybowy i keczup.
Odpowiedz
#19
GOŁĄBKI INDYK CURRY

bardzo smaczne farsz sporządzamy z ok 1kg zmielonego fileta z indyka i dwóch szklanek ryżu ugotowanego na sypko.

Doprawiamy solą pieprzem i curry w obfitości.
zawijamy we włoską kapustę i układamy w dużym garnku warstwami, na dnie układamy warstwę liści pozostałych z kapusty,tych za małych na gołąbki.
Wlewamy pół litra białego wina i całość do piekarnika na kilka godzin w temp 80-90 st


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#20
Podajemy z białym sosem curry,lub jak niżej przysmażone.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#21
Bardzo smaczne serwowane z białym półsłodkim winem.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#22
Cytat:Wlewamy pół litra białego wina i całość do piekarnika na kilka godzin w temp 80-90 st
Smakowicie wyglądają, ale czy aby na pewno na kilka godzin do piekarnika?
Odpowiedz
#23
GOŁĄBKI WEGETARIAŃSKIE Z KASZĄ GRYCZANĄ I WARZYWAMI.

gotujemy 1 kg kasy gryczanej, 0,5 kg marchwi ścieramy na tarce rozdrabniamy lub drobno szatkujemy 1/4 główki włoskiej kapusty,
gotujemy 2-3 garście suszonych grzybów wszystko mieszamy razem doprawiając kolendrą ,solą ,pieprzem i odrobina gałki muszkatołowej.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#24
Dodajemy 4 jajka i po wymieszaniu zawijamy farsz w liście kapusty


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#25
Układamy warstwami w dużym garnku każdą warstwę przekładamy sporą ilością kapusty kiszonej,kapustę kiszoną układamy też na dnie i wierzchu .

Prużymy w piekarniku kilka godzin w temp 80 st


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz



Skocz do: