Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gronowe - DOSŁADZANIE (Gronowe/winogronowe)
Czyli 3.5%?
Mi chodzi tylko o procent "legalnego" dosłodzenia(szaptalizacji), aby słabe gronowe po szaptalizacji było dalej gronowym,ale nieco mocniejszym.
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Nie ma czegoś takiego... jak procent dosładzania. Możesz sobie dosłodzić 0,5% lub 4,5%, bylebyś nie przekroczył 11,5 alko w winie.

Kiedyś było ponadto, że nie wolno było "podskoczyć" więcej niż (bodajże) 2Blg. Teraz już chyba, nie ma tego ograniczenia. Nie wiem, nie pamiętam. W razie "gdyby" - należy prostować natychmiast!
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Eh...procent dosłodzenia miałem napisać w "%"...Na wiki piszą,że można szaptalizować wino z powodu gorszego roku,itd itp...Właśnie stoi tam,że można, ale nie więcej jak 2% alkoholu,w celu oczywiście nie robienia wina słodszego,lecz bardziej stabilnego.
Czy to też tyczy się Win w Polsce?
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Wcześniej w temacie masz cytaty z uchwał i linki do nich. Nie mam teraz czasu szukać. Rzuciłem tylko okiem na to co napisałem w 2016 po przejrzeniu przepisów i nie ma tam nic o tym, o ile można zwiększyć Blg czy też procent alkoholu.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Do 11.5% zrozumiałem.
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...



Skocz do: