Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
KONKURS 2015 - Opis technologii produkcji wina.
#1
Głównym celem konkursu jest propagowanie produkcji wina w stopniu jak najbardziej zbliżonym do poprawnej sztuki winifikacji oraz poszerzanie wiedzy dotyczącej tego procesu.

ZASADY:
I-----Konkurs dotyczy win gronowych oraz win z winogron.
II----Opis może dotyczyć zarówno planowanej jak i przeprowadzonej winifikacji.
III---Z racji ukierunkowania konkursu na starania młodych adeptów winiarstwa decydować będzie zgodność ze sztuką.
IV----Jakość użytego surowca nie będzie miała znaczenia.
V-----Kryteria oceny będą obejmowały:
a)--- - określenie optymalnego momentu zbioru,
b)--- - poprawność procesu produkcji,
c)--- - opis kolejnych, planowanych etapów dojrzewania wina aż do butelkowania.
VI----Konkurs będzie trwał do dnia 28 02 2015, do godziny 21:00.

ZASADY PRZEDSTAWIANIA OPISÓW:
- Opis produkcji powinien zostać przedstawiony w formie wypunktowanej listy.
- Mile widziane będą autorskie zdjęcia ilustracyjne.
- Dopuszczalna, a nawet wskazana jest "ewolucja" danej listy.
- Kolejne wersje listy należy oznaczyć (w temacie postu) dopiskiem: LISTA I, II, II...
- Oceniana będzie najmłodsza lista, a w szczególnych przypadkach, także poprzednie wersje.
- Nie wolno edytować poprzednich list. Nie dotyczy: poprawy błędów ortograficznych, stylistycznych i interpunkcyjnych.
- Pod listą i w kolejnych postach można zadawać pytania i oczekiwać podpowiedzi.

KOMISJA I OCENA:
W komisji zasiądą: Maciej, Kilis oraz DarekRz.

Każdy z członków komisji przyzna:
- za I miejsce 3 punkty
- za II miejsce 2 punkty
- za III miejsce 1 punkt

NAGRODY:
- za I miejsce 10 sadzonek Regent lub Solaris na podkładkach, ze sklepu e-sadzonka.
- za II miejsce 6 sadzonek Regent lub Solaris na podkładkach, ze sklepu e-sadzonka.
- za III miejsce 4 sadzonki Regent lub Solaris na podkładkach, ze sklepu e-sadzonka.

NAGRODY SPECJALNE
Komisja według uznania, przyzna nagrody specjalne za czytelność listy, w postaci etykiet. Po to aby etykiety nie uległy zniszczeniu, zostaną naklejone na butelki, a butelki będą zakorkowane... Na dzień dzisiejszy, pula nagród specjalnych to; trzy etykiety zrobione własnoręcznie przez członków komisji...
Nagrody specjalne będą przyznawane niezależnie od zajętego miejsca na podium.

UWAGA:
Biorący udział w konkursie, wyrażają jednocześnie zgodę na wykorzystanie w całości lub w części, ich opisów konkursowych, do stworzenia przez SWiMP i Dyrekcję Forum artykułu instruktażowego umieszczonego na Forum oraz/lub stronie głównej serwisu z podaniem nicków lub - na życzenie - nazwisk autorów.


Życzymy miłej zabawy, wnikliwych studiów i wygranej!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jako, że jest to konkurs dotyczący stricte win gronowych i win z winogron kolejne listy proszę zamieszczać w temacie:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid285264

Natomiast wszelkie pytania dotyczące zasad, tutaj.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UWAGA:
- 18 12 2014 zastała wprowadzona zmiana w ZASADACH PRZEDSTAWIANIA OPISÓW. W punkcie dotyczącym zakazu edycji dodano: "Nie dotyczy: poprawy błędów ortograficznych, stylistycznych i interpunkcyjnych."
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#2
(09-12-2014, 18:22)maciek19660714 napisał(a): Głównym celem konkursu jest propagowanie produkcji wina w stopniu jak najbardziej zbliżonym do poprawnej sztuki winifikacji oraz poszerzanie wiedzy dotyczącej tego procesu.

Jako, że jest to konkurs dotyczący stricte win gronowych i win z winogron ....

Natomiast wszelkie pytania dotyczące zasad, tutaj.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Czy konkurs, z surowca ogólnie dostępnego, nie był by bardziej popularny/potrzebny?

Ilu z forumowiczów a własną hodowle/plantacją, czy też winnicę stricte pod wina gronowe.
Mówię o zbiorach ponad 200kg.

,,Głównym celem konkursu jest propagowanie produkcji wina w stopniu jak najbardziej zbliżonym do poprawnej sztuki winifikacji,,

Szczegółowy opis z owoców ,,działkowicza,, byłby chyba bardziej merytoryczny, na pewno na taki opis cieszyłby się bardzo dużym zapotrzebowaniem.


,,KONKURS DLA POCZĄTKUJĄCYCH,, ----> jak to rozumieć?
Kiedy forumowicz przestał być początkujący?
-data rejestracji na form
-ilość postów
?
Odpowiedz
#3
Mariuszek, a jakiś pomysł na konkurs masz? Bo tak myślę, że w tym kierunku sterujesz...
Zapodaj azymut i wtedy się pomyśli, co się da zorganizować...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#4
(19-12-2014, 02:01)maciek19660714 napisał(a): Bo tak myślę, że w tym kierunku sterujesz...

Zdecydowanie dryfuję.
Choć pogody są fajne wiatro-dajne .
Kilka waypoint-ów mogę podać aby nawigacja do celu była łatwiejsza.

-wyrób wina jabłkowego od owoca- do butelkowania
- Dzika róża-Głóg-Berberys co jak od A do Z z dokładnym opisem.

Warto wejść TU i zobaczyć jaki owoc jest najbardziej popularny.

Dokładny opis wyrobu wina, połączony z fotkami (zapewne wiele osób udostępni swoje fotki jako ogólnodostępne dla ludzi piszących w konkursie).

Wydaje mi się że fachowa, i bogacie opisana fotorelacja z owocu ,, z działki,, lub ogólnie dostępnego dziko rosnącego jest czymś czego naprawdę bardzo na tym forum brakuje.

Niech w opisach znajdą się detale:
-ile cukier wyprze cieczy
-ile nastaw po dodaniu cukru będzie ważył
-i wiele innych ciekawostek, na które mało kt zwraca uwagę
-oczywiście wszystkie obliczenia, począwszy od planowania wina.

Wystarczy zobaczyć ile jest tematów z ,,zapytaniem,, jak co po koilei robić i z jakich to owoców.
Większość dotyczy owoców ,,podwórkowych,,.

Ja żebym miał możliwość kupna winogron na wino muszę conajmniej 200km w jedną stronę przejechać.
Żeby jabłek nazrywać wystarczy że okno otworzę.

Odpowiedz
#5
Mariuszek, a więc stój w dryfie, zobaczymy co się da zorganizować.

Tylko zaształuj kabus, skoro dmucha, żeby się szkło nie potłukło...

EDIT
Aha, nie odpowiedziałem na Twoje pytanie dotyczące kwestii "początkujących".
Dyskutowaliśmy na ten temat, ustalając zasady i... nie da się tego jednoznacznie określić. Każdy musi sam, zgodnie z własnym sumieniem, ustalić tą kwestię.
Nie to jest, zresztą istotne. Najważniejsze jest, abyśmy wspólnie nauczyli się czegoś nowego.

Ja tam, na przykład, jeszcze przez dziesięć lat planuję być początkującym. A może... przez piętnaście?
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#6
(19-12-2014, 17:49)maciek19660714 napisał(a): Mariuszek, a więc stój w dryfie, zobaczymy co się da zorganizować.

:ksiazka: Więc czekamy.

(19-12-2014, 17:49)maciek19660714 napisał(a): kabus

:niewiem:


Odpowiedz
#7
Kambuz oczywiście... Ups
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#8
(19-12-2014, 13:23)mariuszek napisał(a): -wyrób wina jabłkowego od owoca- do butelkowania
- Dzika róża-Głóg-Berberys co jak od A do Z z dokładnym opisem.

Wydaje mi się że fachowa, i bogacie opisana fotorelacja z owocu ,, z działki,, lub ogólnie dostępnego dziko rosnącego jest czymś czego naprawdę bardzo na tym forum brakuje.

Wystarczy zobaczyć ile jest tematów z ,,zapytaniem,, jak co po koilei robić i z jakich to owoców.
Większość dotyczy owoców ,,podwórkowych,,.


Popieram mariuszka w 100%:brawo:
Odpowiedz
#9
Osobiście też uważam, że to bardzo dobry pomysł.
Mariuszek, pociągniesz temat i zorganizujesz konkurs?

A na nagrody moglibyśmy np. pozyskać wina z owoców, będących przedmiotem konkursu, od doświadczonych winiarzy (takie, które ich zdaniem, są udane).

Co Wy na to?

Hanka

Ja, ze swej strony, też coś mogę przeznaczyć na nagrodę, chociaż u mnie to głównie mieszanki, i do tego wytrawne :-)
Odpowiedz
#10
Hania twoje wina na nagrody, ale na pierwsze miejsca.

Powiem tym którzy nie wiedzą ,że Hania robi najlepsze wytrawne wina owocowe z tych które piłem.
Odpowiedz
#11
(08-02-2015, 16:53)Han_ka napisał(a): Osobiście też uważam, że to bardzo dobry pomysł.
Mariuszek, pociągniesz temat i zorganizujesz konkurs?

Ja się nie znam, do 2012r zaledwie zabutelkowałem 700l.
To tonaż co w piwnicy zalega, nie jest to wino gronowe, a podwórkowe.

Nie znam się na gronowym- na innym się uczę, a drogę w milach morskich do dziennika zapisuję.

Co do win ,,podwórkowych,, np. Czerny Bez, dwa lata w balonie, wszystko gitara, siara i butelkowanie- następny rok bez bajerów.
Trzeci rok wina, rok w butelce - zaczyna masowo zrzucać osad, coś się łączy w coś na (wzór) pleśni .
Po otwarciu i przelaniu przez 10-ciokrotność gazy- brak osadu na gazie.
Wino smaczne, ale znacznie jaśniejsze niż przed butelkowaniem.
Nie czarne, ale znacznie jaśniejsze.

Wydaje mi się że po siarowaniu minimum rok w balonie w piwnicy.


Co do konkursu mogę podpowiedzieć, gdzie i jak poległem- i gdzie błędy popełniłem.


Wiem jedno, z owoców działkowych/powtórkowych większość tu robi wino.
Jeśli ma być to konkurs/ ABC wina domowego to tylko z owoców, podwórkowych/parkowych.

Ja do netu mam ograniczony dostęp, a prze satelitę się nie loguję tylko przez Dom.

maciek19660714 zrób ze swoim konkursem co Guðlaugur Friðþórsson dokonał swoim organizmem.
Każdy fin wie .... .

Zanim konkurs ,, gronowy,, zaistniał powinno być pytanie kto ile ma hektarów winnicy, bo nie mówimy o pozyskaniu 100l, skou z własnej (winnicy)- bo to śmieszne jest, 100l to cieczy to nawet filtrów paliwowych u mnie nie umyją w pracy.


Powinno się zrobić konkurs dla ludzi, chyba że organizator zrobił konkurs dla Han_ka], będzie konkurował z Twoją winnicą?


Będzie krytykował wina 10-cio letnie na podstawie SWOICH
doświadczeń czy z książki?


Zróbmy coś dla ludzi, może po prostu niech ktoś stworzy ABC wina z owoców z działki.
Zapytajcie, jaki owoc jest popularny - czytając posty na forum to zobaczycie.

Niech powstanie elementarz wina z owców/kwiatów jak natura je do życia wzywa?

Ludzie z forum odchodzą, a młodzi nie mają pojęcia jak wino robić!
Tyle lat, tyle jest forum, a gdzie jest dokładna fotorelacja jabłkowego od zerwania jabłka do 5-ć lat po zabutelkowaniu?

Kto chce gronowe to jest forum ...... o winogronach!
Tu są ludzie działkowcy ! Mają owoce z działki, podwórka, parku!



Odpowiedz
#12
1) Macieju (Plecionka) - dzięki za pochwałę moich win. Bardzo miło to słyszeć :-)

2) Mariuszek - czytaj ze zrozumieniem. Ja robię wina OWOCOWE (lub, jak to nazywasz, podwórkowe). I to najczęściej z owoców dziko rosnących (dr, czeremcha, cz. bez, ałycza + z aronii kupowanej na forum, jako, że jestem ogromną fanką aronii) - z braku własnego sadu/ ogrodu . Nigdy nie miałam (ani nie planuję mieć) winnicy.

Pozdrawiam
Hanka
Odpowiedz
#13
(08-02-2015, 21:16)Han_ka napisał(a): 1)
2) Mariuszek - czytaj ze zrozumieniem. Ja robię wina OWOCOWE (lub, jak to nazywasz, podwórkowe). I to najczęściej z owoców dziko rosnących (dr, czeremcha, cz. bez, ałycza + z aronii kupowanej na forum, jako, że jestem ogromną fanką aronii) - z braku własnego sadu/ ogrodu . Nigdy nie miałam (ani nie planuję mieć) winnicy.

Przepraszam, ale coś mi zapamiętało się z
(18-11-2014, 12:51)Han_ka napisał(a): Polecam wszystkim!
Byłam na warsztatach dotyczących oceny sensorycznej wina prowadzonych przez
Nie doczytałem w tedy do końca, albo skleroza starcza.
Odpowiedz
#14
Dobrze, spróbujmy coś ruszyć w temacie ewentualnego KONKURSU NA OPIS TECHNOLOGII produkcji wina z owoców podwórkowych.

Mariuszek, Mnich71-71 i inni, którzy byliby zainteresowani takim konkursem i OCZYWIŚCIE wzięciem w nim udziału, proszę o propozycje - z jakich owoców?

Z dotychczasowych pomysłów mamy:

1---Dzika róża-Głóg-Berberys,
2---Jabłka


Na razie nic więcej nie omawiamy - tylko propozycje z jakich owoców.
I zgłoszenia typu - "Ja wezmę udział"...
Jak się pojawią propozycje i jeżeli będzie zainteresowanie zorganizuję komisję i nagrody...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#15
Najpopularniejsze owoce to wiśnie , DR solo, czarna i czerwona porzeczka.
Odpowiedz
#16
Przecież to nie konkurs degustacyjny tylko opisowy wiec co za różnica jaki produkt będzie opisywany skoro nawet ten sam produkt można wykorzystać/opisać na kilka sposobów. Więc czy będzie opisywane np wino z DR i jeden opisze z suszonych inny z surowych a jeszcze inny z przemrożonych to równie dobrze można opisać i ocenić różne wina z różnych produktów. Wina podwórkowe to podwórkowe. Ale to tylko propozycja.
Odpowiedz
#17
Plecionka, Boollii, zgadzam się. Możemy zrobić konkurs dotyczący kilku owoców lub wszystkich.

Prosząc o propozycję i zgłoszenia chęci uczestnictwa chcę wybadać czy będzie zainteresowanie tego typu współzawodnictwem. Nie ważne na razie, czy zrobimy konkurs na technologię wyrobu wina z trzech owoców czy z dziesięciu. Miarą zasadności tej czy innej akcji - według mnie - będzie liczba uczestników. Jednak przy drugim podejściu - przy kolejnym konkursie, małe "badanie rynku" będzie zasadne...

Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#18
(10-02-2015, 12:34)maciek19660714 napisał(a): Na razie nic więcej nie omawiamy - tylko propozycje z jakich owoców.
Proponuję:
- jabłka,
- wiśnie lub porzeczki czarne,
- dzika róża.
(10-02-2015, 12:34)maciek19660714 napisał(a): I zgłoszenia typu - "Ja wezmę udział"...
Nie planuję.
Odpowiedz
#19
W dniu 05 06 2015 na zlocie w Gostomi odbyło się oficjalne ogłoszenie wyników konkursu na Opis Technologi Produkcji Wina.

Dyplom, do rąk własnych odebrał kol. Bart78:
https://picasaweb.google.com/11536956903...1247255282
https://picasaweb.google.com/11536956903...9516954610

Dyplom i wręczający go wyglądali tak:
https://picasaweb.google.com/11536956903...9994460610

Pozostałe dyplomy:
https://picasaweb.google.com/11536956903...3633487954
wysłałem dzisiaj pocztą.

Jeszcze raz gratuluję zwycięzcy i wszystkim uczestnikom. Dziękuję komisji za pracę i wnikliwą ocenę.

Myślę, że w okolicach sierpnia ogłoszony zostanie kolejny konkurs w tym temacie ale tym razem z dokumentacją fotograficzną, która będzie miała wpływ na ocenę. Także szykujcie aparaty - oprócz wyciskania i przelewania trzeba będzie robić fotki.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2




Skocz do: