Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jakie wino do kupażu z kwaśną labruską i czerwoną porzeczką?
#1
Cześć.
Zrobiłem dwa wina: jedno z winogron(labruska jak nic), drugie z czerwonej porzeczki i agrestu. Oba wyszły mocno kwaśne. Zastosowałem już wymrażanie i odkwaszanie CaCO3 - efekty niezadowalające. Dosłodziłem oba do 5 blg. Chcę zrobić jakieś wino do kupażu, takie aby pasowało do jednego i drugiego. Liczę na Wasze podpowiedzi.
Odpowiedz
#2
Nie doczekałem się żadnej podpowiedzi, więc zdecydowałem, że zrobię wino z rodzynek. Myślę, że do labruski na pewno się nada, a czy będzie dobre też do porzeczki to się sprawdzi.
Nie znam smaku wina z ryżu, herbaty, hibiskusa itp. itd. Chciałbym, aby winko, które zrobię jak najmniej wpłynęło na smak i kolor winek, z którymi chcę je skupażować.
A jeszcze zapytam: czy do nastawu dać kwasek(zgodnie z przepisem) czy nie?
Odpowiedz
#3
Smak ryżowego zależy od dodatków. Jest to wino białe.
Możesz zrobić gruszkowe. Z tego co pamiętam ma mało kwasu.
Ja już bym nie dawał kwasku (chociaż nie dodaję go do niczego).
Jeśli te co masz, są wytrawne, mało procentowe, to możesz odrobinę dodać do tego, co robisz obecnie. Ale to po kilku dniach dopiero.

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."

Odpowiedz
#4
(25-02-2017, 15:14)grzechu napisał(a): Smak ryżowego zależy od dodatków. Jest to wino białe.
Możesz zrobić gruszkowe. Z tego co pamiętam ma mało kwasu.
Ja już bym nie dawał kwasku (chociaż nie dodaję go do niczego).
Jeśli te co masz, są wytrawne, mało procentowe, to możesz odrobinę dodać do tego, co robisz obecnie. Ale to po kilku dniach dopiero.

Winogronowe jest robione na Fermivinach(ok.14% powinno być), a z moich obliczeń wyszło ok 15%, porzeczkę robiłem na Fermicru VR5. Oba dosłodziłem na 5 blg.
Kupiłem dzisiaj rodzynki, więc pojadę na nich. A może zrobić je razem z ryżem? Z gruszką będzie kłopot. Wina, które zrobiłem mają fajny kolor i smak. Chciałbym jak najmniej ingerować w ich parametry, oczywiście poza kwaśnością.
Grzechu, dzięki za podpowiedź.
Dodam jeszcze, że teraz chcę użyć Fermicru VR5 aby procenty były podobne i po kupażu nie było żadnych niespodzianek.
Odpowiedz
#5
Możesz zrobić ryżowe z rodzynkami. Większość przepisów podaje właśnie taką kombinację.
Gruszkowego nie zrobisz, teraz nie jest sezon na gruszki.
Nie dodawaj nic kwaśnego, wtedy będziesz miał mdłe wino, które będziesz mógł dodać do tamtych.

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."

Odpowiedz
#6
Dzięki, biorę się do roboty :) .
Odpowiedz
#7
Przypomniało mi się coś dobrego w smaku.
A mianowicie perry dobrońskie (także jako matka własna Carrefoura).
Czy ktoś orientuje się, czy takie perry nadawałoby się do kupażu z kwaśnym winem?
Krzybet, może zaryzykujesz na mniejszej ilości wina? Do odważnych świat należy.

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."

Odpowiedz
#8
Spróbuję, jeżeli uda mi się kupić to perry. Winko z rodzynek nastawiłem wczoraj tak, czy tak. Przyda się do kupażu albo do bezpośredniego spożycia. Wymyśliłem, że po odcedzeniu rodzynek podzielę je na dwie części: do jednej dodam hibiskusa(do kupażu z porzeczką), a do drugiej czarnego bzu(do labruski).



Skocz do: