Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak długo może potrwać fermentacja?
#1
Jestem początkujący, mam za sobą pierwszą fermentację domowego cydru. Trwało to ok. tydzień (chyba nawet krócej), użyłem 8 litrów soku z kartonu, drożdży do cydru wytrawnego (na 15-20 litrów) i ok. połowy 10-gramowej porcji pożywki.

Obecnie przymierzam się do kolejnej fermentacji. Mam drożdże do cydru słodkiego (porcja na 15-20 litrów). Chciałbym użyć 12-13 litrów soku z kartonu. Pytanie brzmi: czy można oczekiwać, że fermentacja potrwa tak samo długo, jak za pierwszym razem?

Pytanie o tyle dla mnie istotne, że chciałbym rozpocząć fermentację 24 lub 25 sierpnia, a 14 września MUSZĘ wyjechać na urlop (więc przed tym 14-tym musiałbym mieć już wszystko porozlewane).

Mogę zaczynać, czy lepiej wstrzymać się do powrotu z urlopu? (Względnie: może lepiej zacząć już teraz?)

Przeczytaj jeszcze raz Regulamin odnośnie zakładania nowych wątków.
#2
Długość fermentacji zależy od wielu czynników nie da się jednoznacznie określić ile będzie trwała to zależy miedzy innymi od:
Temperatury fermentacji(im cieplej tym teoretycznie szybsza będzie, ale jak już będzie za gorąco to drożdże też zwolnią i zaczną obumierać),
Kondycji Drożdży(przed dodaniem, czy były prawidłowo przechowywane już w sklepie),
Gatunku drożdży,
Poziomu blg,
środowiska,
itd...

(jak to mówią pośpiech jest największą zgubą winiarza:) ja bym poczekał)
(nie jestem specjalistą od cydru ale ja bym przeprowadzał proces fermentacji w niższej temperaturze, dłużej aby zachować aromaty użytego owocu)
#3
Odpowiedzi na pytania udzielone. Jeśli chcesz dowiedzieć się coś więcej przeczytaj wątek o cydrach. Jak coś nie będzie jasne zadawaj tam pytania. Nie otwieraj nowych wątków bez potrzeby.



Skocz do: