Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gronowe - KROK PO KROKU (Czyli jak zrobić wino)
Generalnie masz rację.
Jednak ten wątek jest o winach gronowych. A tu nazewnictwo i detale mają znaczenie.
Krzysztof


Stacja meteo na Winnicy Świętne
Po zbanowaniu proszę koniecznie o wyrejestrowanie mnie z forum. 
Odpowiedz
(10-01-2020, 12:32)Boullii napisał(a): Maciek nie siej zamętu.
Matematyka twierdzi jednoznacznie, że 19 Bllg to 205 g/l i nie będzie inaczej. Jak uwzględniasz niecukry to o tym napisz jasno bo jak ktoś nowy, niezapoznany z "magią obliczeń" to przeczyta zrobi mu wodę z mózgu.

Wydaje mi się, że poniższych obliczeniach (skopiowanych z tematu, który wcześniej linkowałem) raczej nie ma błędu, a i kwestia niecukrów została odpowiednio przedstawiona - tak by woda w mózgu nie miała możliwości się zrobić...

Obliczanie ilości cukru w moszczu (19Blg):

- 19Blg = 190g (ekstraktu) x 0,625 litra (obj. 1kg cukru) = 119ml, a 810g wody ma objętość 810ml
- więc 1kg moszczu ma objętość 119+810=929ml, a 1 litr tegoż moszczu waży 1/0,929kg = 1,076kg
- stąd też, w jego 1 litrze jest (19%) 190 x 1,076kg = 204g ekstraktu (w tym 17/20 to cukier)
- odejmując od całości ekstraktu 3/20 niecukrów (204x17)/20 = 173g/l cukru



Jeżeli chodzi o rodzynki i inne gadżety, to z pewnością każdy eksperyment jest wart zachodu. Jednakże nie w przypadku win gronowych...

Daglezja77, z jakich odmian zrobiłeś swoje wino, do którego dodałeś rodzynki?
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Z odmiany Nero.
Z przerobowych mam odmiane Bianca , ale jeszcze nie owocuje. Poza tym same odmiany deserowe, oprócz wspominanego Nero, mam jeszcze Iza, Swenson Red, Venus, Attica. Bardzo ogranicza mnie wielkość mojej posesji, z tym co pod domem i przejazdem, to 350 metrów. Z drugiej strony działka osłonięta domami, dobrze nasłoneczniona i ciepła. Na południowej ścianie domu mam Nero i Izę.

Wracając do Nero, w dobrych warunkach, na krzewie nie przeładowanym owocami Blg wynosi około 19-20 , na przeładowanym 17 i jest gorszy smak
i wtedy trzeba dowalić np. rodzynek. Generalnie przeładowany krzew dłużej i nierówno dojrzewa, ma dużo gorszy smak. Ale każdy robi jak chce.
Odpowiedz
Hmmm. Z mojego punktu widzenia 350 m2 to... dużo więcej niż u mnie. Ja mam tylko około 200 m2 i jak wcisnę setkę odmian to będę szczęśliwy.

Co do dorodzynkowywania... No to już jasne... Co prawda nie mam i nie zamierzam próbować robić wina z deserówek więc nie mogę się wypowiadać o jakości ale z tego co mi wiadomo często gęsto trzeba im trochę pomóc.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
350 metrów z tym co pod domem, z przejazdem i z kawałkiem od jezdni. Ogródek to najwyżej połowa z tego.

Z deserówek robiłem wina z Nero, Venus, Swenson Red i Izy. Dużo zależy od roku, ale chyba wino z Izy najlepsze, ale to rzecz gustu.
W smaku bardzo się różnią. Często w winie mam kamienie winne.

Wina z przerobówek nie robiłem bo takich nie mam. Biankę kupiłem jesienią i bardzo się o nią boję. Nie wiem w jakim stanie dotrwa do czerwca.
Miałem Cabernet Sav. ale zanim zaczął owocować nie przetrwał zimy mimo okrycia.
Odpowiedz
Albo masz jakieś specyficzne warunki, albo z tym jednym krzewem miałeś pecha... Wręcz niemożliwym jest aby okrywany CS padł z powodu mrozu.
Swego czasu rósł u mnie także CS oraz Merlot, które spokojnie dawały radę w zimie. Okrywałem jedynie miejsca szczepienia... Usunąłem tylko dlatego, że zdecydowałem się na Pinot Noir i Zwegelt. Kilka lat temu, przez dwa tygodnie było -29 stopni i wszystkie przerobówki jakie wtedy miałem (w tym VV) przetrwały bez problemu.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Raczej pech, bo miejsce miał zaciszne. Inna sprawa że sadzonka była średnia, kupiona w Biedronce pół roku wcześniej. Postanowiłem zaryzykować i nie przetrwała pierwszej zimy. Co do sadzonek z Biedronki to żona kupiła Attica i ta się trzyma.
Odpowiedz
Miejsce zakupu jest moim zdaniem, kluczem do zagadki...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Chciałem zrobić moje pierwsze wino a konkretnie wino gronowe. 6kg winogron mieszanka ciemnych i trochę deserowych, zgniotłem i wrzuciłem do balonu (wyszło ok 6l moszczu). Czy muszę dodać trochę cukru, wodę i drożdże czy moge tak zostawić i powinno wyjść na dzikich z tych owoców? Ew Mam Burgund 38 tylko je trzeba namnożyć 2 dni, lub Bayanus 995. 
Blg jest 17 czy muszę trochę dosłodzić by otrzymać półwytrawne?
Jeśli się da z tego zrobić smaczne wino bez dodatków to byłoby super, chyba że bezpiezniej jest dodać drożdże szlachetne ew cukier.
Odpowiedz
Skoro owoce masz już w balonie, fermentacja ruszy (lub już ruszyła) na dzikusach...

Tak. Bezpieczniej jest robić wino na szlachetnych.
Kup dzisiaj piro i jakieś drożdże suche, które nie wymagają przygotowywania matki. Dodaj piro i na noc wstaw balon do lodówki, a rano dodaj drożdże.

Tak czy siak, 17Blg to za mało na półwytrawne...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Witam wszystkich,

Wino gronowe - ok 13-13.5%, wytrawne, kwasy 5.5g/l
Jak długo może leżakować?
Lub co zrobić aby mogło leżakwać kilka lat? Wykluczając siarkowanie.

pozdraiwam
Michał
Odpowiedz
Wino bez siarki ma małe szanse by przeleżeć dłuższy okres czasu.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2




Skocz do: