Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Identyfikacja owoców
(25-08-2018, 13:11)monika7 napisał(a): Natknęłam się na coś takiego na ulicy w Warszawie. Pierwszy odruch, że to oliwki, choć oczywiście to nieprawda. Co to za roślina?

Już chyba wiem co to jest - oliwnik pełen owoców. Tylko, że rośnie on przy dosyć ruchliwej ulicy. Dodgy
Odpowiedz
Sorry za opóźnienie - oliwnik jak napisała monika7
wino - wszystko to co jest na świecie do picia za wyjątkiem tego co winem nie jest
Odpowiedz
A z owoców oliwnik da się zrobić nalewkę? Bo znalazłam w innym miejscu owocujące drzewo, z dala od spalin samochodów.
Odpowiedz
Proszę o pomoc w identyfikacji. Owoc ma dwie pestki.

                   


Czy to jest głóg?
               


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
1. Ligustr pospolity - niejadalny !
2. Głóg jednoszyjkowy - jak najbardziej wskazany do przerobu...
Odpowiedz
To drugie na pewno Głóg jakie jest bardzo dobry na serce ale gorzki w smaku jak diabli. A to pierwsze to nawet tego szpaki nie ruszają jak rośnie na obrzeżach lasów i łąk - to też jakaś zawsze wskazówka. Nie wiedziałem także że to się nazywa Ligustr pospolity.
Odpowiedz
   
   
   
   
Witam potrzebuję pomocy w identyfikacji, co do drugiego wydaje mi się że to będzie czeremcha ale pewności nie mam więc lepiej się upewnić :)  A co do pierwszego nie mam pojęcia.
Odpowiedz
Czy to drugie ma jedną pestkę?
Odpowiedz
(15-08-2020, 13:07)cemik1 napisał(a): Czy to drugie ma jedną pestkę?

Nie sprawdziłem właśnie, po niedzieli mógł bym sprawdzić bo będę tam przechodził, a gdyby miało jedną pestkę?
Odpowiedz
Wygląda na czeremchę. Daj jej jeszcze kilka dni by dojrzała.
Odpowiedz
Ma jedną pestkę, sprawdziłem, taka jak wiśnia ale trochę mniejsza.
Odpowiedz
Pierwsze dwa zdjęcia - obstawiam wiązowiec (może wiązowiec zachodni), wygooglaj i sprawdź owoce - są dosyć charakterystyczne. Trochę nie pasują mi liście - ułożenie nerwów... porównaj widok od spodu w google jak wyglądają. Drugie dwa zdjęcia - czeremcha - widać przy powiększeniu liści brązowe włoski wzdłuż głównego nerwu liścia od spodu
wino - wszystko to co jest na świecie do picia za wyjątkiem tego co winem nie jest
Odpowiedz
Dziękuję za opinie bo nie byłem pewny co do tej czeremchy ale teraz mogę śmiało ją pozbierać na winko :) A co do tego wiązowca to może być to co mówisz ale z nim akurat nie ma co bo rośnie przy drodze szybkiego ruchu spaliny zanieczyszczenia itp itd, a do wina też nie widziałem żeby ktoś coś takiego używał mimo że jadalny.
Odpowiedz
           
           
       
Witam ponownie wybaczcie że post pod postem ale inaczej tematu by nie odświeżyło. Mam 3 zestawy zdjęć i na moje oko czarny bez to będzie ale jak zawsze wolę się upewnić żeby nie żałować potem, będę wdzięczny za pomoc :)

A więc tak 2 pierwsze zdjęcia od góry najmniej mi zależy na tym owocu bo rośnie przy autostradzie ale wstawiłem dla porównania z tym pod spodem bo moim zdaniem to to samo. Trzecie zdjęcie to moja czeremcha pozbierana wczoraj, jestem zdziwiony że ten owoc potrafi być tak słodki i lekko cierpki, inni ludzie pisali że jest gorzki a ja mam bardzo słodkiego. Trzy zdjęcia po środku przedstawiają owoc na którym mi najbardziej zależy bo jest daleko od drogi w środku pola praktycznie, ma 3 pestki tak jak widać na talerzyku. Ostatnie 2 zdjęcia na dole były robione tydzień wcześniej niż te na górze i wygląda też jak czarny bez ale jeszcze niedojrzały?
Odpowiedz
IMHO wszystkie zdjęcia przedstawiają dziki bez czarny, dwa ostatnie to cz. bez niedojrzały.
wino - wszystko to co jest na świecie do picia za wyjątkiem tego co winem nie jest
Odpowiedz
                                       
Witam jeszcze trochę pomęczę was w tym temacie :)

Dwa pierwsze zdjęcia to zapewne dzika róża niedojrzała chciał bym tylko wiedzieć jaka to odmiana? 3 kolejne zdjęcia to pewnie głóg ale wole się upewnić i też nie wiem jaka odmiana czy będzie dobry na przerób :) zdjęcie 6 i 7 to też dzika róża? Inna jakaś, która jest lepsza jeśli chodzi o walory do wina? Zdjęcie 8, 9 i 10 nie wiem co to może być jakaś miniaturowa śliwka? Miąższ żółty a pestka mocno trzymała się miąższu.
Odpowiedz
Witam.
Cóż to za owoc.
Wygląda jak duża jagoda.
Wielkość, w przekroju jak czeremcha, duża pestka, miąższ podobny do tego w śliwce.
Jadalne, trujące, nada się na wino?
Nie było takiego cuda w tym wątku.
Pozdrawiam.


Załączone pliki Miniatury
       
Odpowiedz
Tarnina, może nie na wino, ale na nalewkę na pewno.
pozdrawiam Jurek 



Odpowiedz
(08-09-2020, 10:35)Miirras napisał(a): Witam.
Cóż to za owoc.
Witaj.

To tarnina.

Tu masz o winach z tarniny: https://wino.org.pl/forum/Forum-%C5%9Aliwki-Tarnina

Z tarniny wychodzą bardzo dobre naleweczki.

Pzdr.
Odpowiedz
(07-09-2020, 21:36)Chrisek5558 napisał(a): Witam jeszcze trochę pomęczę was w tym temacie :)

Dwa pierwsze zdjęcia to zapewne dzika róża niedojrzała chciał bym tylko wiedzieć jaka to odmiana? 3 kolejne zdjęcia to pewnie głóg ale wole się upewnić i też nie wiem jaka odmiana czy będzie dobry na przerób :) zdjęcie 6 i 7 to też dzika róża? Inna jakaś, która jest lepsza jeśli chodzi o walory do wina? Zdjęcie 8, 9 i 10 nie wiem co to może być jakaś miniaturowa śliwka? Miąższ żółty a pestka mocno trzymała się miąższu.

8,9,10 - obawiam się, że to jest szakłak - sprawdź w wirtualnym atlasie roślin czy pasują pozostałe cechy, zwłaszcza trójgraniaste pestki. Szakłak jest trujący.
wino - wszystko to co jest na świecie do picia za wyjątkiem tego co winem nie jest
Odpowiedz
Tarnina bardzo dobra i na wino i na nalewki. Poza tym dobrze mieć w lodówce, bo zatrzymuje biegunkę nawet u małych dzieci (zalać kilka owoców szklanka wrzątku, poczekać 10 minut).
Odpowiedz
Jaki ten post ma związek z tematem wątku?
wino - wszystko to co jest na świecie do picia za wyjątkiem tego co winem nie jest



Skocz do: