Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gronowe - CZERW, odmiana NN (jak obniżyć kwasowość)
#1
Witam,
Nagle i niespodziewanie stałem się posiadaczem 13,5 kg czerwonych winogron szczep dziki dzik. Postanowiłem zrobić z tego wino gronowe. Skorzystałem z rad forum i obrałem grona, zgniotłem dodałem 2g piro i poddałem maceracji. 
Po dwóch Dniach zmierzyłem parametry blg 19 kwasowość 23. 
Chciałbym uzyskać ok12% wino wytrawne. 
Po wyciśnięciu otrzymałem 7,3 l soku. Dodałem 250gr cukru, 2g drożdży, 2g pożywki. Chcąc obniżyć kwasowość dodałem 5g caco3 (nie można obniżyć weglanem o więcej niż 1-2g/l). 
Po dwóch dniach rozkręcania się fermentacji zaczyn zaczął tak ostro fermentować, ze przelewał się przez rurkę (dymion 10l). Po 6 dniach fermentacja się uspokoiła (ok pyknięcie na 30").
Wyczytałem na forum, ze jak jest dużo osadu to można zlać. Po 14 dniach było ok 2 cm osadu wiec zalałem wino z nad osadu i przy okazji chcąc spróbować obniżyć kwasowość na początek o ok 5g/l  poddałem wino odkwaszaniu przy pomocy podwójnych soli Neoanticid. Do 24 g Neoanticidu powoli wlałem 2 litry wina odczekałem 2 godziny i zalałem wino z nad jasno niebieskiego osadu. Poczym wlałem to do reszty wina. Wytracił się jeszcze osad w dymionie. Jeszcze nie zmierzyłem kwasowosci bo skończy mi się odczynnik. 
Zmierzyłem blg 0 alkohol ok 10 %. Dodałem 150 g cukru (na pcztatku nie wziąłem poprawki na niecukry). Niestety fermentacja stanęła prawie całkowicie jedno pyknięcie na 3'30". Na drugi dzień dodałem roztwór 0,5 g drożdży i pożywki. Coś się zaczyna dziać. Chyba przesadziłem z piro do mycia naczyń.
Pytanie nr1:
Przy założeniu ze dobrze przeprowadziłem odkwaszanie solami jak uda się obniżyć kwasowość na trzy razy poniżej 9g/l to czy dalej będzie to wino gronowe?
Pytanie nr2:
W jakim stopniu FJM można obniżyć kwasowość i jak ja zapoczątkować?
Pytanie nr 3:
Jaki wpływ na wino ma taka burzliwa fermentacja? Drugi dymion tez 10 l nastawiłem na wino winogronowe i fermentacja przebiega spokojniej i trwa już trzeci tydzień (pyknięcie na ok 4")
Pozdrawiam.
Odpowiedz
#2
Przy takich parametrach to winogrona ostatecznie na kompot się nadadzą.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#3
(02-11-2016, 21:01)Mukat napisał(a): kwasowość 23.
Taki kwas to mają grona jak są zielone i wielkości groszku w lipcu. Coś kręcisz.
Odpowiedz
#4
(02-11-2016, 23:56)kilis napisał(a):
(02-11-2016, 21:01)Mukat napisał(a): kwasowość 23.
Taki kwas to mają grona jak są zielone i wielkości groszku w lipcu. Coś kręcisz.

Zmierzylem Kwasomierzem. Probówka, niebieski płyn i miareczkowanie aż się zmieni kolor na niebieski. Kolor był bardzo ciemno niebieski. Jutro dokupie płyn i zmierzę jeszcze raz kwasowość.

(02-11-2016, 23:40)TEQUILA napisał(a): Przy takich parametrach to winogrona ostatecznie na kompot się nadadzą.

Smak ma nieciekaw, ale po dodaniu cukru nadaje się do spożycia.
Odpowiedz
#5
(03-11-2016, 18:53)Mukat napisał(a): Smak ma nieciekaw, ale po dodaniu cukru nadaje się do spożycia.

Tylko po co ??
Chcesz wino zrobić za wszelką cenę to idź poszukaj owoców dzikiej róży.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#6
:PWitam tak owoce dzikiej róży jak najbardziej własnie wczoraj 6kg zebrałem no a ręce bez rękawiczek Angry ....... odradzam szukaj dzikiej róży Mukat :lol:
Odpowiedz
#7
Każde doświadczenie ma sens ale przy takiej kwasowości już nie.

Myślę jednak, że przy 19Blg niemożliwy jest wynik 23g/l. Raczej był to błędny pomiar - coś robisz źle lub źle liczysz...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#8
(04-11-2016, 13:38)TEQUILA napisał(a):
(03-11-2016, 18:53)Mukat napisał(a): Smak ma nieciekaw, ale po dodaniu cukru nadaje się do spożycia.

Tylko po co ??
Chcesz wino zrobić za wszelką cenę to idź poszukaj owoców dzikiej róży.

Po prostu chce sie czegoś nauczyć. Nastawiłem wino z tego co miałem i wyszło co wyszło. Teraz próbuje to uratować bo szkoda odrazu wylewać do kanału.

Kwasowość mierzyłem za pomocą Kwasomierza do pomiaru kwasowosci moszczu ACIDIMETER. Kwasomierz składa się z wyskalowanej menzurki i błękitnego wskaźnika. Wlałem sok do wyskalowanego "0" i zacząłem dodawać błękitny wskaźnik systematycznie mieszając zawartość menzurki. Gdy roztwór zaczął zmieniać kolor sprawdzałem pod swiatlo żeby nie przegapić przemiany koloru. Na mój gust błąd pomiaru może wynosić ok. 1 g/l.

Wracając do próby odkwaszania.
Udało mi się wreszcie dokupić błękitny wskaźnik. Wykonałem pomiar po odkwaszaniu neoanicydem. Wynik pomiaru 15,5 g/l. Smak się poprawił. Postanowiłem spróbować jeszcze raz obniżyć kwasowość o kolejne 5g/l neoanicidem. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

A przy okazji jest ktoś wstanie odpowiedzieć na moje pytania?
Odpowiedz
#9
Tylko nie wylewaj! Termopoprawienie zrobi swoje:)
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#10
(06-11-2016, 20:46)krzysztof1970 napisał(a): Tylko nie wylewaj! Termopoprawienie zrobi swoje:)

A co to jest i na czym polega?
Odpowiedz
#11
Destylacja kolego:)
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#12
Wole coś łagodniejszego, ale czemu nie.
Odpowiedz
#13
To jest zawsze ostateczna alternatywa dla "totalnie nieudanego" napoju alkoholowego:) Lepsze to niż kibel:)
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#14
Po ostatnim odkwaszaniu spadło na 11 g/l. Blg jest 3. Pyka co ok 3,5'. Smak się zdecydowanie poprawił.
Chyba spróbuje obniżyć kwasowość jeszcze do 9g/l.
Odpowiedz
#15
Czuję, że padnie tu rekord świata...

No ale skoro smakuje, to OK.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2




Skocz do: