Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HIBISKUS + DAKTYLE
#26
może mnie teraz okrzyczycie ale jak wyliczyć cukier z rodzynek?
Odpowiedz
#27
Wartość węglowodanów/cukru z opakowania. Jeśli takiej informacji nie ma to przyjmujemy 50% wagi, tj 1kg rodzynek = 0,5kg cukru.

Ps. Używaj wielkich liter na początku zdania. Inaczej jakiś wredny moderator się Tobą zainteresuje i dopiero wtedy Cie "okrzyczy":)
Odpowiedz
#28
(31-01-2014, 10:51)rock and roll napisał(a): No i jak tam wasze hibi + daktyle? Jak się klarowało? Dodawaliście taniny? Czy 150g hibi i 500g daktyli styknie na 10l.?


No a w tym temacie nikt się nie wypowie?
Odpowiedz
#29
Przepraszam za wielkie litery. Rodzynki podwajam w trybie natychmiastowy, właśnie wróciłem z biedry z zakupionymi rodzynkami. Teraz krojenie i dodawanie zostaje. Dzięki za pomoc jak bedzie gotowe to napisze jak wyszło (zresztą napisze też wcześniej). :)
Odpowiedz
#30
Wielkie podziękowanie dla bigmisiu i lukihah . Dodałem hibiskusa, na całość nastawu to teraz 300 gr kolor stał się wyraźny mocny. Podwojone rodzynki też już da się wyczuć w aromacie, całość nabrała wyraźnego smaku jest po prostu lepsze.
Wino dostało drugą partie cukru, w balonie zaczęło się istne szaleństwo. Wszystko jest na dobrej drodze do pysznego winka.

Jeszcze raz wielkie dzięki.

19-02-2014

Wino od tygodnia stoi na 15 blg bulka sporadycznie dzis daje drożdże aktywne (przedtem była MD na drożdżach Sherry z Biowinu)



Skocz do: