Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jakie drożdże do porzeczek
#1
mam pytanko:z jakich drożdży zrobić matkę do czerwonych porzeczek i ile pożywki dać do1.9 kg.tych porzeczek.
Odpowiedz
#2
a patrzyłeś moze tu: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?pid=0#pid0 ? Zadziwiające podobieństwo pytań oraz nicków... :jezor:
Odpowiedz
#3
polecam drożdze biowinu burgund a pożywki 2 g
Odpowiedz
#4
Robiłem porzeczkowe na drożdżach burgund biowinu. Kupiłem w OBi komplet z pożywką. Drożdże płynne w foliowej torebce
Odpowiedz
#5
Amator48, do wina porzeczkowego, proponowałbym także, oprócz drożdzy Bugund, również gatunek Bordeaux.

Pozdr.
Dariusz
Odpowiedz
#6
Ja odradze Biowin jakoś mam do tej marki pewne zastrzeżenia (problem z tym że nie zawsze startują, często sa jakies "ospałe") a polece drożdze winne Multimex burgund można dostac w Tesco a co do pozywki to ta z Biowinu jest dobra
Odpowiedz
#7
A co powiecie o drożdżach i pożyakach Wytwórni Wyrobów Chemicznych Gdańsk ul.Karłowicza2?ijeszcze jedno pytanko,czy jest jakaś może tabela - wykaz jakie drożdże używać do wyrobu win np.wg.koloru ,mocy,użytych surowców itp?Pozdrawim
Odpowiedz
#8
Co do producenta, ja kiedyś robiłem na ich drożdźach i nie mogę narzekać. Natomiast jeśli chodzi o "tabelę" nie słyszałem i nie widzialem takowej na oczy.
Odpowiedz
#9
Ja posiłkuję się tym:
Wina białe, lekkie - Chablis, Sauternes, Riesling
Wina białe, średniej mocy - Bingen, Steinberg, Sauternes, Tokaj, Johannisberg
Wina białe, słodkie, deserowe - Bingen, Tokaj, Madera, Sherry
Wina czerwone, lekkie - Bordeaux
Wina czerwone, średniej mocy - Bordeaux, Bingen, Chambertin, Burgund
Wina czerwone, słodkie, deserowe - Port, Malaga, Burgund
Prosto z http://old.wino.org.pl/frames/drozdze.html
Odpowiedz
#10
(13-08-2005, 23:24)FoxDar napisał(a): Amator48, do wina porzeczkowego, proponowałbym także, oprócz drożdzy Bugund, również gatunek Bordeaux.

Pozdr.
Dariusz

jakaś różnica poza tym że jedne do lekkich a drugie do mocnych ? ;p
Odpowiedz
#11
KaSyX, FoxDar ci nie odpowie, wyrejestrował się.
Bordeaux daje się zazwyczaj do Wytrawnych i półsłodkich, do słodkich zaś burgundy.

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."

Odpowiedz
#12
Ten temat ma 10 lat :D rynek drożdży w PL się rozrósł całkiem sporo. Cieszy mnie to, że czytacie takie tematy stare, dużo się można nauczyć, aczkolwiek nie w sytuacjach dynamicznych takich właśnie jak dostępność drożdży np.
Odpowiedz
#13
Ha ha, tym się właśnie charakteryzujemu my młodzi stażem winiarze, łykamy wiedzę jak indyk kluski i nie ważne jak długo ona jest na forum, jest to należy ją czytac:ksiazka::glowa_w_mur:


Pozdrawiam mistrzów winiarstwa
Lech
Odpowiedz
#14
Bo jak ktoś załozy nowy temat o podobnej nazwie to zaraz fala "to już było, poszukaj" etc. A tak jak mówisz, wszystko się zmienia...
Odpowiedz
#15
Ja zaś robiąc wino jagodowe dowiedziałem się że czerwone wina potrafią z czasem zrzucić barwę i stają się jasne, można temu zapobiec używając droższy VR5. Jeszcze nie robiłem wina z czerwonej porzeczki ale domyślam się że musi mieć piękną barwę. Czy te VR5 by pasowały?
Odpowiedz
#16
(19-07-2016, 08:41)vasteq napisał(a): Ja zaś robiąc wino jagodowe dowiedziałem się że czerwone wina potrafią z czasem zrzucić barwę i stają się jasne, można temu zapobiec używając droższy VR5. Jeszcze nie robiłem wina z czerwonej porzeczki ale domyślam się że musi mieć piękną barwę. Czy te VR5 by pasowały?

Ja robiłem z czerwonej na fermovin. Piekny czerwony wręcz cukierkówy kolor ale smakowo wole zmieszane z czarną poprzeczką.
Pozdrawiam Tomek.



Skocz do: