Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jakie drożdze do Solarisa ?
#1
Witam,

Dotychczas używałem drożdzy w płynie marki Biowin .
Zamierzam zrobić wino białe z gatunku Solaris oraz Phoenix . Jakie polecacie drożdze czy również Biowin czy innej marki są lepsze?


Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
Odpowiedz
#2
Siha cryarome
Odpowiedz
#3
Doradzać można jak się zna parametry owoców i jakie kolega chce wino zrobić.
Bez tej informacji to jakiekolwiek.
Odpowiedz
#4
Pyta więc odpowiedziałem jakie ja stosuję. Chyba, że chce słodkie i żeby pizgało w beret i nie daj Boże wodniaka.:D
Odpowiedz
#5
pizgać w beret przy 25Bx nie będzie, ale będzie jechać alkoholem, jak zrobi wytrawne.
a jak zrobi słodkie przy 6g kwasu to będzie mdłe.
Także doradzanie bez tych informacji jest słabe.
Odpowiedz
#6
A wiesz czy nie chce sypać cukru? A poza tym dodaje Phoenixa. Najlepiej niech się wypowie.
Odpowiedz
#7
Przepraszam za skąpe informacje. Chciałbym zrobić słodkie . Osobno nadstaw 25L Solarisa osobno nadstaw Phoenixa 10L. Cukier chciałbym sypać oczywiście ale z głową ponieważ wiadomo , że winogrona mają już go w sobie.

25L Solarisa

20kg winogron
3kg cukru
4 L wody przegotowanej

cukier 17g/l


10L Phoenixa

6kg winogron
1,5kg cukru
3 L wody przegotowanej


Solaris będę zrywał w sobotę według seriwsu http://www.winogrona.org/ a Phoenix dopiero w okolicach 30.09
Odpowiedz
#8
Widzisz Paweł jednak miałem rację! Będzie słodki wodniak!:D
Odpowiedz
#9
W takim razie proszę mnie poprawić gzie robię błąd ? Jestem otwarty na krytykę : )
Odpowiedz
#10
Z winogron robi się wino gronowe tj. bez dodatku wody. Każde dodanie wody rozmywa smak i aromat. Wodę ewentualnie można dodać aby zmniejszyć nadmierną kwasowość. Solaris ma małą kwasowość więc woda jest zbędna. Przed nastawieniem musisz zbadać ile Blg ma nastaw i ile % chcesz mieć w gotowym winie. Jeśli chcesz mocne dodajesz cukier. Ale musisz wykonać obliczenia.
Jeśli nie, przy sprzyjających parametrach możesz uzyskać wino z cukrem resztkowym.( oczywiście stosując odpowiednie drożdże). Dosłodzić możesz zawsze po zakończeniu fermentacji.
Odpowiedz
#11
Na początek poczytaj te tematy:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=14761
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=14872
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=15480

Proponuję abyś założył temat o swoim winie. Na razie w dziale win winogronowych, ze względu na dotychczasowy cukier Solarisa. Postaramy się wspólnie przeprowadzić Cię przez kolejne etapy "o co caman".
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#12
vanKlomp, no miałeś rację :D, a już wierzyłem, że mając dobre owoce nie marnuje się ich.

@Wojtek88. Szkoda roboty. Solaris i tak ma nie za mocny smak, jak dodasz wody wyjdzie beznadziejny cienkusz z walącą po oczach wódą.
Odpowiedz
#13
Dobrze Panowie. Dziękuję za przywołanie mnie do rozsądku !! trzasem trzeba w głowe dostać żeby się poprawić : )
Panie : maciek19660714 - dobrze, założe tam tamat. (najpierw przeczytam te tematy)



Skocz do: