Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak powinna wyglądać prawidłowo zrobiona matka drożdzowa ??
#1
Witam ..
Jestem początkującym winiarzem i mam pytanie dotyczące wyglądu MD. Z jakieś pare godzin temu wziołem sie za zrobienie mojej pierwszej MD a więc gotowałem 250 ml soku dodając łyżke cukru po ostudzeniu wlałem to do 1l butelki wlewając również drożdze Biowin,następnie zakorkowałem butelke korkiem z waty. Juz po 15 minutach na dnie butelki pojawiły sie takie białe "okruszki" :) nie wiem czy to padniete drożdze ?? ale w górnej częsci buteli sok zmętniał i rozjasnił.
Wszystko jest w porządku czy juz jest po MD ??
Odpowiedz
#2
A na instrukcji napisane jest że ile czasu trzeba czekać na efekty?

Mają być bąbelki.
Odpowiedz
#3
nie bój żaby, te okruszki to susz jabłkowy na którym znajdowały się drożdże winiarskie. Jeżeli soczek zmętniał i czuć lekki zapach drożdży to wszystko jest w jak najlepszym porządku.

PS. Firefox2 ma fajna funkcję podkreślania błędów jak w wordzie, właśnie to przyczaiłem i teraz będę pisał z polskimi literkami :D

PS2. Właśnie napisałem największą głupotę - przecież drożdże z Biowinu nie mają suszu. Chmyyy to nie wiem co to są za okruszki, ale i tak wydaje mi się, że wszystko jest ok jak sok jest mętny.
Moje spojrzenie na wino: https://www.szumiglowa.pl/
Odpowiedz
#4
W instrukcji pisze ze trzeba odczekać 48 godzin ..
Ale byłem ciekawy co to znajduje sie na dnie ale chyba nie są to padnięte drożdze.W każdym razie czuć mocno zapach drożdzy :)
Odpowiedz
#5
stosuj sie do instrukcji i postaw w cieple miejsce to moze beda szybciej !!! na drugi raz kup zamojskie albo bayanusy sa duzo latwiejsze i pewniejsze !!!



Skocz do: