Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gronowe - RÓŻOWE 2017 PZP (Winnica Cisowa)
#1
Odmiany: Pinot Noir, Zweigelt, Pinot Noir Precoce.

Plan - wino różowe wytrawne, z cukrem resztkowym do 10g/l.

2017 10 20 - Winobranie.
Uwielbiam ten dzień, na który czekam cały sezon. Dzień zbioru i potem... pomiary. Pomiary już nie tak... żeby bez nerwów. Choć, trzeba przyznać, jest jeszcze lepszy moment - dzień, w którym można pierwszy raz powąchać i zdegustować młode wino...

   

2017 10 20 - Winobranie (w wiaderkach)

   

2017 10 20 - Rozgniatanie, dodanie 1,8g Piro (0,1g x 18l)
Piro dodawane stopniowo = 0,5g co 5 litrów, w trakcie rozgniatania.
Piro mierzone, w stosunku do objętości miazgi.

   

2017 10 20 - Tłoczenie (miazga 18l)(moszcz 14l)
Jednocześnie tłoczyłem zapas kwasów. Jak widać poniżej - zapas kwasów dał biały moszcz. Hmm... tak więc się robi Blanc de Noirs z Pinot Noir i Zweigelt.... Czego to się człowiek nie dowie podczas wyciskania... OK, w przyszłym roku zbiorę wcześniej.

   

Kolejny raz stwierdziłem, że osłona łożyska jest raczej wskazana. Rączki do podnoszenia tłoka, dospawane po doświadczeniu z tłoczeniem Regenta, bardzo się przydały - filtr "wyłaził" dwa razy. Tylko "dwa razy" ale bez tychże rączek... aż dwa!

   


2017 10 20 - Pobranie próbki moszczu do pomiarów

   

2017 10 20 - POMIARY (22Blg)

   

2017 10 20 - POMIARY (3,6pH)

   

2017 10 20 - POMIARY (9,4g/l), a dokładnie 9,37g/l.

   

2017 10 21 - DROŻDŻE - UCLM S325 (04:00)
Moszcz bez sedymentacji.

   
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#2
2017 10 09 - Pomiary przed zbiorem (20,5Bx)(9,9g/l)(3,2pH)
2017 10 17 - Pomiary przed zbiorem (21Bx)(9,2g/l)(3,2pH)
2017 10 19 - Pomiary przed zbiorem (22Bx)(9,3g/l)(3,3pH)
2017 10 20 - Zbiór, rozgniatanie, (1,8gPiro=0,1g x 18l miazgi)
2017 10 20 - Tłoczenie (miazga 18l)(moszcz 14l)
2017 10 20 - POMIARY (22Blg)(9,4g.l)(3,6pH)
2017 10 21 - DROŻDŻE - UCLM S325 (04:00)

2017 10 21 - START FERMENTACJI (12:00)

   

2017 10 22 - Przeniesienie do temp 14 C

   

Wystąpiło pienienie. Sądzę więc, że sporo jest azotu w moszczu, tak też dodam pożywkę jutro - nie w drugim dniu fermentacji, a w trzecim.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#3
2017 10 09 - Pomiary przed zbiorem (20,5Bx)(9,9g/l)(3,2pH)
2017 10 17 - Pomiary przed zbiorem (21Bx)(9,2g/l)(3,2pH)
2017 10 19 - Pomiary przed zbiorem (22Bx)(9,3g/l)(3,3pH)
2017 10 20 - Zbiór, rozgniatanie, (1,8gPiro=0,1g x 18l miazgi)
2017 10 20 - Tłoczenie (miazga 18l)(moszcz 14l)
2017 10 20 - POMIARY (22Blg)(9,4g.l)(3,6pH)
2017 10 21 - DROŻDŻE - UCLM S325 (04:00)
2017 10 21 - START FERMENTACJI (12:00)
2017 10 22 - Przeniesienie do temp 14 C

2017 10 23 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 2,8g (0,2 x 14l)(trzeci dzień fermentacji)

   

PS. Zapach, który już teraz - po trzech dniach fermentacji - niesie się po winiarni, bardzo przypomina mi aromaty Białe 2016 - to dobry znak! Oby odrobinę wyższa kwasowość, o te 0,4g/l (na etapie moszczu), zadziałała dobrze na przyszłe wino. Sądząc jednak, tytułem ciekawej dyskusji tutaj: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=18596, raczej są spore szanse, że "ta odrobina" będzie sprzyjać, w kierunku... dłuższego przetrwania.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#4
2017 10 09 - Pomiary przed zbiorem (20,5Bx)(9,9g/l)(3,2pH)
2017 10 17 - Pomiary przed zbiorem (21Bx)(9,2g/l)(3,2pH)
2017 10 19 - Pomiary przed zbiorem (22Bx)(9,3g/l)(3,3pH)
2017 10 20 - Zbiór, rozgniatanie, (1,8gPiro=0,1g x 18l miazgi)
2017 10 20 - Tłoczenie (miazga 18l)(moszcz 14l)
2017 10 20 - POMIARY (22Blg)(9,4g.l)(3,6pH)
2017 10 21 - DROŻDŻE - UCLM S325 (04:00)
2017 10 21 - START FERMENTACJI (12:00)
2017 10 22 - Przeniesienie do temp 14 C
2017 10 23 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 2,8g (0,2 x 14l)(trzeci dzień fermentacji)

2017 10 25 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 2,8g (0,2 x 14l)(piąty dzień fermentacji)
2017 10 25 - Pożywka - Springferm 2,8g (0,2 x 14l)(piąty dzień fermentacji)
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#5
Końcówka fermentacji burzliwej, a więc tradycyjnie, test burcaka:

   

Wyczuwalne niuanse Białe 2016 ale oczywiście, jeszcze za wcześnie na wnioski. Podobnie ze smakiem - j/w, za wcześnie na ocenę. Chociaż mam wrażenie, że jest dosyć łagodne...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#6
2017 10 09 - Pomiary przed zbiorem (20,5Bx)(9,9g/l)(3,2pH)
2017 10 17 - Pomiary przed zbiorem (21Bx)(9,2g/l)(3,2pH)
2017 10 19 - Pomiary przed zbiorem (22Bx)(9,3g/l)(3,3pH)
2017 10 20 - Zbiór, rozgniatanie, (1,8gPiro=0,1g x 18l miazgi)
2017 10 20 - Tłoczenie (miazga 18l)(moszcz 14l)
2017 10 20 - POMIARY (22Blg)(9,4g.l)(3,6pH)
2017 10 21 - DROŻDŻE - UCLM S325 (04:00)
2017 10 21 - START FERMENTACJI (12:00)
2017 10 22 - Przeniesienie do temp 14 C
2017 10 23 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 2,8g (0,2 x 14l)(trzeci dzień fermentacji)
2017 10 25 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 2,8g (0,2 x 14l)(piąty dzień fermentacji)
2017 10 25 - Pożywka - Springferm 2,8g (0,2 x 14l)(piąty dzień fermentacji)

Pierwsza degustacja - młode i jeszcze pracujące wino - po niecałych, dwóch tygodniach od startu:

   

Piana na powierzchni nastawu - po zamieszaniu...

Są już wyczuwalne brzoskwinie, zarówno w aromacie, jaki i w smaku - może będzie powtarzalność... Choć moim zdaniem tenże aromat i smak - nieco słabo. Jednakże... tegoroczna temperatura fermentacji, jest troszkę niższa...

Na razie, wygląda na to, że kwasowość idzie w dobrą stronę. Chociaż oczywiście, ciężko miarodajnie, w tym momencie stwierdzić. Sądzę, że teraz jest minus jeden BLG. W zeszłym roku zlałem po dwóch tygodniach, przy tej wartości cukru...

Myślę, że jeszcze tydzień, do pierwszego obciągu. W tym roku celuję w -1,5 BLG, przy pierwszym zlaniu.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#7
2017 11 10 - I ZLANIE (12l)(-1,5Blg)(7g/l)(3,8pH)(0,72gPiro=0,06 x 12l) + (1butelka 300ml bez Piro)

   

- Blg zgodnie z planem,
- jeszcze sobie bulkało ale nie miałem ochoty na, ewentualną FJM,
- i jak pomiary pokazały... to była dobra decyzja,
- w zeszłym roku (7,2g.l)(3,3pH), aktualnie (7g/l)(3,8pH), co oznacza, że teraz za późno zebrane...
- z drugiej strony...
- w moszczu w zeszłym roku (9g/l)(3,6pH), a teraz było (9,4g/l)(3,6pH),
- i bądź tu mądry...
- w winie, na razie... kwasowość idealna,
- w razie "w", zapas kwasów jest i czeka ale nie ma co się śpieszyć...
- to przecież pierwsze zlanie,
- czas pokaże...

Degustacja:

   

- jeszcze mętne, no i nie dziwota...
- zapach, na razie słaby,
- smak natomiast... bardzo obiecujący!
- czas pokaże...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#8
2017 10 09 - Pomiary przed zbiorem (20,5Bx)(9,9g/l)(3,2pH)
2017 10 17 - Pomiary przed zbiorem (21Bx)(9,2g/l)(3,2pH)
2017 10 19 - Pomiary przed zbiorem (22Bx)(9,3g/l)(3,3pH)
2017 10 20 - Winobranie, rozgniatanie, (1,8gPiro=0,1g x 18l miazgi)
2017 10 20 - Tłoczenie (miazga 18l)(moszcz 14l)
2017 10 20 - POMIARY (22Blg)(9,4g.l)(3,6pH)
2017 10 21 - DROŻDŻE - UCLM S325 (04:00)
2017 10 21 - START FERMENTACJI (12:00)
2017 10 22 - Przeniesienie do temp 14 C
2017 10 23 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 2,8g (0,2 x 14l)(trzeci dzień fermentacji)
2017 10 25 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 2,8g (0,2 x 14l)(piąty dzień fermentacji)
2017 10 25 - Pożywka - Springferm 2,8g (0,2 x 14l)(piąty dzień fermentacji)
2017 11 10 - I ZLANIE (12l)(-1,5Blg)(7g/l)(3,8pH)(0,72gPiro=0,06 x 12l) + (1butelka 300ml bez Piro)

Ze względu na tak wysokie pH, zdecydowałem się na II ZLANIE butli 2 litry, w celu dodania zapasu cukru i kwasów Hibernal i sprawdzenia jak tenże zapas, wpłynie na kolejne pomiary...

2017 11 13 - II ZLANIE(butla2l) (1,5l)(-1,5Blg)(6,8g/l)(4pH)(Piro w zapasie)
Nooo takiego pH, to jeszcze nie miałem... Przy zlaniu butli 10l, z pewnością, trzeba będzie dodać Piro...

   

DEGUSTACJA (klarowność)
Co ciekawe... pomimo 4pH i 6,8g/l, kwasowość odczuwalna/degustacyjna próbki jest raczej w normie. Może więc pH niebawem spadnie. Chociaż... przy Białe 2016 - tak się nie stało.

   

2017 11 13 - Zebranie zapasu cukru i kwasów Hibernal.

Grona na krzewie - zdrowe:

   

Grona w wiaderku:

   

Miazga 5l, dodanie (0,5g Piro = 0,1g x 5l miazgi):

   

Podczas wyciskania, zdecydowałem się - pomimo tak małych ilości - użyć prasy i filtra, ze względu na minimalizację odpadu podczas sedymentacji:

   

Z dwóch krzewów i pięciu litrów miazgi, otrzymałem 3,5l moszczu:

   

Pomiary zapasu (3,5l)(19Blg)(10,5g/l)3,8pH):
Zapas odstawiony do sedymentacji.
Jak na zapas kwasów, jest OK ale jako parametry na wino - byłoby raczej słabo...

   

2017 11 14 - Butelkowanie zapasu, po sedymentacji (do zamrożenia):
Osad po sedymentacji, w związku z użyciem filtra - malutki.

   

2017 11 14 - BUTELKOWANIE (1,5l)(2but bez zapasu cukru)(3but + 10ml/5g cukru Hibernal)
- 2 but (II zlanie)(2l)(+0g cuk - bez zapasu cukru)
- 3 but (II zlanie)(2l)(+5g cuk - zapas cukru Hibernal)

   
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#9
Szybka degustacja - niedługo po butelkowaniu - mająca na celu sprawdzenie, czy pH spada, czy też nie. Mająca także na celu, sprawdzenie organoleptycznej kwasowości próbek...

2017 11 16 (II zlanie)(2l)(+0g cuk) - klarowność:

   

2017 11 16 (II zlanie)(2l)(+0g cuk)(3,8pH):
Troszkę pH spadło - super. Więc jednak...

   

2017 11 16 (II zlanie)(2l)(+5g cuk) - klarowność:

   

2017 11 16 (II zlanie)(2l)(+5g cuk)(3,7pH)
Tu też pH spadło - nawet nieco więcej, po dodaniu zapasu cukru i kwasów. Jednakże, po degustacji - podjąłem decyzję, iż nie będę - na razie - dodawał zapasu, ponieważ w próbce (II zlanie)(2l)(+0g cuk)(3,8pH) - organoleptycznie - jest odpowiednia kwasowość.

   
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#10
2017 10 09 - Pomiary przed zbiorem (20,5Bx)(9,9g/l)(3,2pH)
2017 10 17 - Pomiary przed zbiorem (21Bx)(9,2g/l)(3,2pH)
2017 10 19 - Pomiary przed zbiorem (22Bx)(9,3g/l)(3,3pH)
2017 10 20 - Winobranie, rozgniatanie, (1,8gPiro=0,1g x 18l miazgi)
2017 10 20 - Tłoczenie (miazga 18l)(moszcz 14l)
2017 10 20 - POMIARY (22Blg)(9,4g.l)(3,6pH)
2017 10 21 - DROŻDŻE - UCLM S325 (04:00)
2017 10 21 - START FERMENTACJI (12:00)
2017 10 22 - Przeniesienie do temp 14 C
2017 10 23 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 2,8g (0,2 x 14l)(trzeci dzień fermentacji)
2017 10 25 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 2,8g (0,2 x 14l)(piąty dzień fermentacji)
2017 10 25 - Pożywka - Springferm 2,8g (0,2 x 14l)(piąty dzień fermentacji)
2017 11 10 - I ZLANIE (10l+2l)(-1,5Blg)(7g/l)(3,8pH)(0,72gPiro=0,06 x 12l) + (1butelka 300ml bez Piro)
2017 11 13 - II ZLANIE(butla2l)(1,5l)(-1,5Blg)(6,8g/l)(4pH)(Piro w zapasie)
2017 11 14 - BUTELKOWANIE (1,5l)(2but bez zapasu cukru)(3but + 10ml/5g cukru Hibernal)
- 2 but (II zlanie)(2l)(+0g cuk - bez zapasu cukru Hibernal)
- 3 but (II zlanie)(2l)(+5g cuk - zapas cukru Hibernal)


2017 11 22 - II ZLANIE(butla10l)(8,9l)(-1,5Blg)(6,8g/l)(3,8pH)(0,53gPiro=0,06 x 8,9l)
2017 11 22 - (butla 5l) BUTELKOWANIE (3,9l)(7x300ml)(5x300ml+4g cukru)
- 7 but (II zlanie)(10l)(+0g cuk)
- 5 but (II zlanie)(10l)(+4g cuk)

         

2017 12 02 DEGUSTACJA próbki (II zlanie)(10l)(+4g cuk)
- no niestety, nie będzie powtarzalności... Jest przepaść w stosunku do BIAŁE 2016,
- aromat i smak, są podobne ale słabiutkie,
- przyczyny; za późny zbiór i może dodatek PNP,
- kwasowość w normie, na razie nie dodaję więc zapasu kwasów, do butli 5l,
- Wymaga dekantacji, w związku z drugim siarkowaniem.

   
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#11
2017 12 08 DEGUSTACJA próbki (II zlanie)(2l)(+5g cuk)
- tak dla porównania, jeżeli chodzi o piro,
- oczywiście jest różnica, w tym momencie,
- abstrahując jednocześnie, od zasadności podwójnego siarkowania przy wysokim pH... ,
- różnica podstawowa - nie wymaga przewietrzenia,
- kolorek, od razu jest wyśmienity i żywy,
- aromat i smak, taki jak w poprzedniej próbce, po dekantacji.
- czyli... tak czy siak - daleko do BIAŁE 2016.

   
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#12
2017 12 16 DEGUSTACJA próbki (II zlanie)(10l)(+4g cuk)
- aromat i smak j/w
- już nie wymaga dekantacji

   
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#13
2017 10 09 - Pomiary przed zbiorem (20,5Bx)(9,9g/l)(3,2pH)
2017 10 17 - Pomiary przed zbiorem (21Bx)(9,2g/l)(3,2pH)
2017 10 19 - Pomiary przed zbiorem (22Bx)(9,3g/l)(3,3pH)
2017 10 20 - Winobranie, rozgniatanie, (1,8gPiro=0,1g x 18l miazgi)
2017 10 20 - Tłoczenie (miazga 18l)(moszcz 14l)
2017 10 20 - POMIARY (22Blg)(9,4g.l)(3,6pH)
2017 10 21 - DROŻDŻE - UCLM S325 (04:00)
2017 10 21 - START FERMENTACJI (12:00)
2017 10 22 - Przeniesienie do temp 14 C
2017 10 23 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 2,8g (0,2 x 14l)(trzeci dzień fermentacji)
2017 10 25 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 2,8g (0,2 x 14l)(piąty dzień fermentacji)
2017 10 25 - Pożywka - Springferm 2,8g (0,2 x 14l)(piąty dzień fermentacji)
2017 11 10 - I ZLANIE (10l+2l)(-1,5Blg)(7g/l)(3,8pH)(0,72gPiro=0,06 x 12l) + (1butelka 300ml bez Piro)
2017 11 13 - II ZLANIE(butla2l)(1,5l)(-1,5Blg)(6,8g/l)(4pH)(Piro w zapasie)
2017 11 14 - BUTELKOWANIE (1,5l)(2but bez zapasu cukru)(3but + 10ml/5g cukru Hibernal)
- 2 but (II zlanie)(2l)(+0g cuk - bez zapasu cukru)
- 3 but (II zlanie)(2l)(+5g cuk - zapas cukru Hibernal)
2017 11 22 - II ZLANIE(butla10l)(8,9l)(-1,5Blg)(6,8g/l)(3,8pH)(0,53gPiro=0,06 x 8,9l)
2017 11 22 - (butla 5l) BUTELKOWANIE (3,9l)(7x300ml)(5x300ml+4g cukru)
- 7 but (II zlanie)(10l)(+0g cuk)
- 5 but (II zlanie)(10l)(+4g cuk)

Z okazji zakończenia komina, na budowie otworzyłem próbkę.

2018 01 05 DEGUSTACJA próbki (II zlanie)(10l)(+0g cuk)
- wzrok - kryształ,
- kolor - żywy i jaskrawy,
- zapach - słabo,
- smak - ciekawa i lekka kwasowość ale bez rewelacji... (czytaj: daleko do BIAŁE 2016).

   

Tak też, widoczny na zdjęciu - zapas kwasów - nie będzie potrzebny.
Rozmrażam i przefermentuję (ten około 2l i wcześniejszy)

Nie to jednak, jest istotne... Zostały zebrane wcześniej...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#14
Zapas już pracuje.
Parametry trochę słabe jak na zapas kwasów ale... dobre na wino. (21Blg)(8,8g.l)(3,3pH)

Tak też będzie półtora litra Hibernal 2017.

   
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#15
2017 10 09 - Pomiary przed zbiorem (20,5Bx)(9,9g/l)(3,2pH)
2017 10 17 - Pomiary przed zbiorem (21Bx)(9,2g/l)(3,2pH)
2017 10 19 - Pomiary przed zbiorem (22Bx)(9,3g/l)(3,3pH)
2017 10 20 - Winobranie, rozgniatanie, (1,8gPiro=0,1g x 18l miazgi)
2017 10 20 - Tłoczenie (miazga 18l)(moszcz 14l)
2017 10 20 - POMIARY (22Blg)(9,4g.l)(3,6pH)
2017 10 21 - DROŻDŻE - UCLM S325 (04:00)
2017 10 21 - START FERMENTACJI (12:00)
2017 10 22 - Przeniesienie do temp 14 C
2017 10 23 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 2,8g (0,2 x 14l)(trzeci dzień fermentacji)
2017 10 25 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 2,8g (0,2 x 14l)(piąty dzień fermentacji)
2017 10 25 - Pożywka - Springferm 2,8g (0,2 x 14l)(piąty dzień fermentacji)
2017 11 10 - I ZLANIE (10l+2l)(-1,5Blg)(7g/l)(3,8pH)(0,72gPiro=0,06 x 12l) + (1butelka 300ml bez Piro)
2017 11 13 - II ZLANIE(butla2l)(1,5l)(-1,5Blg)(6,8g/l)(4pH)(Piro w zapasie)
2017 11 14 - BUTELKOWANIE (1,5l)(2but bez zapasu cukru)(3but + 10ml/5g cukru Hibernal)
2017 11 22 - II ZLANIE(butla10l)(8,9l)(-1,5Blg)(6,8g/l)(3,8pH)(0,53gPiro=0,06 x 8,9l)
2017 11 22 - BUTLA 5L + BUTELKOWANIE (3,9l)(7x300ml)(5x300ml+4g cukru)

2018 04 19 - III ZLANIE (4,5l)(0,27gPiro=0,06 x 4,5l)
2018 04 24 - BUTELKOWANIE 4,5L(15but x 300ml)

   

Pisałem wcześniej że jest słabo, słabo. Natomiast teraz, śmiem twierdzić, że jest lepiej, a nawet dobrze i bardzo dobrze!
Piotr, dyskutowaliśmy o tym... Jedna opcja to, dobre i złe momenty, w historii danego wina. Druga jest też ciekawa - piro jednak... potrzebne jest do budowy.

Eksperyment dotyczący odpowiedniego natlenienia wina:
- ARG MAX - wpuszczenie argonu do butelki, przed wlaniem wina (pełne zabezpieczenie),
- ARG HALF - wpuszczenie argonu, po wlaniu wina (natlenienie podczas napełniania),
- ARG 0 - bez argonu.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#16
Czuję się wywołany do tablicy :)

Cieszę się, że wino w dalszym ciągu rozwija się, ewoluuje - jestem ciekaw tej zmiany, koniecznie przywieź na Strzałkowskie Warsztaty.

Wino, podczas dojrzewania, rzeczywiście przechodzi moment pogorszenia. Wówczas wydaje się, że obniża się jakość, a to tylko jest pewien etap, po przejściu  którego wino układa się, harmonizuje, nabiera bardziej złożonych smaków i aromatów.

Stwierdzenie, że piro jest potrzebne do budowy wina, jest dość kontrowersyjne. Choć fakt, w wielu przypadkach może winu pomóc.
Nawet doświadczeni degustatorzy czasami potrafią pomylić dość silnie siarkowane wino z ...mineralnością.
Na pewno piro wino zmienia i ma wpływ na jego odbiór podczas degustacji.
Jednak, jak wiesz, to nie jest moja "bajka".
Moja dotyczy win naturalnych z ewentualnym niewielkim dodatkiem piro. Dobrych i bardzo dobrych, próbowałem na tyle dużo, że mam pewność, co do możliwości ich wytwarzania, nawet w polskich warunkach klimatycznych - i nad tym pracuję.

Pozdrawiam 
Piotr
Odpowiedz
#17
Oczywiście, że przywiozę!

Według mojej wiedzy, piro to nie tylko ochrona... Wiem, że to nie Twoja "bajka". Każdy robi jak uważa, a jeżeli produkt jest odpowiedni - chwała mu za to!
Będziem niebawem, degustować i oceniać w Strzałkowie... Jedynym wyznacznikiem każdych dywagacji, jest wino i nic poza tym!
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#18
Oczywiście, piro nie tylko chroni wino np. przed rozwojem bakterii, czy utlenieniem, ale też pomaga przy różnych problemach wina. Jednak, nie pozostaje też bez wpływu na smak wina. 
Natomiast, nadmiar piro winu szkodzi, zmieniając jego profil zapachowo-smakowy w sposób niekorzystny.

Tak na marginesie. Przepisy unijne dopuszczają do stosowania grubo ponad 100 różnych dodatków do wina.
Oczywiście, z gustami się nie dyskutuje, ale to sprawia, że sama definicja wina, też ewoluuje...

Pozdrawiam
Piotr
Odpowiedz
#19
Piro stosowane w odpowiednich dawkach, nie ma wpływu, na smak wina. Jednakże ma wpływ na jego rozwój, poprzez niwelację ewentualnych, negatywnych czynników.
Piotr, to coś takiego jak profilaktyka, w uprawie.

Z tych stu "dodatków", wolę piro... Dlaczego? Ponieważ drożdże, spory okres czasu, wykorzystują to do ochrony...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#20
Maćku, zatem do brzegu.

20.10.2017 - do 18l miazgi ( ok. 12,6l soku ) dałeś 1,8g piro. 1,8 : 12,6 = 0,14g piro/l; należy podzielić przez ilość soku, bo w nim rozpuszcza się piro.
10.11.2017 - ... = 0,06 piro/l
22.11.2017 - ... = 0,06 piro/l
19.04.2018- ... = 0,06 piro/l
Suma piro na 1l = 0,32g = 320mg piro/l = 179,2mg SO2/l.
Unia Europejska określiła górną dopuszczalną granicę siarki dla wina czerwonego na 160mg.
Dla wina białego na 210mg.
Tą ilością siarki przekroczyłeś górną granicę dla wina czerwonego.
Choć wino różowe, wytwarza się w podobnej technologii do wina białego, to nim jednak nie jest - z reguły zawiera więcej antocyjanów ( barwników ) i tanin - są to składniki mające wpływ na ochronę wina.
Dlatego, górną dopuszczalną granicę poziomu siarki dla wina różowego, można przyjąć po środku; na poziomie 185mg.
Twoje wino różowe zostało zasiarkowane w górnej dopuszczalnej granicy.

Pytanie, czy w Twojej sytuacji, biorąc pod uwagę w/w argumenty oraz te, które podam poniżej, jest sens abyś tak mocno siarkował swoje wina? - w większości wyczuwałem przeszkadzający poziom siarki, a jedno przesiarkowane było niepijalne.

W moim przesłaniu, jestem daleki od namawiania Cię do rezygnacji z piro - przecież, na etapie, na którym się znajduję, sam wina siarkuję! Jednokrotnie, 10-20 dni po zakończeniu fermentacji, aby drożdże mogły zakończyć robotę pofermentacyjną, a w przypadku fjm, natychmiast po jej zakończeniu lub gdy uznam, że już wystarczy i przerywam.
Jedynie chciałbym, abyś zechciał rozważyć, czy możesz obniżyć ilość dodawanego piro, którego obecne ilości, według mnie, przeszkadzają w lepszym rozwinięciu Twoich win. Zauważ, że zaledwie w 6 m-cy, dobiłeś do górnej maksymalnej dawki.

Kolejne argumenty są następujące:
- win nie sprzedajesz
- nie narażasz ich na wielokrotne transporty
- brak częstych, nagłych skoków temperatury
- klienci nie wstrząsają ich swoimi rączkami
- nie są narażone na działanie światła

- dbasz o winnicę
- moment zbioru uzależniasz od dojrzałości owoców na dany typ wina
- owoce zbierasz ręcznie, nie uszkadzając ich
- dokonujesz ścisłej selekcji gron
- na wino przeznaczasz tylko zdrowe owoce


Ważne, w kontekście ilości piro, aby zbierać owoce z odpowiednim pH.

Pozdrawiam 
Piotr
Odpowiedz
#21
Niezbyt dokładnie Piotr...

Po dodaniu piro, w winie pozostaje wolne SO2 i to ono, chroni wino. Reszta ulega związaniu. W młodym trunku szybciej i więcej. Aby zapewnić należytą osłonę wina, stężenie wolnego SO2 w przypadku białych wytrawnych, powinno wynosić 30mg/l, w czerwonych wytrawnych 40mg/l.
Proponuję obejrzeć ten film. Może trochę rozjaśni temat.

W zeszłym roku, badań wolnego SO2 nie przeprowadzałem, z braku czasu - budowa domu. Skorzystałem z poprzednich pomiarów i doświadczeń ale jestem pewien, iż (no powiedzmy...) te 35mg/l nie zostało przekroczone.

Które to wino z Sierakowa, było niepijalne z powodu przesiarkowania?
Rozumiem, że znasz różnicę, pomiędzy przesiarkowaniem i niepijalnością, a dodaniem piro z górnego poziomu, związaną z późniejszym wymogiem zakręcenia kieliszkiem...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#22
Maciek, wyrażając się dokładniej, to nie wolny SO2 chroni wino, tylko jego lotna forma cząsteczkowa. A jej, w wolnym SO2, znajduje się zaledwie kilka procent.
Pozostały wolny SO2 tworzy tzw. bufor, który z czasem może zamieniać się w formę lotną.
Tak naprawdę, do ochrony wina wystarczy zapewnić 0,8mg/l lotnej formy cząsteczkowej SO2.
Problem stanowi związany SO2, bo szkodzi winu i wywołuje perturbacje zdrowotne pijących.

Podstawowe pytanie, na które powinien umieć znać odpowiedź winiarz "bawiący się z piro", to: jak sprawić, aby zmniejszyć procent związanego SO2 w winie, a tym samym całkowitego SO2?


Film jest dobrym instruktażem, jak mierzyć wolne SO2 - i tu chwała Ci za to, bo wielu osobom pomoże. Ale do naszej dyskusji nic nie wnosi, ponieważ, dyrektywa unijna, nakazująca nieprzekraczanie maksymalnego poziomu siarki w winie, odnosi się to całkowitego stężenia SO2, czyli sumy wolnego i związanego SO2...
 
Gdybym chciał być bardziej dokładny, to w poprzednim poście, napisałbym, że górną granicę przekroczyłeś, bo w wyliczeniach nie uwzględniłem SO2, które zostało wytworzone jako efekt uboczny fermentacji - on prawie cały wiąże i jest go zwykle 10-15mg/l.
Przeznaczając na wino zdrowe owoce, korzystając z argumentów, które podałem wcześniej  ( do nich dodałbym jeszcze pielęgnację wina w osłonie gazowej oraz sam przerób w niższych temperaturach ), winiarze używają ok. 50% maksymalnej dawki SO2 do skutecznej ochrony wina.
Zdecydowaną większość tych warunków spełniasz, dlatego rozważ optymalne zastosowanie piro w Twojej sytuacji.


Jedno z win, które próbowałem  ( w tej chwili, nie pamiętam, które ) było przesiarkowane. Niestety, nie robiłem notatek, bo ocenę win, z uwagi na naszkicowany kanon i skalę oceny, traktowałem z przymrużeniem oka, w formie zabawy - rozmawialiśmy o siakowaniu, w odniesieniu do jednego z win - może sobie przypomnisz? Ale wnioski wyciągnąłem następujące:
Wino siarkowane zbyt intensywnie i w krótkim okresie czasu, na wczesnym etapie dojrzewania, "zamyknęło  się" i "siadło" - w ten sposób, nie pozwala się winu rozwinąć, a odczucia sensoryczne, są dalekie od przyjemnych.

Àpropos zakręcenia kieliszkiem - jak to uczynisz, nie ocenisz tzw. pierwszego nosa. Lepszym rozwiązaniem jest odczekać kilka minut, aby uleciało to, czego nie chcemy oceniać :)

Dobrze, kończę już zanudzać.

Pozdrawiam 
Piotr
Odpowiedz
#23
Hmmm... To... jaka część wolnego SO2 chroni wino - w trakcie tych dywagacji - nie ma większego znaczenia. Ważne jest, iż w domowych warunkach, istnieje możliwość pomiaru tegoż SO2. To z kolei umożliwia, w tychże domowych warunkach, ocenę dawkowania. Dlatego przedstawiłem ten film...
No chyba, że znasz sposób i metodę, na zbadanie i oszacowanie, przedstawionych - przez Ciebie - detali...

Piotr, krótko mówiąc... przy takich małych ilościach, lepiej zabezpieczyć z górnej półki... Próby, w drugą stronę - w przypadku niepowodzenia - nie dadzą nic...
Oczywiście, że zamierzam w przyszłości ograniczać. W tym roku, to jeszcze pewnie nie ale w przyszłym - jak najbardziej. Będą próby i eksperymenta...

Co to tego niepijalnego... Skoro nie pamiętasz, to raczej nie pisz. Ja pamiętam i mam notatki. Nie traktuję bowiem, żadnej oceny win, z przymrużeniem oka...
Niepijalna była Seneca.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#24
Maciek, to, co napisałem, nie jest żadnymi dywagacjami.
Właśnie, cały czas, próbuję Tobie przekazać, że stosujesz błędne podejście do używania piro - skoncentrowałeś się tylko na ogólnym wolnym SO2, co spowodowało przekraczanie maksymalnej dawki całkowitego stężenia siarki, nawet biorąc pod uwagę dyrektywy unijne.
Bo przecież, jeżeli dajesz piro więcej, niż potrzebuje wino, to również jest przekroczeniem...

Wybacz tę ironię, którą za chwilę się sposiłkuję dla "uwypuklenia" problemu. 
Na tyle, co już Cię poznałem, masz analityczny umysł i mimochodem, potrafisz rozebrać "G" na atomy - to niewtpliwa zaleta, ale nosi w sobie tę wadę, że czasami nie dostrzega się szerszej perspektywy.

W Twoim podejściu do stosowania piro, najważniejsze jest zachowanie 30mg/l wolnego SO2 w winie, bez względu na skalę czasową i całkowite stężenie - w ten sposób, po np. 5-ciu latach pielęgowania wina, można byłoby wsypać z 0,5 kg piro na litr wina, i w dalszym ciągu byłoby wymagane 30mg wolnego SO2/l. Tylko, co to byłoby za wino...

Absolutnie,  nie można się zgodzić ze stwierdzeniem, że nie ma większego znaczenia, jaka część wolnego SO2 chroni wino - aby świadomie i w sposób optymalny stosować piro, trzeba wiedzieć i rozumieć, co się z nim dzieje po dodaniu do wina i co powoduje.

Teraz najważniejsze: jeżeli nie wiesz, jaka część wolnego SO2 chroni wino i co wpływa na stopień wielkości lotnej formy cząsteczkowej SO2, to nie jesteś w stanie, w sposób rozsądny, korzystając z piro, chronić wino - przecież poziom lotnej formy cząsteczkowej SO2, która aktywnie chroni wino, znacznie się obniża wraz ze wzrostem pH!.
Czyli, pomimo "właściwego" poziomu wolnego SO2, lotna jego część już nie chroni wina w sposób bezpieczny...

Przy tak małych ilościach, jakie wytwarzasz, łatwiej dostosować się do przedstawionych wcześniej argumentów, które sprawiają obniżenie piro o 50% maksymalnej dawki. I tu, przyszedł mi do głowy jeszcze jeden ważny argument, który spełniasz - podczas wyciskania na prasie używasz dość drobnego filtra oraz moszcz podajesz sedymentacji - to sprawia, że procent związanego SO2 zmniejsza się.

OK. Kończę już zmęczać piro i Czytających w tym temacie. Lecz uważam, że przekazałem tu kawałek dobrej wiedzy i warto pewne rzeczy przemyśleć.

Odnośnie przesiarkowanego wina - napisałem o tym, w kontekście naszej dyskusji. Jednak widzę, błędnie sądziłem, że pamiętasz, o którym mówiłem, że siarka zrobiła swoje. 
Jeżeli czujesz się tym urażony, to honorowo Cię przepraszam.
Zapewniam, że na przyszłość wyciągnę z tej lekcji wniosek.

Odnośnie samej formuły oceny win - nie mogę traktować poważnie czegoś, co nim nie jest.
Oczekuję wypracowania takiej formuły oceniania, która z jednej strony będzie najbardziej możliwe obiektywna, a z drugiej  ( ważniejszej ) wniesie wartość dodaną dla uczestników.
Chciałbym, aby to był jeden z punktów do omówienia na Warsztatach Strzałkowskich - jest trochę czasu na przemyślenia i mam nadzieję na uwzględnienie tego postulatu i wspólne podniesienie poprzeczki.

Pozdrawiam 
Piotr
Odpowiedz
#25
Wysłałem Ci arkusz oceny wina.

Jak napisałem wcześniej, zamierzam w przyszłości ograniczać użycie piro.

Nie czuję się, urażony. Po prostu, nie przypominam sobie abyśmy rozmawiali o niepijalności, związanej z przesiarkowaniem.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz



Skocz do: