Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gronowe - KROK PO KROKU (Czyli jak zrobić wino)
Generalnie masz rację.
Jednak ten wątek jest o winach gronowych. A tu nazewnictwo i detale mają znaczenie.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
(10-01-2020, 12:32)Boullii napisał(a): Maciek nie siej zamętu.
Matematyka twierdzi jednoznacznie, że 19 Bllg to 205 g/l i nie będzie inaczej. Jak uwzględniasz niecukry to o tym napisz jasno bo jak ktoś nowy, niezapoznany z "magią obliczeń" to przeczyta zrobi mu wodę z mózgu.

Wydaje mi się, że poniższych obliczeniach (skopiowanych z tematu, który wcześniej linkowałem) raczej nie ma błędu, a i kwestia niecukrów została odpowiednio przedstawiona - tak by woda w mózgu nie miała możliwości się zrobić...

Obliczanie ilości cukru w moszczu (19Blg):

- 19Blg = 190g (ekstraktu) x 0,625 litra (obj. 1kg cukru) = 119ml, a 810g wody ma objętość 810ml
- więc 1kg moszczu ma objętość 119+810=929ml, a 1 litr tegoż moszczu waży 1/0,929kg = 1,076kg
- stąd też, w jego 1 litrze jest (19%) 190 x 1,076kg = 204g ekstraktu (w tym 17/20 to cukier)
- odejmując od całości ekstraktu 3/20 niecukrów (204x17)/20 = 173g/l cukru



Jeżeli chodzi o rodzynki i inne gadżety, to z pewnością każdy eksperyment jest wart zachodu. Jednakże nie w przypadku win gronowych...

Daglezja77, z jakich odmian zrobiłeś swoje wino, do którego dodałeś rodzynki?
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Z odmiany Nero.
Z przerobowych mam odmiane Bianca , ale jeszcze nie owocuje. Poza tym same odmiany deserowe, oprócz wspominanego Nero, mam jeszcze Iza, Swenson Red, Venus, Attica. Bardzo ogranicza mnie wielkość mojej posesji, z tym co pod domem i przejazdem, to 350 metrów. Z drugiej strony działka osłonięta domami, dobrze nasłoneczniona i ciepła. Na południowej ścianie domu mam Nero i Izę.

Wracając do Nero, w dobrych warunkach, na krzewie nie przeładowanym owocami Blg wynosi około 19-20 , na przeładowanym 17 i jest gorszy smak
i wtedy trzeba dowalić np. rodzynek. Generalnie przeładowany krzew dłużej i nierówno dojrzewa, ma dużo gorszy smak. Ale każdy robi jak chce.
Odpowiedz
Hmmm. Z mojego punktu widzenia 350 m2 to... dużo więcej niż u mnie. Ja mam tylko około 200 m2 i jak wcisnę setkę odmian to będę szczęśliwy.

Co do dorodzynkowywania... No to już jasne... Co prawda nie mam i nie zamierzam próbować robić wina z deserówek więc nie mogę się wypowiadać o jakości ale z tego co mi wiadomo często gęsto trzeba im trochę pomóc.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
350 metrów z tym co pod domem, z przejazdem i z kawałkiem od jezdni. Ogródek to najwyżej połowa z tego.

Z deserówek robiłem wina z Nero, Venus, Swenson Red i Izy. Dużo zależy od roku, ale chyba wino z Izy najlepsze, ale to rzecz gustu.
W smaku bardzo się różnią. Często w winie mam kamienie winne.

Wina z przerobówek nie robiłem bo takich nie mam. Biankę kupiłem jesienią i bardzo się o nią boję. Nie wiem w jakim stanie dotrwa do czerwca.
Miałem Cabernet Sav. ale zanim zaczął owocować nie przetrwał zimy mimo okrycia.
Odpowiedz
Albo masz jakieś specyficzne warunki, albo z tym jednym krzewem miałeś pecha... Wręcz niemożliwym jest aby okrywany CS padł z powodu mrozu.
Swego czasu rósł u mnie także CS oraz Merlot, które spokojnie dawały radę w zimie. Okrywałem jedynie miejsca szczepienia... Usunąłem tylko dlatego, że zdecydowałem się na Pinot Noir i Zwegelt. Kilka lat temu, przez dwa tygodnie było -29 stopni i wszystkie przerobówki jakie wtedy miałem (w tym VV) przetrwały bez problemu.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Raczej pech, bo miejsce miał zaciszne. Inna sprawa że sadzonka była średnia, kupiona w Biedronce pół roku wcześniej. Postanowiłem zaryzykować i nie przetrwała pierwszej zimy. Co do sadzonek z Biedronki to żona kupiła Attica i ta się trzyma.
Odpowiedz
Miejsce zakupu jest moim zdaniem, kluczem do zagadki...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2




Skocz do: