Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jakie korki do kwasu chlebowego?
#1
Witam,

dla tego jednego pytania aż specjalnie się zarejestrowałem, bo gdzie mogą mi lepiej doradzić na temat korków do butelek niż na forum winiarskim.

A więc: Już od tygodnia planuję zrobienie kwasu chlebowego. Zrobię go w pięciolitrowym słoju, ale potem będę musiał go przelać do butelek... i to mnie wstrzymuje przed zrobieniem kwasu... Nie wiem, jakie najlepiej korki zakupić.

W jednym z przepisów na kwas jest taki fragm. 4 litrowe butelki z grubego szkła (zamykane na sprężynę - można kupić na przykład w IKEA)
Czyli niby wszystko wiadomo... Ale tak się zastanawiam, czy nie lepsze byłyby zrobione z korka. Ja się na tym kompletnie nie znam, ale te z korka umożliwiają zdaje się jakąś tam wymianę gazową, a w kwasie chlebowym przecież mnóstwo się tych gazów wytwarza... No i nie wiem, czy ten fakt może mieć jakiś wpływ na smak kwasu... No ale nie chcę więcej mówić, jak powiedziałem nie znam się na tym kompletnie. Byłbym wdzięczny, gdyby wypowiedział się ktoś, kto ma o tym jakieś pojęcie.

Drugie pytanie... w przytoczonym powyżej fragm. jest napisane, żeby butelki były z grubego szkła. Czy to możliwe, żeby gazy z fermentacji miały aż taką siłę, żeby były w stanie rozbić szkło?
Odpowiedz
#2
Kwas chlebowy jesli sie nie myle jest gazowany. Wiec albo: butelki zamknieciem patentowym (kelt grolsh), albo szampanowki, z korkami plastikowymi badz korkowymi ale z zabezpieczeniem drucianym, albo normalna butelka i korek a zabezpieczenie sznurkiem, jak w tym temacie:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?pid=0#pid0

Wszystko zalezy jakie bedzie cisnienie.
Odpowiedz
#3
Dobrze trafiłeś bo oprócz porady o korkach mamy też wątek o kwasie chlebowym tu http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=1049&page=1

Możesz zastosować butelki szampanówki i kupić korki z koszyczkami,zanim jednak rozlejesz kwas do butelek powinien postać w zakręcanym słoju dwa trzy razy dziennie odkręcanym w celu odgazowania.


Odpowiedz
#4
Dzięki za informacje. Za kilka godzin przejdę się do IKEI kupić te butelki z plastikowymi korkami z drucianym zaciskiem.

Gdzieś w innym przepisie był jeszcze fragm. na str. o kw. chlebowym (cytuję z pamięci): Są odpowiednie zestawy do korkowania, robiąc kw. chlebowy, warto się w taki zestaw zaopatrzyć Ale myślę sobie, że skoro kwas może być najwyżej 10 dni przechowywany, to rozwiązanie zatyczki z korka i korkownica wyszłoby strasznie drogo...

Przeczytałem Wasz wątek o kwasie i trochę niepokoi mnie ta wybuchowość kwasu :uff: (nie mam za bardzo warunków do przechowywania, wszystko w malej kuchni; no i boję się, żeby mi to lodówki nie zdemolowało %-|)... Słoik ma 4,25 l. Jaką część jego objętości mogę zapełnić? Butelki mają 1 l. Jaka część butelek może być zapełniona?
Odpowiedz
#5
Zawsze możesz użycz zakręcanych butelek i ich niedokręcać. Tyle że wtedy zaczniesz tracić bąbelki. Albo daj mniej cukru.
Odpowiedz
#6
A ja robię co prawda nie kwas chlebowy tylko piwo kozicowe (jałowcowe) w najprostszy sposób - po dniu fermentacji przelewam do butelek PET 1,5 l po wodzie gazowanej - do każdej leję maks po 0,75 l i nie dokrecam zakretek przez następną dobę. Potem zakręcam na noc i rano wstawiam do lodowki.
Miałem kiedys kankę 20 l z kranikiem - ale dekiel mi się wypaczył a nowej nie chciało mi sie kupowac :)



Skocz do: