Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak przyciemnić ?
#1
No i mam dwa baloniki winka winogronowego, niestety nei przefermentowałem najpierw miazgi (mój błąd który więcej nie popełnię) no i jest zbyt jasne. Czego dodać aby nabrało cimniejszej barwy ??? Myślałem o soku z aroni albo nawet winie z aronii, ale może są jakieś naturalnme intensywne barwniki aby zbyt dużo nie dodawać i żeby nie wpłynęło to negatywnie na smak.
Odpowiedz
#2
A moze nadawała by sie czarna porzeczka...:pomysl::ysz: jest świetnym "barwnikiem", ale nie wiem jak by to wygladało (smakowo) w połaczeniu z winogronkami...
Odpowiedz
#3
Czarny bez, aronia bardzo dobrze dobarwiają. Maja oczywiście wpływ na smak. Nie mam pojecia jak np. z takiego wina z bzu czarnego wyodrębnic same antocyjany. Naturalny barwnik powiadasz? Neutralny w smaku? - czerwień koszenilowa :diabelek:
Odpowiedz
#4
Ja dobarwiałem na ciemniejszy kolor sokami z aronii lub czarnych jagód. Są silnymi barwnikami, nie trzeba będzie do kupażu dużych ilości i nie powinno to zmienic zasadniczego smaku.
Jeżeli chodzi o czarny bez to mam poważne wątpliwości, ze względu na specyficzny smak.
Niedawno dostałem 1,5 litra wina Sangria, które moim zdaniem nie nadaje się do picia, a wylac szkoda. Postanowiłem je skupażowac z moim wytrawnym aroniowym. Zrobiłem próbkę: 1 : 10 i niestety przy tak niewielkim dodatku Sangrii, mieszanka wyszła bardzo nieciekawa.
Odpowiedz
#5
A czemu barwić sokiem?
Może zrób niezbyt mocny, ale bardzo esencjonalny nalew na czarne jagody? Są do kupienia mrożone np. w Makro. Barwić będzie na pewno silnie, a i % trochę przybędzie. ;)
Ile cukru ma to wino?
Odpowiedz
#6
ja barwiłem czarną porzeczką - aby uzyskać kolor rubinowy z wina bardzo bladego wystarczyło zaledwie na kązdy litr około 3 łyżek stołowych, smak trochę się zmienił, ale czarna porzeczka nie zdominowała samku
Odpowiedz
#7
Jarku, wino jest półwytrawne i mocne (16-17%). Czekam z dosłodzeniem na półsłodkie do drugiego zlewania i w tym czasie też bym chciał je trochę dobarwić.
Odpowiedz
#8
To już raczej mój pomysł z nalewem odpada. Gdyby miało np. 11% - można by wzmocnić i dla zrównoważenia dosłodzić.
Odpowiedz
#9
Witam

A w moim przypadku jesli wino praktycznie mozna juz butelkowac mozna bez obaw przyciemnic pozeczka albo jagodami? tzn sokiem :) czy teraz to juz po ptakach?

Lanoly



Skocz do: