Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Halloumi - minimum sprzętu, bez kultur starterowych
#1
Halloumi jest łatwy do wykonania i nie wymaga posiadania żadnych form, prasy, czy kultur starterowych.
Jedyne co potrzeba to podpuszczka, garnek, cedzak, chusta serowarska i dwie deski.. a.. i łyżka, taka do klusek, na pewno jest w którejś szufladzie w kuchni.. Poza mlekiem będzie potrzebna sól (teoretycznie niejodowana, ale w tym przypadku nie ma to znaczenia bo żadnych kultur bakterii przecież nie dajemy) oraz suszona lub świeża mięta (można i bez mięty ostatecznie)

Weź mleka ile trzeba...

Podgrzać do 32*C 

Jeśli mleko jest homogenizowane dodajemy chlorek wapnia.
Dodajemy podpuszczkę, mięszamy z góry na dół przez minutę i zatrzymujemy mleko - gęstwa zaczyna formować się już po minucie więc mleko powinno być w miare 'ustane'.

Odstawić na 40 min

Sprawdzamy 'clean break'

Tniemy gęstwę na kostkę ok 15x20mm, delikatnie odwracamy łyżką żeby gęstwa z dołu poszła na górę - mniej wiecej, nie jest wymagana wielka precyzja. Jeśli z dołu zostały duże kawałki gęstwy można ją dociąć.

Odstawić na 5 min

Mięszając, podnieśc temperature do 40*C w czasie około 20 minut

Odstawić na 10 min, pozwalamy żeby gęstwa osiadła na dnie

Ustawiamy cedzak na garnku/misce, wykładamy chustą i odcedzamy serwatkę - staramy sie żeby gęstwa z garnka wpadła do cedzaka w całości, można przytrzymać ręką.

Ważne - serwatka będzie nam jeszcze potrzebna!

Przenieść gęstwę w chuście na deskę, staramy sie żeby gęstwa nie pękła, zakładamy chustę tak, żeby gęstwa uformowała mniej więcej kwadrat/prostokąt, przykrywamy deską i obciążamy 4kg

   

Zostawić na 10 min

Odwrócić (nadal w chuście) i obciążyć j.w.
   
Widać niedokładne uformowanie sera...


Zostawić na 20 min

Odwinąć z chusty, pociąć na kwadraty ok 10x10 cm
   

Jak widać uzyskanie równych krawędzi wymaga nieco wprawy.

Podgrzać serwatkę do ok. 90 stopni - zebrać/usunąć tworzące się resztki gęstwy
Podgrzać do ~97*C, nie gotować
Włożyć do serwatki kawałki gęstwy, a może to już ser (?)

(na Cyprze zawijają każdy kawałek oddzielnie w ściereczkę, celem jest żeby nie przywarły do tego resztki gęstwy którą my usuneliśmy)

Utrzymywać w temp ~97*C przez 45 min

Po tym czasie kawałki sera (tak, to już ser) powinny wypłynąć na powierzchnię, wyjmujemy je (uwaga, gorące, pomogą rękawiczki lateksowe) i obtaczamy w mieszance soli i mięty, każdy kawałek składamy na pół, lekko przygniatamy, powinien sie skleić bez problemu.
Zamiast suszonej mięty można włożyć w zagiecie sera listek swieżej, ale w soli obtaczmy jak wyżej.
   

Niestety, mój pierwszy Halloumi wyszedł nieco za bardzo przesuszony i popękał przy składaniu.
Smak jest OK, lekki posmak mięty w słonym serze jest dość ciekawy.

Część poszła eksperymentalnie do solanki.

Pozwalamy wystygnąć.. 

Halloumi można jeść na kanapkach,  dodać do sałatek, piec, smażyć, grillować.. nie rozpuści się.. można tez przechowywać w solance (niestety nie znam stężenia, dałem tyle soli zeby ser utrzymywał się tuż pod powierzchnią)



Skocz do: