Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
KONKURS NA NAPOJE GŁODOWE - Moczydło 2011.07.2-3
#1
2-3 LIPCA 2011 roku w przesławnem Moczydle odbędzie się Pierwszy Ogólnopolski Festyn "Kuchnia głodowa".
Dotychczasowe Frido-sobótki stają się imprezą równoległą - winiarze współorganizują festyn i są jego uczestnikami, pospołu
z niezrzeszoną bracią.

KONKURS odbędzie się w trzech kategoriach:
- wina robione z najprostszych i najtańszych surowców: ziemniaków i nawet obierek z ziemniaków, soku
buraczanego, głogu, dr, tarniny, mniszka, jęczmienia itp. Warunkim dopuszczenia do konkursu jest absolutna
czytość trunku - nie może w nim być żadnych dodatków przysmaczającyh, a niedostępnych ubogim.

- piwa możliwe do wykonania w domowych warunkach, z naturalnych surowców dostępnych mieszkańcom wsi,
wokół których nie ma plantacji chmielu ani allegra;

- podpiwki, kwasy chlebowe, szampany z serwatki itp. rarytasy.

Ponieważ festyn ma być zarazem przednią zabawą, więc poza konkursową butelczyną, pożądanym byłoby zabrać jakiś antałek
tych niskobudżetowych specyałów - zróci się to stokrotnie, gdyż uczestnictwo w zabawie skutkuje prawem do kosztowania
ubogich smakołyków z innych branż wytwórczości spożywczej.

Szczegóły wkrótce - póki co nastawiajcie winka!
Odpowiedz
#2
Wino może być z dodatkiem miodu?
Odpowiedz
#3
Interesujące i termin sensowny.

Coś tam mam jakąś DR ,tarninę ,kwas chlebowy mogę niezły zrobić, może napój z czarnego bzu.

Jak nic strasznego się nie wydarzy do tego czasu ,postaramy się przybyć.
Odpowiedz
#4
(20-02-2011, 17:36)moonjava napisał(a): - wina robione z najprostszych i najtańszych surowców: ziemniaków i nawet obierek z ziemniaków, soku
buraczanego, głogu, dr, tarniny, mniszka, jęczmienia itp. Warunkim dopuszczenia do konkursu jest absolutna
czytość trunku - nie może w nim być żadnych dodatków przysmaczającyh, a niedostępnych ubogim.
A to nowość. :) Rozumiem, że drogiego cukru też powinno się unikać? Napiszcie w skrócie, że robicie konkurs win gronowych :diabelek:
Odpowiedz
#5
Pewno też być może, zwłaszcza z tych hiszpańskich co na miotłach latają.

Jacek
Odpowiedz
#6
Dlaczego nie iść na całość i w tytule nie dodać "ORAZ JADŁO"?
Przecież podczas degustacji jeść trzeba. Nie mówię o ubiorach (włosienica by stosowną była), ale poważnie zabawa była by pyszniejsza gdyby dodać "głodowe" jadło. Jakoś nie widzę popijania "głodowych" napojów pod grille, półgęski, kabanosy czy inne kawiory.
Może raczej najprostsze potrawy typu kasza ze skwarkami czy ziemniaki z ogniska, chleb pieczony na blasze pocierany czosnkiem, proziaki, żurki czy prażuchy okraszone cebulką na smalcu zarumienioną (jak przyjadę to zrobię).
Odpowiedz
#7
(20-02-2011, 19:45)Maciek OiM napisał(a): Wino może być z dodatkiem miodu?
Hmm, muszę skonsultować to ze ZZ, ale raczej bez, toż miód to luksus!

(20-02-2011, 22:14)tata1959 napisał(a): Dlaczego nie iść na całość i w tytule nie dodać "ORAZ JADŁO"?
A jakże! To też będzie, ale później, bo nie wymaga dłuższego przygotowania - zachowajcie więc spokój. ;)
Odpowiedz
#8
Eeee, teraz to nie można raczej nic sensownego znaleść, chyba że ktoś zachomikował w zamrażarce, lodówce, a to już nieubogi ;)
Rozumiem że starsze napitki, niz nastawione teraz też mogą być.
Odpowiedz
#9
Co rychlej wyjaśniam: podkusiło mnie wystapić o dotacje unijne, jako osoba najzupełniej fizyczna, a nawet fizykalna, i moje wnioski zostały skierowane do realizacji. Imaginacja moja była skromną: festyn pod nazwą "Kuchnia głodowa" i książka kucharska pod takimż tytułem. Ale to szanownej komisji nie zraziło i moje wymysły uznano za realne.
Oznacza to, że prócz zgrzebnych napitków, goście raczyć się będą napojem ze słomy owsianej, delicjami z karpieli, cukierkami z soku buraczanego, marcepanem z ziemniaków i marynowanym perzem...
A tak na poważnie: bardzo liczę, że ktoś nastawi wino z ziemniaczanych obierek, bądź z samych ziemniaków, a piwo uwarzy BEZ chmielu. Jeśli trzeba - zamieszczę przepisy na oweż. Bo mam.
Miód chyba jest dozwolony, bo ule tu były od zawsze.

Nie pytajcie, czemuż sama nie nastawiam. Bom zajęta tym wszystkim ponad miarę. Bywalców Moczydła zaś uwiadamiam łaskawie, że Dom Zdrojowy przekształca się w dotowaną Izbę Regionalną! Ale nadal można tam skacowaną główkę przychylić. Tyle, że nie na gąbce, lecz sienniku.
Odpowiedz
#10
Czy ktoś się może zdeklarować, że nastwi wino z ziemniaków?
Odpowiedz
#11
A co jest do wygrania ?
Odpowiedz
#12
(25-02-2011, 16:38)Zdzisława napisał(a): Czy ktoś się może zdeklarować, że nastwi wino z ziemniaków?

Pasuje nastawić, tylko zdążysz dostawić Zdzisławo dodatkowe wygódki dla degustatorów?
Dyć będzie młodziutkie... Chyba, że na przyszły rok?
Odpowiedz
#13
(25-02-2011, 19:25)von Vinentropp napisał(a):
(25-02-2011, 16:38)Zdzisława napisał(a): Czy ktoś się może zdeklarować, że nastwi wino z ziemniaków?

Pasuje nastawić, tylko zdążysz dostawić Zdzisławo dodatkowe wygódki dla degustatorów?
Dyć będzie młodziutkie... Chyba, że .......
...chyba, że....
No właśnie!
Odpowiedz
#14
Spoko, tu się chodzi za stodołę, a stodółek ci dostatek.
Odpowiedz
#15
Inspiracje ze starych książek kucharskich: Maria Disslowa podaje przepisy na kwas jabłkowy i wino musujące brzozowe, Śleżańska na marmoladę ze skórek z jabłek i gruszek. Mniej "ubogie": konfitura ze skórek arbuza, konfitura z ogórka:)
Być może za ubogie można uznać: gruszki ulęgałki, dzikie leśne jabłka, dzikie leśne czereśnie?
Odpowiedz
#16
Chcialam niesmialo zapytac, czy pojawilo sie cos nowego w temacie Pierwszy Ogólnopolski Festyn "Kuchnia głodowa"?
Odpowiedz
#17
Czy to spotkanie się odbyło? Jak tak, to napiszcie parę słów :helo:
Odpowiedz
#18
Pozwalam sobie w imieniu Zdzisławy, która jest "out of order" donieść, że temat zostanie podjęty po dojściu do skutku spraw związanych z dofinansowaniem z UE. Chwilowo nastąpił bezterminowy "obsuw".



Skocz do: