Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jakie drożdże - przepis na wino z soku z aronii
#1
Witam,
Szukałem trochę na forum i nie znalazłem odpowiedzi. Jeżeli wcześniej było podobne pytanie - przepraszam za duplikację.

W piwnicy znalazłem sok aroniowy ubiegło roczny. Prawdopodobnie z sokownika (dosładzany).

Moje pytanie, jakich drożdży użyć (ogółem jak zrobić - krok po kroku) ? Chciałbym aby to wino było wytrawne lub półwytrawne.


Pozdrawiam

Odpowiedz
#2
Wszystko zależy od poziomu cukru w tym soku, jak masz areometr to zmierz poziom cukru, a jak nie masz areometru to kup to podstawowe narzędzie a kosztuje raptem ok 10zł :)
Wtedy będzie można dobrać odpowiednie drożdże. Ważne jest też czy masz zamiar rozwadniać ten sok, ja bym Ci odradzał rozwadniania chyba ze będziesz musiał w przypadku kiedy sok był by gęsty. Chcesz wino wytrawne a jakiej mocy?
Odpowiedz
#3
piotrek77251, mam cukromierz. Myślę, że tak do 14 %. Balon 5l.


Odpowiedz
#4
To ile masz BLG na tym cukromierzu z tych aronii ??
Odpowiedz
#5
Standardowo poza skalą. Skala do 25 blg ale myślę że ok 30 blg będzie miał. Posiadam niestety tylko 2,4l soku aroniowego.

Jeżeli można mieszać to mam też sok (galaretki) porzeczkowe.

Posiadam na obecną chwilę Bayanus G-995, ale te będą raczej złe w tym przypadku ponieważ dochodzą do 18% alkoholu oraz pożywkę - Fosforan dwuamonowy.
Odpowiedz
#6
Czyli 30blg = 300g/l
Tu masz screen jak to obliczyłem i jakie proporcje potrzebujesz:
http://s4.ifotos.pl/img/aroniapng_erpxneq.png

A na przyszłość jak nie chce Ci się liczyć to użyj sobie tego programu:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=15463

Drożdże użyłbym: Drożdże suszone FERMICRU VR5
Drożdże polecane do win czerwonych, szczególnie trudno fermentujących np.: z aronii.
Nadają się do trunków przeznaczonych do wieloletniego leżakowania.
Odpowiedz
#7
lanky, dzięki za poradę oraz program. Tylko teraz muszą znaleźć sklep gdzie kupie te drożdże bądź pozostaje mi allegro :-(
Odpowiedz
#8
Skoro masz 2,4L soku i 30Blg co ze względu na gęstość cukru da około 320g/L to masz w tych 2,4L ~770g cukru. Na 5L nastawu aby uzyskać 14% i wytrawne wino potrzebujesz 5*14*17=1190
Brakuje Ci więc 1190-770=420g
Więc proponuję:
2,4L soku
420g cukru~250ml
2,35L wody
Rzecz jasna cukier rozpuszczony w wodzie i musisz sobie odliczyć pół litra wody na przygotowanie MD czy na uwodnienie drożdży :)
G995 za silne nie ubijesz ich łatwo przy 14%, a gdybyś później chciał na koniec dosłodzić np. do półwytrawnego to zaraz by to przerobiły.
Takie drożdże jak mój przedmówca podał mogą być spoko.
Jakiś soków w formie galaretki bym nie dawał bo możesz sobie zniszczyć cały nastaw.
Rozwodnienie zaproponowałem Ci co prawda dość spore, ale aronia ma wyczuwalna gorycz takie rozwodnienie zapewni Ci zmniejszenie tej wyczuwalnej goryczy.
Możesz również dokupić jakiegoś naturalnie tłoczonego soku, nie byle G za 2zł/L tylko prawdziwego tłoczonego soku a nie G z koncentratu czy czegoś tam :)
Odpowiedz
#9
Jeszcze jedno pytanie. Kiedy trzeba cukier dodawać np. na 2 razy (jakie to ma znaczenie) ?
Odpowiedz
#10
W twoim przypadku nie musisz na 2 razy bo Blg będzie stosunkowo niskie takie w sam raz na jedną porcję :) Czyli dajesz na początku, na 2 lub 3 raty byś musiał dodawać gdybyś miał wysokie Blg powyżej 22Blg, to już można podzielić na 2 porcje :)
Chodzi o to aby to stężenie cukru nie było za wysokie.
Odpowiedz
#11
Dzięki za porady. Jutro postaram się znaleźć te drożdże u mnie w mieście, jak się uda to od razu nastawię.
Odpowiedz
#12
Wiem ,że w TESCO drożdże FERMICRU często bywają. Widziałem też w OBI. ale tam raczej sezon winiarski jest w lato.
Odpowiedz
#13
(02-03-2014, 18:28)lanky napisał(a): Czyli 30blg = 300g/l
(02-03-2014, 18:50)piotrek77251 napisał(a): Skoro masz 2,4L soku i 30Blg co ze względu na gęstość cukru da około 320g/L to masz w tych 2,4L ~770g cukru.
Panowie, Panowie, fajnie, że chcecie doradzić i pomóc naszemu nowemu koledze, ale... starajcie się przynajmniej nie strzelać i nie wprowadzać go w błąd.
30 Blg = 300g/kg roztworu = 338g/l.


Do galaretek porzeczkowych spróbuj dodaj kilka kropel pektopolu, galaretka powinna zniknąć, a soki będziesz mógł wykorzystać, do tego czy innego winka.
Odpowiedz
#14
Achaś :) A co do tego blg to jak ci wychodzi poza skale to rozcieńcz trochę tego soku 50/50 z wodą i sprawdź dopiero blg. Potem dasz x2 i będziesz miał wynik. Bo tak to każdy będzie strzelał nie wiadomo gdzie.
Odpowiedz
#15
I znowu... Rozcieńczyć można ale nie objętościowo - np. kieliszek soku + kieliszek wody - tylko wagowo, np. 30gramów soku + 30gramów wody. Odczytany Balling mnożymy x2 i dopiero wtedy znamy wynik.
Odpowiedz
#16
Mam mały kłopot :-P

Zrobiłem tak jak podpowiedział lukihah tylko, że po zmieszaniu 1/1 (40g soku 40g wody) nadal było poza skalą. Po dodaniu 48g wody czyli teraz było 40g soku 88g wody cukromierz wskazał 20-21blg :-)

Mam 4 słoiki w każdym po ok. 840-850g tego soku.

Jak bardzo zmienią się ilości składników w przepisie podanym przez piotrek77251 ?

Ps.
Programu podany przez lanky pokazuje następujący przepis:
1,6l soku
3l wody
14,6 g kwasku cytrynowego
Odpowiedz
#17
Chcesz powiedzieć, że masz sok o zawartości cukru ~60 blg?
To by trzeba było chyba rozwodnić 1 do 1. Na pewno dobrze zmierzyłeś? Bo trochę dużo mi się wydaje.
P.S. ano właśnie, da Ci z 20 blg, a z tego winko wytrawne z 13%. Pytanie czy niue będzie zbyt wodniste.
Odpowiedz
#18
Tak.
Jeżeli rozwodniłem 1 do 1. Było nadal poza skalą. Dodałem wody 1 do 2 ( sok : woda ) wtedy wskazało ok 21 blg. Istnieje możliwość prze przy robieniu go przez sokownik osoba robiąca dodała cukier.

Ps.
Dobre pytanie.
Odpowiedz
#19
A jak smakuje taka próba rozcieńczenia 2 do 1? Bardziej jak kompot czy jak sok?
Ja bym chyba celował w mocniejsze i słodszse, mniej wody (30-35blg)
Odpowiedz
#20
Myślę, że bardziej podchodzi pod kompot niż pod sok :-)
Też myślałem nad zrobieniem słodkiego / półsłodkiego zamiast wytrawnego.
Odpowiedz
#21
No właśnie. Ja z aronią nie mam żadnego doświadczenia ale wydaje mi się, że będzie wodne. Rozważ gęstsze.
Tylko najpierw rozrób połowę przepisanego soku z wodą a jak blg spadnie to domieszasz resztę. Jak wymieszasz na raz - to przy 30 blg drożdże nie ruszą.
Odpowiedz
#22
Czekam na przesyłkę z FERMICRU VR5

Ponieważ u mnie w mieście na obecną chwilę tylko dostępne drożdże uniwersalne, zamojskie, shery i burgundy oraz sporo innych do bimbru i piwa.
Odpowiedz
#23
Dużo masz tego soku aroniowego? Jak jest on tak piekielnie słodki to ciężko Ci będzie zrobić dobre winko, bo konieczne będzie mocne rozcieńczenie, a jak sam zauważyłeś przy proporcji soku do wody 1:2 smakuje jak kompot.
Może więc zamiast "czystego" aroniowego, jakimś sensownym rozwiązaniem będzie nastawienie wina aroniowo-jabłkowego? Poczytaj.
Wtedy zamiast wody mógłbyś użyć soku jabłkowego z kartonu, a tym sokiem aroniowym dosłodziłbyś nastaw do osiągnięcia zawartości cukru wymaganej do osiągnięcia planowanej mocy:)
Odpowiedz
#24
(05-03-2014, 15:36)Areen napisał(a): Czekam na przesyłkę z FERMICRU VR5

Ponieważ u mnie w mieście na obecną chwilę tylko dostępne drożdże uniwersalne, zamojskie, shery i burgundy oraz sporo innych do bimbru i piwa.
Uniwersalne od zamojskich to ponoć bayanusy, 16% zrobią śmiało.
Odpowiedz
#25
lukihah, jeżeli się nie mylę mam 6 słoików, lecz chcę zostawić ze 2 rodzicom aby nie musieli kupować sklepowych napakowanych chemią. W każdym słoiku jest po ok 800-850g soku.


Z tego co wyczytałem, ludzie polecają mieszanie w stosunku ponad 1:2 (aronia:jabłko). Tylko, że mój sok z aronii jak wiecie jest bardzo słodki.

Myślałem nad takimi proporcjami

1kg soku z aronii ( nie całe 2 słoiki )
2kg soku z jabłek
1 l wody

Na drożdżach FERMICRU VR5 lub G-995 ( dostępne w sklepach to Uniwersalne lub burgundy ).


Ps.
Jeżeli zabutelkował bym wino, zakorkował korkiem (korkowym) i zalał ten korek woskiem (jako uszczelniacz butelki) było by źle ? :-)

Odpowiedz



Skocz do: