Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gronowe - KROK PO KROKU (Czyli jak zrobić wino)
Nie da się tego precyzyjnie określić w domu. Alkohol powoduje zaniżanie wyniku, cukier go podnosi.
Tak więc 0 blg przy 15% alkoholu oznacza, że mamy jeszcze cukier. A Ile? coś między 10-30g/l.
Dokładne wyniki mam tylko z badań w labie.
Solaris 2014 - 1Blg, alk 15,2% = cukier resztkowy - 32g/l
Solaris 2015 - 0Blg, alk 15,1% = cukier resztkowy - 24,20g/l
Odpowiedz
Spytałem  bo miałem 5 krzewów Krystaly i tydzeń temu miało parametry 20blg i 6,5 g/l kwasow,nie miałem go z czym zmieszać więc zrobiłem odmianowe.Jest tego 6l i na dziś 2blg.Chciałem wytrawne i zostawić troszke cukru resztkowego tak do 10g żeby było wytrawne.I teraz nie wim czy ciągnąć do końca czy nie.Robie na UCLM 325.
Odpowiedz
leszek1009 jak nie zatrzymasz fermentacji to będzie wytrawne. 20blg na start to za mało dla tych UCLM. Możesz uzupełnić cukier do 23-25blg łącznie, albo schłodzić mocno nastaw przy 0blg, zlać z nad osadu i zasiarkować.
Odpowiedz
kilis, dziękuje za pomoc  ale jeszcze spytam ,jaką dawką zasiarkować przy 0 blg.
Odpowiedz
tak do 50mg/l SO2, ale zlej znad osadu, żeby jak najmniej drożdży było.
Dobrze jest schłodzić, żeby opadły na dno, ale to musi postać z 1-2 dni zanim zasiarkujesz.
Odpowiedz
czyli piro 05g czy 005g na1l
Odpowiedz
1 g/ 10 litrów
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
Trochę odgrzeje, bo nie chcę zakładać nowego tematu, bo pewnie to o co zapytam dla wielu jest pierdołą, a mnie zmusza do myślenia.

Odniosę się do wina gronowego i tłoczenia miazgi.
Czy Wy tłocząc w prasie miazgę z winogron wyciskacie ją do prawie suchego, czy aż tak mocno nie wyduszacie?

Pytam, bo tłocząc miazgę do swojego małosłodkiego winogronowego zauważyłem, że im mocniej dociskamy prasę to sok z niej lecący trąci trawą - taką surowizną, jest cierpki i ogólnie wie wiem czy to dobrze dla wina, czy nie bardzo :)
Pozdrawiam, Grzegorz

:::...Lepiej miec parkinsona i troche wylac z kieliszka niz alzheimera i zapomniec wypic...:::



:::...Stwórzmy wreszcie porządną GALERIĘ WINIARZY...:::
Odpowiedz
Czemu jeszcze nikt nie odpowiedział.

Tak, oczywiście masz frakcje. Najlepsze jest to, co leci bez tłoczenia, czyli samociek. Jeśli przefermentujesz zmiażdżone owoce i wrzucisz to do prasy, to z 10 l moszczu będziesz miał z 5 litrów samocieku. Potem dociskasz, dokręcasz śrubę i wyciśniesz jeszcze do 2-3 l. Oczywiście gorszego materiału, gdzie jest więcej aromatów z pestek i skórek. I to jest raczej źle dla wina.
Ja kupiłem sobie prasę i chyba w tym roku dociskałem za mocno, bo po tłoczeniu wyjąłem z prasy zbity "krążek hokejowy" :)



Skocz do: