Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jogurtowe ciasto z jagodami
#1
Ciasto uniwersalne ponieważ można je wykorzystać to praktycznie każdego rodzaju owoców.
Robi i piecze się bardzo szybko. Zjada jeszcze szybciej.

1 szklanka maki
1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1/4 kostki masła
1/3 szklanki cukru
1/4 szklanki jogurtu, najlepiej greckiego (można tez użyć maślanki, kefiru i choć osobiście nie próbowałam pewnie tez zsiadłego mleka)
1 jajko
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 -1.5 szklanki jagód (mogą być to te duże, sklepowe, albo maliny, truskawki, rabarbar i każdy inny inny owoc, który jest pod ręką)

Normalnej wielkości tortownice (moja jest w ciągle w calach wiec chyba 22-23 cm?) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, który jeszcze raz wysmarować masłem i osypać bułką tartą.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. W misce utrzeć miękkie masło z cukrem. Dodać wanilię, jajko i ucierać (ja robię to ręcznym mikserem) jeszcze przez kilka minut aż zrobi się gładka masa. Dodać 1/2 mąki, potem jogurt i drugą połowę mąki mieszając wszystko na wolnych obrotach do połączenia składników. Jeśli ciasto jest za gęste (grecki jogurt jest mało wodnisty), można dodać parę łyżek mleka. Z tym, ze uzyskane ciasto nie powinno być lejące.

Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. Na wierzch nasypać owoce (powinny pokryć ciasto jedną warstwą) i opcjonalnie posypać 1-2 łyżkami cukru. Piec aż ciasto zarumieni się i włożony patyczek jest suchy (w moim piekarniku przez około 25 - 30 minut). Po wyjęciu studzić w tortownicy przez około 30-40 minut, po czym wystudzić do końca po wyjęciu z formy, w czym użycie papieru na dnie tortownicy bardzo pomaga.

Spożywać, popijając  Sangria i rozkoszując się latem za oknem.

   



Skocz do: