Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hibiskus (również inne wina), a czipsy dębowe
#1
Witam
Chcę do nastawu hibiskusa, dodać czipsy dębowe. Nigdy nie piłem wina z dębiną. Czy warto ? Ile się dodaje g/l ? Cz przy dodaniu czipsów, też należy dodać taniny? Może wypowie się ktoś z praktyką w tej kwesti. Zrobiłem też porterówkę, czy przesadą będzie dodanie czipsów dębowych ? Czytałem na forum na ten temat, ale te posty są wiekowe, może coś nowego, praktycznego ?
pozdrawiam Daniel

edit: I co z tymi czipsami ? Nik nie dodaje ?
Odpowiedz
#2
Pójdź do sklepu z winami i poproś sprzedawcę o czerwone wytrawne wino z wyraźną nutą beczki/dębiny. Będzie to jakieś wprowadzenie do tematu. To jaki efekt uzyskasz w swoim winie zależy od samego wina i typu dębiny, jaką dodasz (rozmiar, stopień palenia, długość maceracji, moment dodania). Trochę informacji: http://www.klubwiniarzy.pl/winiarstwo/te...no-w-winie.

Porterówka z chipsami? Dlaczego nie, skoro jest oaked porter:)
Odpowiedz
#3
Dąb nie pasuje do hibiskusa moim zdaniem. Hibi daje szybkie, lekkie wina do szybkiego spożycia. Dąb potrzebuje czasu. Zanim dąb się ułoży, ulotny smak hibiskusa zniknie. I zostanie lipa :)

Co do dawkowania, 0,5 - 1 g / litr na 1-3 miesięcy. Takie dawki sprawdziłem w mocnych, ekstraktywnych winach i moim zdaniem są ok.
Odpowiedz
#4
Ja tam się nie znam ale radzę w 100% polegać na radach "Zbyszek T " - mnie doradzał co do Hibi i jestem po pierwszej degustacji po wyklarowaniu się winka z Hibi i jestem bardzo zadowolony z rezultatów i rad!
Odpowiedz
#5
Dobrze z dębiną będę próbował na winach z wiśni, czarnej pożeczki, czarnego bzu itp. mocne i półsłodkie, w sezonie.

Może jak jesteśmy przy hibiskusie, to mam taki problem: nastawiłem w fermentatorze 40 l. wina z 500g suszu + 6 kg cukru(1poorcja) + bayanusy i pożywka kombi. Nie wystartowało.
Tydzien przed wlaniem nastawu, zalałem fermentator roztworem pirosiarczynu (2l na paczuszkę), trzymałem to do rana. Po południ wlałem nastaw, czuć było siarczynem. Drożdze na drugi dzień wyglądały jak grudki na mleku. Czy to może być przyczną braku fermentacji ? Czy powiniennew zadać nowe drożdże ?

Daniel
Odpowiedz
#6
Ja bym się nie zastanawiał i ponownie dodał drożdży. Zwykle w ciągu 1-2 dni startują. Jak nie - to oznacza, że coś jest nie tak (zwłaszcza z bayanusami słynącymi z siły fermentacyjnej).
Sprecyzuj jeszcze ile litrów wynosi nastaw oraz jakie było blg na starcie.
Odpowiedz
#7
Nastaw jest 40l litrowy docelowo z 48 l. Na pierwszy rzut dodałem 6 kg cukru, ogółem z 13 kg. Blg nie zmierzyłe, ale nic straconego, bo nie wystartowało. Dodałem wczoraj litr nastawu dobrze pracującego, jak by chciało ruszyć ale, ale, ale... Jutro dodam nowe drożdże.
Daniel
Odpowiedz
#8
... ale blg nie zmierzyłeś?
Odpowiedz
#9
blg 13



Skocz do: