Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
III POTYCZKI MŁYŃSKIE - Gostomia 2013 -wyżywienie/finanse
#26
Ja naszykowałem:
- zielone pesto
- kolendrowe pistou
- musztarda gruszkowa
- oliwa z papryczkami habanero i czosnkiem
- ostry sos z papryczek habanero i naga jolokia
- focaccia
- karkówka na grill
- Smoked Ostróda Weisbeer 1xKEG 5 galonów
- parę nalewek, miodów

Spał będę w namiocie:lol:
Grono na zlocie będzie zacne więc już nie mogę się doczekać:)
Odpowiedz
#27
Zakupy 'jedzeniowe' - pamiętajcie, że jutro (czwartek) sklepiki będą nieczynne.
Weźcie na ten dzień to co potrzeba na przetrwanie do piątku :)
Odpowiedz
#28
Ja będę na diecie "płynnej"
Odpowiedz
#29
Przywiozę trochę ciasta od mojej mamy :D
Odpowiedz
#30
i gitarę !!!!!!
Odpowiedz
#31
Nie, bo nie mieści się w kategorii: wyżywienie/finanse :P
Odpowiedz
#32
Ja się nie mieści? A jak braknie nam kasy na jedzenie to jak dorobimy śpiewem bez gitary?
Odpowiedz
#33
W razie skrajnego głodu - mam świetny przepis na gołąbki z mahoniu (gryfy mahoniowe to podstawa każdej gitary) ... (w razie czego właściciela TEŻ można ugotować) ... :ksiazka:
Odpowiedz
#34
Dobra dobra, gitara ma właśnie założone nowe struny, nie dam :P
Jakiś chleb w ostatniej chwili kupiłem, niestety tylko 5 bochenków.
Odpowiedz
#35
Ja niestety nie miałem czasu się przygotować, więc będą tylko przetwory (ogórki na 3 sposoby + coś na styl konfitury pigwowcowej) i domowy chlebek pszenno-żytni na zakwasie z ziarnami.
Odpowiedz
#36
Na zlocie Tosia obiecała przepis na chlebek i link do stronki , z której korzysta, nie wiem gdzie wstawić - proszę przenieść w odpowiednie miejsce.

http://www.chleb.info.pl/

przepis:

Zlotowy chlebek.
1 kg maki tortowej [najlepsza ze sklepu "biedronka"]
1 opakowanie drożdży suchych dr. Oetker
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
2-3 łyżki kminku [niekoniecznie] mogą być ziarna słonecznika, siemienia, dyni i sezamu [uprażone]
1 i 1/2 szklanki zakwasu [zakwas ma mieć konsystencje gęstej śmietany]
woda
do miski przesiać mąkę, wsypać drożdże, sól, cukier i kminek zamieszać
do garnka o poj. 1 litra wlać zakwas, dolać szklankę wody zimnej i dolać gorącej wymieszać i wlewać powoli do mąki stale mieszając wyrobić ciasto[najlepiej ręką lub robotem jak ktoś ma]ciasto powinno być ciepłe.posypać lekko mąką nakryć folią aluminiową i ścierką odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 godź.
sprawdzić czy ciasto wyrosło [powinno urosnąć gdzieś o połowę]wyrobić ponownie i wlać do 2 foremek [mogą być keksówki lub 1 większa] ciasto nakryć folią i ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik [ja wstawiam do 200 st.] ciasto ponacinać i posmarować wodą wstawić do piekarnika a na dno pod foremki wstawić mały garnek z wodą [żeby nie polewać ciasta w trakcie pieczenia]. 5 min przed wyjęciem z pieca wyjąć chlebki z foremek na kratkę i podpiec żeby skórka była chrupiąca. po wyjęciu z piekarnika posmarować chlebki wodą.
[ja piekę w moim piekarniku około 1 godz]
ta porcja to dwa chlebki
SMACZNEGO
foremki dokładnie smarujemy olejem



Skocz do: