Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Grog
#1
Do 3 kwaterek wrzącej wody dolać pół flaszki dobrego rumu , dosypać 14 łutów miałkiego cukru, dobrze wszystko wymieszać i wydać. oprócz rumu i cukru dodać można także 2 szklanki dobrego czerwonego wina.
"Kucharz polski"B.L.
Odpowiedz
#2
Coś w dół spadł ten temat, a niesłusznie. Wczoraj były andrzejki, postanowiłem w związku z powyższym nie robić tradycyjnego grzańca z czerwonego wina czy piwa, a GROG !
Przepis wzięty z książki Łebkowskiego choć nieco zmodyfikowany (naturalnie, że mam na myśli ilosć rumu :big:
Zagotuj 600 ml wody z 4 goździkami, 2cm laski cynamonu, sokiem z 1 cytryny (tradycyjnie limonka, może też być pomarańcza albo grepfrut) i 2 płaskimi łyżkami cukru. Wymieszaj, zgaś ogień, po paru minutach wlewaj powoli 200ml rumu mieszając. Przecedź, wlej do kubków (starcza na 4 osoby), podawaj gorący.
Pysznie rozgrzewa :)
Odpowiedz
#3
Dobre przepisy, ale ja mam coś lepszego :cool:
Przepis wielokrotnie przerobiony w praktyce, wrażenia organoleptyczne niesamowite. Jeden z niewielu napojów wyskokowych, który realnie "daje kopa"!

0,5l wody gotujemy z:
- 3 ziarnka ziela angielskiego,
- 7 ziarnka pieprzu czarnego/kolorowego,
- 10 goździków,
- dosłownie kawałek cynamonu,
- skórki z 1/3 cytryny,
- sok z całej cytryny,
- 0,5 kg cukru.

Po zagotowaniu dolać:
- 3 litry białego wina (jakiekolwiek mamy pod ręką, ja najczęściej biorę ~~10% z Lidla/Biedronki z 5l baniaczków lub swoje)-
- 1 litr koniaku (jakikolwiek mamy pod ręka, jak braknie, można uzupełnić białym rumem, ale z autopsji nie polecam, zmienia smak radykalnie)

Gotujemy! Pilnować, aby nie wykipiało. Następnie garnek stawiamy na stole, zapalamy parę i bezzwłocznie przykrywamy pokrywką.

Kosztować :chytry:
Odpowiedz
#4
Luku, ten przepis to z przygód Szwejka, nie ? Tylko po co zapalać parę, ma to jakiś wpływ na smak, czy to taki trik po prostu ?
Odpowiedz
#5
(01-12-2010, 21:23)Alkman napisał(a): Luku, ten przepis to z przygód Szwejka, nie ? Tylko po co zapalać parę, ma to jakiś wpływ na smak, czy to taki trik po prostu ?

Dokładnie, przepis jest od Haszka.
Nic mi nie wiadomo, aby miało to wpływ na smak. Raczej dobra bajera.

http://www.youtube.com/watch?v=vYyQK2Wbm84



Skocz do: