Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hibiskus blg?
#1
Witam,

Nastawiłem 16l hibiskusa z rodzynkami, problem tkwi w tym, że nie zmierzyłem początkowego blg... leciałem pospiesznie z gotowego przepisu bo późna noc była, no i jak to bywa przepisu nie mogę obecnie znaleźć..

Użyłem 200g hibiskusa przegotowanego 3x za każdym razem w ~2l wody, 1,2kg umytych i wyparzonych rodzynek. W przepisie z tego co pamiętam (% :)) na nastaw 13-14% trzeba było użyć 4kg cukru, rozpuściłem 2,5kg w pierwszym rzucie,

czy ktoś może mi podpowiedzieć jakie ok. początkowe blg ma taki napar z hibiskusa i kiedy wyrzucić rodzynki z balonu?
Odpowiedz
#2
Naparz hibiscusa ma raczej zerowe blg. Przecież jak zaparzysz herbatę z niego to jest kwaskowata i bez słodyczy. Rodzynki wprowadzą słodycz, kilogram rodzynek to równoważnik około pół kilograma cukru. Rodzynki wywal po jakiś 2 tygodniach. Proponował by nie iść wyżej niż 12%.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#3
Tak jak pisze TEQUILA, napar z hibiscusa ma praktycznie zerowy balling. Również bym proponował nie iść z alkoholem wyżej niż 12%. Policzmy, bo wydaje mi się, że jak dodasz ten cały cukier to skończysz z mocnym winem.

(05-02-2015, 22:30)milosz1231 napisał(a): ...Nastawiłem 16l hibiskusa z rodzynkami...

Użyłem ... 1,2kg umytych i wyparzonych rodzynek. W przepisie z tego co pamiętam (% :)) na nastaw 13-14% trzeba było użyć 4kg cukru, rozpuściłem 2,5kg w pierwszym rzucie,
Wnioskuję, że w obecnej chiwli masz 16L tego nastawu, w którym znajduje się 2,5kg cukru i 1,2kg x 0,5=0,6kg cukru z rodzynek. Moc, którą teraz uzyskasz jest około 3100g/16L/17=11,4%. Jak dodasz jeszcze te 1,5kg cukru to drożdże mogą Ci urobić 16%.
Odpowiedz
#4
Nie zgodzę się że napar hibiskusa ma zerowy blg. Sam ostatnio nastawiłem to winko, kwiaty gotowałem 20 min, po wystudzeniu wszystkiego, a przed dodaniem cukru zmierzyłem i wyszło mi 1,6 (1 kg suchego kwiatu na 30l wody). Cukromierz mam dobrze wyskalowany, korzystać z niego też potrafię.
Odpowiedz
#5
witam,

ostatecznie dodałem jeszcze 700g cukru i wyrzuciłem rodzynki, w tym momencie mam tyle nastawu, dolać wody?


Załączone pliki Miniatury
   



Skocz do: