Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hartwig Kantorowicz
#1
Przedstawiać postaci nie należy raczej, natomiast warto nadmienić, że firma działa nadal-więcej informacji w tej broszurze (wydanej przez Pana Jerzego M. Majewskiego-reprezentującego firmę Kantorowicz Następca SA)

http://issuu.com/maclawyer/docs/hartwig_...n_historia

ta pierwsza broszura jest wersją roboczą, aktualnie Pan Majewski pracuje nad wersją ostateczną.

zaś dla spragnionych wiedzy i zabawy, trzy nasłynniejsze produkty Kantorowicza do zrobienia sobie w domu:

http://issuu.com/maclawyer/docs/przepisy...ntorowicza

Otrzymaliśmy zgodę Pana Majewskiego na wykorzystywanie tych przepisów do celów domowych i kolekcjonerskich.

Co więcej, Pan Majewski zaproponował, żebyśmy zorganizowali konkurs na Mandarin Ginger Kantorowicza i Alasz, a co jeszcze więcej;) konkurs mógłby dotyczyć odtworzenia innych smaków Kantorowicza przez nas.

Oczywiście konkurs byłby oficjalny i pod auspicjami firmy Hartwig Kantorowicz Następca S.A.

Co o tym myślicie?

Odpowiedz
#2
(02-08-2011, 13:42)Bogi napisał(a): Co więcej, Pan Majewski zaproponował, żebyśmy zorganizowali konkurs na Mandarin Ginger Kantorowicza i Alasz, a co jeszcze więcej;) konkurs mógłby dotyczyć odtworzenia innych smaków Kantorowicza przez nas.

Oczywiście konkurs byłby oficjalny i pod auspicjami firmy Hartwig Kantorowicz Następca S.A.

Kusisz Bogi, oj kusisz!!!!!!!!
Odpowiedz
#3
Myślę , że to cenna inicjatywa :brawo:
Odpowiedz
#4
To ze mną rozumiem byłyby 3 osoby zainteresowane? Aktualnie mogę się przyznać, że chodzi za mną Podbipięta najbardziej.:D

1. Bogi
2. drajla
3. tasmol
4. Jurdziu
5. krzysztof1970
6. Fester
7. Kargulena
8. janusz kusmierek
9. Andy05
10. SERVATOR
Odpowiedz
#5
Ja mogę coś nastawić ale beż anyżu. Na twory z anyżem się nie piszę.
Odpowiedz
#6
Pan Majewski na dniach będzie miał dla mnie listę przepisów i/lub przepisy, wtedy sobie coś wybierzemy na spokojnie i ustalimy front robót:P
Odpowiedz
#7
Jestem zainteresoawany, Bogi nie jestescie sami;)
Odpowiedz
#8
To może i ja stanę w szranki ;)
Odpowiedz
#9
I Ja skromy "starszy winiarczyk" też jestem za ustaleniem smacznych receptur :)
Odpowiedz
#10
To i ja się z chęcią przyłącze. Jak by co... :D
Odpowiedz
#11
Jeśli nie ma dla mojej osoby przeciwwskazań to się piszę .Od czegoś trzeba zacząć.Onieśmielają mnie tylko te Wasze gwiazdki.
Odpowiedz
#12
8 osób to już dobra baza na burzę mózgów:P
Odpowiedz
#13
Bogi, jak tam rozmowy z panem Majewskim, może pula przepisów się poszerzyła :) ?
Są jakieś propozycje co do formuły konkursu?

Odpowiedz
#14
Trwają bardzo zażarte. Przepisów więcej pewnie jutro-będę informował na bieżąco.

Odnośnie konkursu ja myślałem, że bierzemy jeden temat i każdy go wykonuje tak jak mu serce podpowie, w oparciu o przepis. Jeśliby coś było sukcesem, można by to firmować znakiem i propagować (na dzień dzisiejszy w formie miniaturek, z tego co dziś rozmawialiśmy, ale to jeszcze wyjdzie w praniu).

Chcemy też zrobić akcję w knajpach poznańskich i rozpropagować "spódniczkę łowicką", której autorem był sam Kantorowicz i którą podawano w jednej z jego probierni:

http://www.poznan.pl/mim/public/slownik/...|105|99|97

Jak widać powyżej, weszła już do gwary.

Roboczo stworzyłem jedną:

10ml grenadiny, 10ml likieru kawowego, 10ml kremu różanego, 10ml ajerkoniaku, 10ml żółtego chartreuse (którego wersję Kantorowicz też popełniał), 10ml (tu może być do wyboru) zielonego chartreuse, absyntu lub zielonego curacao (niemniej jednak musi być minimum 50%)

I przypominam, że linkowana broszura jest wersją roboczą i już niedługo pojawi się wersja ostateczna, bardziej chronologiczna, ciekawsza i bogatsza. Cierpliwości.
Odpowiedz
#15
Cześć,
W jakiej bądź formie by to nie było, korzystanie w jakimkolwiek stopniu z receptur mających związek z jednym z najważniejszych producentów w historii wytwarzania alkoholi na ziemiach polskich Kantorowiczem jest wyjątkowym wydarzeniem i nagrodą samą w sobie :)

Co do tej spódniczki łowickiej jest to zwyczajny drink pousse caffe, mam nawet książeczkę w całości poświęconą tym drinkom a ZTN podaje w swoim Vademecum Barmana ciężary właściwe i zawartość cukru w alkoholach i likierach, by się nie mylić, więc poza nazwą nie ma nic szczególnego - no chyba, że byłby w całości na wyrobach Kantorowicza i Grenadynie co w II RP miało pewnie miejsce, a obecnie nie jest możliwe.

Pozdrawiam
Czajkus
Odpowiedz
#16
E tam, niemożliwe to jest rurę betonową wywrócić na lewą stronę.
Jak się będzie chciało chcieć to wszystko inne jest możliwe.

Jacek
Odpowiedz
#17
Właśnie narodziła się wersja prawie ostateczna, ale już gotowa do publikowania i propagowania:

http://issuu.com/maclawyer/docs/historia...z#download

Jest w niej jeszcze więcej informacji oraz szeroka informacja o naszym konkursie.
Odpowiedz
#18
Bogi- gdzie tą książkę można kupić? Ile kosztuje?
Odpowiedz
#19
Jak będzie wydana na papierze, dam znać, na razie jest w takiej wersji, i to też nie jest wersja ostateczna.
Odpowiedz
#20

Ostateczna wersja pod samodzielnym adresem, zawiera także inne ciekawe opcje:

http://hartwigkantorowicz.pl

krótki filmik na you tube:

http://youtu.be/sUbkZfnfEzs

Więcej informacji odnośnie konkursu podam jak wrócimy z honeymoon'a :D koło 20go

edit:

http://web.me.com/adwokatmajewski/HKnSA/...ursie.html
Odpowiedz
#21
Czy komuś udało się kupić suszoną skórkę mandarynki, która występuje w przepisie? Dlaczego była używana suszona a nie świeża? Świeża powinna chyba dać więcej aromatu
Odpowiedz
#22
i jak Bogi masz jakiś kontakt?
Odpowiedz
#23
(05-09-2011, 11:04)aviatik napisał(a): Czy komuś udało się kupić suszoną skórkę mandarynki, która występuje w przepisie?

Ja kupuję mandarynki, dokładnie szoruję i myję w gorącej wodzie, obieram ze skórki, a skórki suszę w suszarce do grzybów.

Suszone skórki dają trochę inny smak i pewnie o to chodziło twórcy przepisów.

Odpowiedz
#24
A co z albedo? W mandarynkach właśnie mam problem z uzyskaniem "czystych" skórek. Nie będzie gorzkie jeśli się nie oczyści?
Odpowiedz
#25
Trzeba wybrać takie mandarynki. które mają minimalne albedo.

W przepisach w/w maceracja cytryn i skórek mandarynki trwa tylko 3 dni. To czas w którym gorycz z albedo będzie w nalewie minimalna.

Odpowiedz



Skocz do: