Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak pozbyć się siarkowodoru?
#1
Jak w temacie.
Nie udało mi się znaleźć podobnego problemu w tej fazie produkcji, dlatego piszę zapytanie z prośbą o sensowną i dającą nadzieję odpowiedź .

Wino winogronowe z labruchy po 3 obciągu (siarkowny moszcz i przy pierwszym obciągu, za każdym razem 1g piro na 10litrów) sakramencko daje zgniłymi jajami.
Poradźcie jak tego cholerstwa się szybko pozbyć.
Jeżeli drogą przewietrzania, to jak często przelewać to wino i jak szybko tego smrodu można się pozbyć?
Odpowiedz
#2
Zlewaj co miesiąc tak aby wino sie rozbryzgiwało/pieniło. Nie siarkuj już. Bądź cierpliwy.
:spoko:


arek
Odpowiedz
#3
Po cichu liczyłem, że tak to trzeba będzie robić, aż do skutku. Mam nadzieję, że to pomoże.

Dzięki Ci Kolego.
Odpowiedz
#4
Przeczytaj ten artykuł na Winnicach Polskich:
"Hibernal 2006 - to wino nie miało szczęścia do momentu w jakim przypadło nam go spróbować. Jeszcze niedawno wyraźnie odmianowe, w chwili testowania aromaty te zostały praktycznie skutecznie przykryte przez wytworzony siarkowodór. Przyczyn powstania tego zjawiska być może być kilka, poczynając od podatności drożdży, poprzez przebieg i intensywność fermentacji, obciągi czy siarkowanie. Reakcja p. Antesa była jednak natychmiastowa..." więcej



Skocz do: