Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak zrobić idealny karmel
#1
Witam!
Właśnie obejrzałem na kuchni.tv :) przepis domowego kucharza jak zrobić idealny karmel (podobno stara sztuczka cukierników).
Sprawa niby banalnie prosta, a jednak nie zawsze wychodzi ok.
Oto więc przepis na idealny karmel:

1) bierzemy rondelek (taki garnek z rączką)
2) wlewamy do tego garnka 2 szklanki wody + 1 cukru
3) rozpuszczamy cukier w wodzie (na zimno)
4) na środek garnka wsypujemy dodatkową 1 szklankę cukru, tak aby utworzyć kopczyk na środku
5) zapalamy gaz :)
6) Czekamy aż woda się wygotuje a roztwór zarumieni na karmel

WAŻNE!!! Nie mieszamy roztworu łyżką i tego typu podobnymi przedmiotami. Jedyne mieszanie może odbywać się poprzez zakręcenie rondelkiem trzymając za rączkę.Mieszanie zaczynamy kiedy roztwór zacznie bulgotać. Mieszanie łyżką powoduje krystalizację - czyli tworzenie grudek.

Odpowiedz
#2
mój Padre robi tak;
bierze aluminiowy garczek z długą prostą rączką, wsypuje cukier i odpala gaz -mały płomień,
garczek trzyma tak pod kątem 45 stopni nad płomieniem i czuwa w pogotowiu aby go unieś gdy zaczyna się cukier topić / brązowieć- wszystko miesza łyżeczką do herbaty
jak to mówi robić powoli żeby się nie przypalił
kiedy już ma zadawalającą ilość przypalanego cukru/ w przenośni przypalanego bo nie może być czuć spalenizny/ zalewa wodą i "rozmieszowuje"
polecam nabrać przedtym trochę przypalonego cukru na kilka łyżeczek i zostawić do ostygnięcia- DZIECIAKI LUBIĄ TAKIE LIZAKI:lol::lol::lol::lol::lol:
Odpowiedz
#3
Każdy z podanych sposobów prowadzi do otrzymania karmelu, należy jedynie ostrzec, że temperatura topienia cukru to ok 180 st. C i dodawanie do roztopionego cukru wody jest nieco ryzykowne, może eksplodować i nas poparzyć, zalecam dodawanie wody ostrożnie i małymi porcjami.
Odpowiedz
#4
@Kalenzo
Czekać aż się dwie szklanki wody wygotują??? To może trochę potrwać...

A jakby tak ciut mniej wody dać?
Odpowiedz
#5
Nie znoszę karmelu, ale umiem go robić w taki sposób. Cukier polać wodą, ma być mokry, postawić rondelek (wygodnie, bo długa rączka) na gaz i powolutku rozpuszczać cukier, można kołysać lekko rondlem. Cukier powoli się karmelizuje, od złotego do brązowego, w odpowiednim momencie należy przerwać karmelizowanie. Mieszać drewnianą łyżką. Nie wlewać zimnej wody, niebezpiecznie. Odrobinę ostudzić, rozprowadzać wrzątkiem.
Odpowiedz
#6
@ChEcRoN w programie było 2 szklanki... i w telewizji wygotowało się dość szybko - może zrobili stop klatkę :)

@Frida - skąd ta niechęć do karmelu?
Odpowiedz
#7
Do "dolewek" wody do karmelu używać wody przegotowanej. Karmel na wodzie z kranu ma tendencję do psucia się (kiedyś zrobiłem sobie na zapas).
Odpowiedz
#8
Kalenzo nie lubię karmelu i już, nigdy mi nie smakował.
Imager pisałam, że najlepiej rozprowadzać karmel wrzątkiem, zrobiony od razu i taki wystudzony (kamienny) też.
Odpowiedz
#9
Idealny karmel...Rozumiem, że karmel ma za zadanie między innymi dosłodzic wino. Czy ta proporcja wystarczy na ok 15 l. trunku-trochę mało słodkiego,gorzkawego? Wino jest z ryżu, typu ciociosan.:pijemy:
Odpowiedz
#10
Karmel ma za zadanie nadać kolor .
Do dosłodzenia jest cukier , czasem miód.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#11
(10-05-2009, 12:30)TEQUILA napisał(a): Karmel ma za zadanie nadać kolor .
Do dosłodzenia jest cukier , czasem miód.

tak? a zna kolega zastosowanie i rodzaje karmelu?
Są dwa rodzaje karmelów:
pierwszy to otrzymywany w przy niskim pH, zachodzi znacznie większa polikondensacja i zwęgglenie, a więc intensywność barwy i ton barwy są wysokie- tego typu jest stosowany włąśnie np do barwienia coli, napojów energetycznych itd.;
drugi to otrzymywany w środowisku raczej zasadowym, jest ciemnożółty/ brązowawy, bogaty w związki zapachowe, jak np diacetyl i tenże sluży np do aromatyzacji i LEKKIEGO zabarwiania cukierków, pieczywa, ciast itp i również może slużyc do dosładzania wina, gdyż ma znacznie lepszy aromat i jest DUŻO mniej szkodliwy od pierwszego...
Odpowiedz
#12
Karmel zawsze robiłem tak:

1. Tradycyjnie - roztopić cukier, po czym podlać wodą i mieszając doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dłużej potrzymam na gazie to otrzymuję ciemniejszy z posmakiem goryczki, krócej mam jasny i słodki. Po zlaniu do butelki bywa, że i rok czeka na użycie bez żadnych problemów.

2. Na szybciora - piętka z chleba (najlepiej czerstwego) wydrążona z miękiszu, na nią cukier i po podpaleniu końcówki przechylamy bezpośrednio nad butelką z alkoholem. nachylamy z wyczuciem, aby cukier zsuwał się nad płonący kraj. Karmel skapuje do butelki. Mieszamy i wódencja jest zabarwiona.

Zrobiłem próbę w-g przepisu z pierwszego posta tego wątku i po wygotowaniu się wody uzyskałem pozlepiany nieco, biały dalej, cukier, który nie miał ochoty się skarmelizować. Dopiero dosypanie świeżego cukru ruszyło całość i dokończyłem tradycyjnie. Oczywiście miało być "na zapas". Po jakimś głupim miesiącu miałem już kwaskowaty płyn gotowy do wylania w kanał.
Nie twierdzę, że przepis jest zły, może coś źle zrobiłem, ale pozostanę przy swoich sprawdzonych i dopasowanych do różnych sytuacji.
Odpowiedz
#13
Mikrofalówka.
Na dno szklanki woda. Do niej wsypany cukier. Nastawiamy na maksa i czekamy na odpowiednie wybarwienie.
Odpowiedz
#14
(19-04-2010, 14:44)Juda napisał(a):
(10-05-2009, 12:30)TEQUILA napisał(a): Karmel ma za zadanie nadać kolor .
Do dosłodzenia jest cukier , czasem miód.

tak? a zna kolega zastosowanie i rodzaje karmelu?
Są dwa rodzaje karmelów:
pierwszy to otrzymywany w przy niskim pH, zachodzi znacznie większa polikondensacja i zwęgglenie, a więc intensywność barwy i ton barwy są wysokie- tego typu jest stosowany włąśnie np do barwienia coli, napojów energetycznych itd.;
drugi to otrzymywany w środowisku raczej zasadowym, jest ciemnożółty/ brązowawy, bogaty w związki zapachowe, jak np diacetyl i tenże sluży np do aromatyzacji i LEKKIEGO zabarwiania cukierków, pieczywa, ciast itp i również może slużyc do dosładzania wina, gdyż ma znacznie lepszy aromat i jest DUŻO mniej szkodliwy od pierwszego...

Juda .....w sumie to można karmelu użyć i do przyklejanie tapet w przedpokoju. Nie można być zamkniętym na eksperymenty:diabelek:
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#15
ależ zapewniam cię iż nie jestem, ja do klejenia tapet używam kleiku skrobiowego, bo jest tańszy i łątwiejszy w tworzeniu :jezor:



Skocz do: