Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak podawać wino?
#1
Brakuje mi w jednym miejscu informacji - jak podawać wino?

Proszę naszych forumowych ekspertów o kilka informacji, co do temperatury wina, czy przed podaniem wino powinno pooddychać - ile czasu, no i co do czego podawać?

Wino białe,
wino różowe,
wino czerwone,
wermut,
szampan,
miód pitny.
Odpowiedz
#2
Gdyby bardzo sumiennie odpowiedzieć na Twoje pytanie, powstałaby książka. Pewnie dlatego do tej pory odpowiedzi nie udzielono. Mówiąc pokrótce: kiedyś (przynajmniej w Polsce) panowały w tym względzie bardzo ogólne zasady typu: wino czerwone wytrawne (notabene: nie rozróżniłeś win "po słodkości") podajemy o temp. 16-18 st. C do czerwonych mięs. Dziś każdy szanujący się sommelier dla każdego (lepszego) wina określa, jak i do jakich potraw należy je podawać. Stare zasady, jako zbyt zgrubne, mogą być przydatne jeno jako pierwsze przybliżenie. Stosować je bezkrytycznie, to trochę tak, jakby robić makrofotografię kamerą otworkową.
Ale - czy warto siwieć nad tym zagadnieniem? Moim zdaniem nie warto, chyba że wydajesz ekstra przyjęcie i chcesz, aby, z uwagi na zaproszone persony, było doskonałe pod względem savoir-vivre'u. Dla mnie w tym względzie najwyższą instancję stanowią moje własne, prywatne, regularnie dopieszczane kubki smakowe. Któż bardziej ode mnie wie, co, w jakim połączeniu i w jakich warunkach podane najlepiej mi smakuje?
Ale jedną poradę sypnę z pamięci: szampan - do truskawek. Podkreślą jego smak. Ja przynajmniej tak mam.
Nie ufam nikomu, kto nie pije.
Zasłyszane
Odpowiedz
#3
Kiepskie wino, niezależnie od natlenienia i temperatury serwowania będzie nadal... kiepskie. To moim zdaniem paradygmat.

Jeżeli jednak skupić się na winach adekwatnych do oczekiwań, to w mojej ocenie;
- białe wytrawne i półwytrawne, z cytrusami kwaśnymi - zdecydowanie zimne, a nawet bardzo zimne,
- białe wytrawne i półwytrawne, z cytrusami słodkimi, typu morela - chłodne ale nie zimne,
- czerwone wytrawne - temperatura pokoju/komnaty w średniowiecznym zamku...

Białe do lekkiego mięsa, ryb i sałatek. Czerwone do mięsa ciężkiego.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2



Skocz do: