Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jägermeister
#1
Czesc czyzna ktos przepis na te ziolowa wodke kiedys byl watek z tym tematem ale nie moge znalezc.
Odpowiedz
#2
mało tego w sieci :( , z http://www.blanchardsliquor.com/sku16090.html : 56 ziół i korzeni z całego świata m.in.: cynamon, gorzkie pomaranczki, imbir, drzewo sandałowe, borówki....
Odpowiedz
#3
Damy rade byle koszta nie byly za duze :)
dzieki
Odpowiedz
#4
Oto co mozna wygrzebac na sieci:

"Jägermeister
Niemiecki, 35-procentowy, gorzko-słodki likier podawany jako digestif. Do jego produkcji wykorzystuje się kilkadziesiąt suszonych ziół (m.in. tymianek, rumianek, szafran, imbir, rozmaryn, bazylia, pietruszka), które maceruje się w spirytusie przez ok. 1,5 roku. "
http://www.gotowanie.v9.pl/slownik/131.php

Jägermeister powstal w Niemczech w 1935 r. Robiony wg tajnego przepisu z 56 ziol i korzeni. 12 miesiecy macerowany w debowych beczkach.
wg. http://www.maxxium.be/fr/index.asp?page=...germeister


I ze strony macierzystej Jägermeistra:
"The company was founded by Wilhelm Mast in the year 1878 in Wolfenbüttel. In 1934 his son, Curt Mast, developed the recipe for the herb liqueur to be known as "Jägermeister". The brand was introduced to the consumer market in 1935, at which point the brand name, the label and the Hubertus stag head were protected as trademarks.

Today, the company trades as a family-owned public company with its roots firmly planted in the lower Saxon region, where it produces at two locations. Since 1996, Jägermeister has been bottled in the Saxon town of Kamenz in one of Europe's most modern production facilities.

Over half of all sales come from international markets - more than 60 countries around the world. Today, Jägermeister's most important markets are the USA, Germany, Italy, the Benelux countries, Scandinavia as well as Central and Eastern Europe. Jägermeister currently ranks no. 19 in Impact International's relevant list of the top 100 premium spirits worldwide."

Na pociesznie dodam, ze Likier Kartuzow robiony jest z 113 skladnikow, a przepis zna wciaz tylko 3 mnichow...

Pozdr

Pawel
Odpowiedz
#5
Skład to 56 ziół, kwiatów, korzeni jak również owoce z najróżniejszych krajów, które są używane do wykonania Jägermeister: Cynamon z Cejlonu, pomarańcz z Australii, sandałowiec czerwieni z Indii Wschodnich, imbirowe korzenie z południowej Azji ... i naturalnie kilka tajnych ziół. Substancje są przyrządzane wg tajnej recepty, w różnych mocach mielone i do mieszań zestawiane. Te mieszanki są macerowane w wielkich zbiornikach, tzn. zioła w mieszaninie wyskokowej wodnej 70 % vol. przez około 2-3 dni jeden. Proces maceracji jest powtarzany kilka razy i trwa około pięć miesięcy. Z wszystkich przy maceracji wytworzonych płynów jest mieszany pierwiastek Jägermeister, cedzony i wtedy w beczkach drzewa dębowego składany. Po jednorocznym leżakowaniu jest mieszany z alkoholem cukrowym, karamelem i wodą do produktu finalnego. Liker ziołowy łowczy ma 35 procent alkoholu.
Ale :uff::uff::ysz: roboty!!
Odpowiedz
#6
Damy rade tylko zeby znac wszystkie ziola :)
Odpowiedz
#7
To ja to troche odkurze co? Moge
Nigdy tego nie pilem a pachnialo mi ladnie wiec moze jakas podrobka, esencja??
Odpowiedz
#8
Sprobuj 1 buteleczke ANGOSTURA -100ml. ( mam nadzieje , ze mozna to u was dostac ) dodac do 1 litra brandy i doslodz miodem. Troche to podobne w smaku, moze troche bardziej gorzkie.
Odpowiedz
#9
Dzieki dostac angosture ponoc mozna. Czy zamiast brandy moge uzyc chipsow debowych i skondensowanego wina, ewentualnie wodki?
Odpowiedz
#10
Pewnie, ze tak. W koncu to tylko podrobka. Jednak angosture dozuj ostroznie, zeby toto nie wyszlo zbyt gorzkie.
Odpowiedz
#11
(27-01-2005, 13:32)Eswemenasja napisał(a): Czesc czyzna ktos przepis ..


z Wikianswers:http://wiki.answers.com/Q/What_are_the_exact_Ingredients_in_jagermeister
Tam jest tekst, ktory ponizej przetlumaczylem.

56 skladnikow, kombinacja korzeni, ziela, kwiatow, owocow, kory i innych elementów.
Nalezy miec na uwadze, ze niektore z wymienionych nizej ziol moga wystepowac jako kwiat, korzen, owoc i ewentualna kombinacja tych
elementow.

Pewne:
Imbir, kosaciec, galanga, lubczyk, niebielistka (http://pl.wikipedia.org/wiki/Niebielistka_trwa%C5%82a),
arcydzięgiel, onam wielki, hyzop, , pomerance (pomarancza gorzka ?),
rumianek, lawenda, kolendra, pieprz, gozdziki, anyz gwiazdkowy, ziele angielskie, galka myszkatolowa,
kardamon, koper wloski, pomaranczaa gorzka, owoce rozy, chinina, korzen lukrecji, kurkuma,
maca (Lepidium Meyenii), szafran.

Przypuszczalne:
prawoślaz lekarski, krwawnik, lopian, kurkuma,
grains of paradise (Aframomum melegueta, jakas roslina imbirowata), kubeba(pieprz),
gruszyczka, strączyniec, czysciec(najprawdopodobniej bukwica), portulanka siewna,
ogórecznik, drzewo sandalowe.

Karmel do poslodzenia.

Zastanawiajaca jest ta wielokrotna maceracja, ale moze wynika z checi wykorzystania 'do ostatniej kropelki'
trudnodostepnych/drogich skladnikow.

pozdrawiam
pluton
Odpowiedz
#12
Przy założeniu, że Jager jest typem amaro, styl średni, i fernet jest typem amaro, styl mocny, to wystarczy przesłodzić fernet i mamy Jager'a, którego osobiście nie mogę znieść zwłaszcza przez to, że on wcale nie jest choć troszeneńkę gorzki.
Odpowiedz
#13
A mnie tam Jägermeister średnio smakuje... Albo nie, będę szczery - nie smakuje mi w ogóle. :lol:
Odpowiedz
#14
Witam!
Szukam dokładnego składu i proporcji ziół do jegermeistra. Tajemnica to czy wiedza ogólnie dostępna?
Odpowiedz
#15
Gdyby to była wiedza ogólnie dostępna, to pewnie większość z nas byłaby już po przynajmniej pierwszym razie. Podobnie jak np. z Beherowką.
Z ciekawostek- Frida w swojej książce próbowała rozprawić się z Benedyktynką. Z całkiem niezłym skutkiem (sprawdziłem).
Odpowiedz
#16
(10-01-2014, 21:52)piper napisał(a): Frida w swojej książce próbowała rozprawić się z Benedyktynką.


Jakieś namiary na tę publikację?
A co do jegra- znalazłem taką informację od plutona:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=0

"z Wikianswers:http://wiki.answers.com/Q/What_are_the_exact_Ingredients_in_jagermeister
Tam jest tekst, ktory ponizej przetlumaczylem.

56 skladnikow, kombinacja korzeni, ziela, kwiatow, owocow, kory i innych elementów.
Nalezy miec na uwadze, ze niektore z wymienionych nizej ziol moga wystepowac jako kwiat, korzen, owoc i ewentualna kombinacja tych
elementow.

Pewne:
Imbir, kosaciec, galanga, lubczyk, niebielistka (http://pl.wikipedia.org/wiki/Niebielistka_trwa%C5%82a),
arcydzięgiel, onam wielki, hyzop, , pomerance (pomarancza gorzka ?),
rumianek, lawenda, kolendra, pieprz, gozdziki, anyz gwiazdkowy, ziele angielskie, galka myszkatolowa,
kardamon, koper wloski, pomaranczaa gorzka, owoce rozy, chinina, korzen lukrecji, kurkuma,
maca (Lepidium Meyenii), szafran.

Przypuszczalne:
prawoślaz lekarski, krwawnik, lopian, kurkuma,
grains of paradise (Aframomum melegueta, jakas roslina imbirowata), kubeba(pieprz),
gruszyczka, strączyniec, czysciec(najprawdopodobniej bukwica), portulanka siewna,
ogórecznik, drzewo sandalowe.

Karmel do poslodzenia.


Nadal brak proporcji i przypuszczenia co do składu.
Odpowiedz
#17
Uprzejmie proszę :)
Danuta Bartosz - Czuba
Nalewki i Likiery
Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne
Warszawa 2010
Pozdrowienia
Odpowiedz
#18
Na Jaeger'a przepisu jako takiego nie ma, ważniejsza jest technologia sama niż przepis. Na Beherovkę jest tutaj: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid197709 a na benedyktynki w swoim wątku.
Odpowiedz
#19
Wreszcie udało mi się znaleźć:D. Na nowym forum dam przepis (w książce, którą dorwałem przepisów jest ponad 1000, więc jest z czego wybierać i wszystkie na trunki komercyjne).
Odpowiedz
#20
Nowego forum ni widu, ni słychu, więc zadanie na wakacje (podaję w oryginale):

Essenz 100,0
Spiritus 4 ¼ Liter
Zucker 500,0
Wasser 4 ¼ Liter

I teraz najważniejsze czyli esencja:

250ml spirytusu o mocy 90% połączyć z 30g kolendry, 25g anyżu, jałowca, gorzkich migdałów, 15g dzięgla i kardamonu. Parę dni maceracji i używać jako esencji.

Likier można dobarwić na żółto.
Odpowiedz
#21
Bogi, jakbyś wyprodukował "Jegermeistra" to daj przepis, od razu nastawiam :-)

A ten przepis co teraz przytoczyłeś... Tak coś się boję, że to wodniste wsmaku wyjdzie...
Odpowiedz
#22
To jest przepis na Jagdbitter czyli to, co teraz nazywa się Jaegermeistrem, ale zostało zmienione tak jak i becherovka, nic więcej nie da się znaleźć; to nie goldwasser:diabelek:
Odpowiedz
#23
I właśnie z tego przepisu skorzystał Nasz Szacowny Kolega Iuglans i nie powiem, żeby mu nie wyszło: teraz na sucho, mogę dodać, że dość wyrazisty jest kardamon, ale do pełni szczęścia brakuje naprawdę niewiele.



Odpowiedz
#24
Więcej informacji o likierach myśliwskich będzie w najnowszym numerze "Aqua Vitae", natomiast podam przepis słynnego Eugena Dietericha, pioniera farmacji w Niemczech, z roku 1919, z którego to przepisu na pewno korzystali ci i niektórzy, którzy teraz produkują swoje Jagd-likiery.

pół kropli olejku piołunowego
tyle samo olejku tatarakowego
8 kropli olejku z migdałów gorzkich
2 krople olejku z korzenia dzięgla
5 kropli olejku z kassji
10ml nalewki piołunowej
5ml nalewki na paprykę
50ml rumu
50ml spirytusu saletrowego osłodzonego
4,5 litra spirytusu zbożowego 90%
50g zagęszczonego soku z jałowca

Tę mieszankę wlewa się do wrzącego syropu sporządzonego z 4 litrów wody i 3 kilogramów cukru.

Do tego dodaje się 50g imbiru, 20g galangi, 20g skórki pomarańczowej, 20g chińskiego cynamonu, 50g świeżo zaparzonej kawy i zostawia całość na 24 godzin. Potem filtracja i dobarwienia na kolor żółto-zielony.



Odpowiedz
#25
(21-07-2015, 11:18)Bogi napisał(a): Essenz 100,0
Spiritus 4 ¼ Liter
Zucker 500,0
Wasser 4 ¼ Liter

Czy podana wielkość  przy esencji to 100ml? , a przy cukrze liczba 500,0 oznacza 0,5kg?

Wiem, że koledze nie podchodzi jegermaister, ale możesz podpowiedzieć, co Twoim zdaniem można by tu jeszcze dodać, by smak był pełniejszy.
Odpowiedz



Skocz do: