Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jakie winko na 5l balon
#26
No tak to jest jak sie bierze za cos o czym nie ma sie pojecia :D
Odpowiedz
#27
Kolego criss85, zapraszam na bezpłatne warsztaty do biowinu w najbliższy piątek o 17:00. Tam na pewno nauczysz się wiele o robieniu wina i poznasz sympatycznych ludzi. Możesz wziąć butelkę swojego pierwszego wina - spróbujemy i powiemy Ci co o nim sądzimy. Na spotkaniu będzie wielu zasłużonych użytkowników tego forum, więc poznasz zdanie mistrzów;)
Odpowiedz
#28
Witam,odświeżę stary temat bo mam ze 4kg mrożonych truskawek i chciałbym spróbować zrobić z nich wino w balonie 5l.
W jakich proporcjach powinienem dodać wszystkie składniki żeby wyszło mi coś dobrego i zmieściło się?
W internecie jest dużo przepisów ale boję się że jak przeliczę proporcję to zabraknie mi miejsca.
Znalazłem na YT taki przepis i myślę żeby zastosować go dla samej truskawki.
2kg owoców,1,5kg cukru,2-2.5l wody.Nie wiem jak wyliczać objętość truskawek ale zakładając że 1kg cukru to 0.6l to bez owoców będzie to 2.9-3.4l.


https://youtu.be/KPzTS953rIk
Odpowiedz
#29
Robienie wina w balonie 5 litrowym to pomyłka. Nastaw wino w fermentorze z tworzywa przeznaczonego to produktów spożywczych i przelej finalny produkt do balonu. Fermentor do kupienia dostania za darmo np. w cukierni, piekarni.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#30
A jeśli mam fermentator który ma pojemność 30l to mogę w nim zrobić 7-10l wina czy będzie za dużo wolnego miejsca?
Mówią że powinno być wypełnione 3/4 balonu ale ja robiłem już po 14-16l i się udawało ale 7-10l to już chyba przegięcie?
Odpowiedz
#31
Do przeprowadzenia fermentacji burzliwej się nadaje. Tylko finalnie po klarowaniu, ziewanie itp zostanie wina może z 3,5-4 litry. Czy to ma sens? Sam musisz sobie odpowiedzieć.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#32
Ale nie będzie jakiegoś problemu z utlenieniem itp że się w ogóle nie uda?
Odpowiedz
#33
Problemu nie będzie, bo podczas burzliwej fermentacji CO2 wypchnie tlen.
Pragnąć wody - smutna rzecz. Bez niej życie idzie precz.
Lecz straszniejsza jest przyczyna śmierci w mękach - to brak wina.



Skocz do: