Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gronowe - lekko śluzowate
#1
Witam.
Na początku października 2019 roku nastawiłem w 54 litrowym balonie wino gronowe mieszane (Rondo + Regent).
Owoce miały dość kiepskie parametry, więc trochę musiałem doszaptalizować cukrem buraczanym.
Drożdże jakich użyłem to SIHA Burgunderhefe (Siha 8).
Wszystko przebiegało w porządku aż do wiosennego zlania, w którym zauważyłem lekką śluzowatość wina. Może to i nie przeszkadza, ale delikatnie jest zauważalne.
Cieślak pisze o leczeniu Tanią w ilości 5-10 g / 10 l wina i zasiarkowaniu, więc zamierzam dać 5 g taniny / 10 litrów wina i zasiarkować.

Tylko Cieślak nie podaje szczegółów, czy owo siarkowanie trzeba wykonać w momencie dodania taniny, czy zasiarkować dopiero po jakimś czasie od dodania taniny??

Pozdrawiam
Pozdrawiam, Grzegorz

:::...Lepiej miec parkinsona i troche wylac z kieliszka niz alzheimera i zapomniec wypic...:::



:::...Stwórzmy wreszcie porządną GALERIĘ WINIARZY...:::
Odpowiedz
#2
Pewnie tanina, żeby związać co nieco śluzowatość a piro dla zabezpieczenia przyszłości i zwalczenia czegokolwiek, co tam już może być. Obstawiam jednocześnie. Luźna sugestia.
Walcz tak, byś był dumny nawet z przegranej.
Odpowiedz
#3
Dzięki, biorę się do roboty.
Najwyżej 54 litry wina pójdzie w kanał :) Choć tanina w takich ilościach raczej nie zaszkodzi.
Pozdrawiam, Grzegorz

:::...Lepiej miec parkinsona i troche wylac z kieliszka niz alzheimera i zapomniec wypic...:::



:::...Stwórzmy wreszcie porządną GALERIĘ WINIARZY...:::
Odpowiedz
#4
Znalazłem jeszcze taki sposób (Ewy Kwapisz)

"Leczenie wina polega na zasiarkowaniu, rozbiciu śluzu, sklarowaniu glinokrzemianami (klarowin turbo). Sklarowane wino, po dosłodzeniu, skorygować kwasowość i po dodaniu aktywnej szczepionki drożdży lekko dofermentować."



Skocz do: