Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak pozbyć się cukru z wina?
#1
Witajcie ponownie!

Mam problem z winem z wiśni. Zostało 7-8 blg cukru a winko przestało już pracować.
Jest jakiś sposób żeby pozbyć się tego cukru? Jest po prostu mega za słodkie w smaku - moc czuć.
"Voltomierz" głupieje (pewnie przez duży poziom cukru) więc nawet nie wiem ile procent ma obecnie winko.

Wino wykonałem z:
16L soku z wiśni (sokownik)
2kg wiśni
5L wody
5kg cukru
drożdże + pożywka

wyrobiło ładnie ok. 4tyg. więc zlałem ( 0-0,5 blg ) odcedziłem i ponownie do balona + 3kg cukru w 4L wody.
Po tym bulgotało już słabiutko i przestało (ok.2-3tyg). Chyba skończyły się drożdże a ja po zlewce dodałem za dużo cukru ??

Ktoś pomoże co z tym cukrem? Wino jest ok. (kolor, klarowność, aromat) ale strasznie słodkie.
Można to jeszcze przerobić czy doprawić tylko czymś do smaku żeby zminimalizować odczucie słodkości ?
Odpowiedz
#2
Są na tym forum osoby dla których Blg 7-8 to wino lekko słodkie. Zamień się z nimi na wino:) Dla mnie takie Blg to ulepek.
Tak na poważnie. Niepotrzebnie zlałeś wino z nad osadu. Taki manewr często spowalnia lub zatrzymuje fermentację. Najprostszym sposobem jest zrobienie wytrawnego wina wiśniowego i zmieszanie go z tym słodkim. Ilość potrzebnego wina będzie jednak spora. Myślę, że 1:1 powinno być zadowalające. Można też zrobić kupaż z wytrwanym winem z innych owoców np. porzeczka, tarnina. Wiśnia teraz to tylko mrożona. Ale tarnina jest dostępna.
Krzysztof


Stacja meteo na Winnicy Świętne
Po zbanowaniu proszę koniecznie o wyrejestrowanie mnie z forum. 
Odpowiedz
#3
Można kupić soki wiśniowe w Bag-in-Box 5L po 40zł sam kupiłem w zeszłym tygodniu 15L sok niby ma 13 blg ale dość gęsty od drobinek owocowych. Niby 100% sok bez dodatku wody i cukru ale jakiś taki słaby ten smak i wydaje mi się, że jak sam wyciskałem sok to był bardziej esencjonalny.
Odpowiedz
#4
(14-10-2018, 22:35)krzysztof1970 napisał(a): Są na tym forum osoby dla których Blg 7-8 to wino lekko słodkie. Zamień się z nimi na wino:) Dla mnie takie Blg to ulepek.
Tak na poważnie. Niepotrzebnie zlałeś wino z nad osadu. Taki manewr często spowalnia lub zatrzymuje fermentację. Najprostszym sposobem jest zrobienie wytrawnego wina wiśniowego i zmieszanie go z tym słodkim. Ilość potrzebnego wina będzie jednak spora. Myślę, że 1:1 powinno być zadowalające. Można też zrobić kupaż z wytrwanym winem z innych owoców np. porzeczka, tarnina. Wiśnia teraz to tylko mrożona. Ale tarnina jest dostępna.

Przyznam, że nie spodziewałem się, że ok. 8blg to taka słodycz.
Czyli pozostaje tylko zmieszanie tej słodkości z innym zrobionym już winem typowo wytrawnym?
Tego nie ma już co ruszać?
Odpowiedz
#5
Tego co masz nie ruszaj. Restart bez szans powodzenia.
Krzysztof


Stacja meteo na Winnicy Świętne
Po zbanowaniu proszę koniecznie o wyrejestrowanie mnie z forum. 
Odpowiedz
#6
(15-10-2018, 06:36)Barti napisał(a): ...
Przyznam, że nie spodziewałem się, że ok. 8blg to taka słodycz.
….
Uświadom sobie, że te 8 blg w winie to nie to samo co 8 blg wody. Pomiar gęstości jest zaburzony bo alkohol obniża gęstość a cukier podwyższa gęstość wody. Należy stosować poprawkę.
Wino wytrawne (pozbawione cukru) o zawartości alkoholu ok 12% ma -5blg a nie 0blg.
Pozdrawiam, Grzegorz
Odpowiedz
#7
Podlącze się tutaj.
Na początek proszę o wyrozumiałość. Jakieś tam wina popelnilem ale całkowicie wbrew temu co czytam tu na forum.
Sytuacja wygląda tak:
Zaprawione wiśnie które dostałem sfermentowały w słoikach ponad miesiąc temu i szkoda było ich wyrzucić więc stwierdziłem że po latach spróbuję zrobić winko. Było tego około 2 l (owoc plus sok).
Dodalem to to butli 5l no i uzupełnilem syropem z 1kg cukru.
Fermentacja więc była na dzikich drożdżach. Gdy wyraźnie zwolniła kupiłem szlachetne drożdże które nie ruszyły podczas próby zrobienia MD więc szybko kupiłem aktywne. Wyrzuciłem owoc i na moje nieszczęście uzupełnilem syropem z około 0.8kg cukru.
Wino pracuje do tej pory. Ja w międzyczasie trafiłem tu na forum, poczytałem i zakupilem cukromierz.
Dziś zbadałam i poziom cukru jest 25blg.
Wino slodkie strasznie ale kolor jest zbyt blady wg mnie.
Pytania mam dwa - czy warto/można dodać do niego trochę soku z innego owocu który obniży trochę zawartość cukru i doda smaku/koloru bo drożdże pracują ( jakby mocniej po dzisiejszym pobraniu próbki do pomiaru)
Jeśli to zły pomysł to co zrobić z tą słodyczą.

Wysłane z mojego VKY-L09 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#8
Jedyne rozwiązanie to właśnie dodać do tego czystego soku lub miazgi owocowej. Obecnie masz spory wybór owoców więc jeszcze bym tego wina nie skreślał.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#9
Dodałem pół litra soku ze świeżych jeżyn. Można powiedzieć że ruszyła znowu burzliwa fermentacja. Bombluje co3 sekundy. Kiedy i jakie podjąć dalsze kroki?

Wysłane z mojego VKY-L09 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#10
Dofermentować do końca, sprawdzić Bllg i wtedy zdecyduj co dalej.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#11
Wino pracuje nadal intesywnie. Blg spadło do 15. Takie farfocle po jeżynach pływają na powierzchni. [Obrazek: 57c1d40b9f9ffa4cf41ae0d99efdcc20.jpg]

Wysłane z mojego VKY-L09 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#12
Wyraźnie zwolniła "praca" w rurce. Blg 11.
Kiedy zlać znad osadu?

Wysłane z mojego VKY-L09 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#13
Blg 10. Wino zlane. Coś tam bulgocze raz na minutę. Pewnie zbyt dużo już cukru nie przerobi się

Wysłane z mojego VKY-L09 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#14
Koniec fermentacji - blg 9
Podsumowujac było około 2kg wiśni, pół litra soku z jeżyn i 2kg cukru. Nastaw był 5 litrów. Czy da się orientacyjnie wyliczyć ilość alkoholu? Słodkie jest bardzo.
Odpowiedz
#15
Zrób restart na bayanusach. Wino będzie mocniejsze ale nie takie słodkie.
https://wino.org.pl/forum/Thread-Wznawianie-fermentacji
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.



Skocz do: