Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
KWAS
#1
Mam winogrona (labrucha), wycisnąłem z nich sok, zrobiłem miareczkowanie (każdą partię po 2 razy) i tak :

pierwsza partia wyszło mi 22,5 g/l kwasu - zrobiłem fermentację w miazdze i dodałem łyżeczkę węglowodoranu sodu (takie coś przysłał mi zdzisław z forum do odkwaszania). Jak wyciskałem sok (po fermentacji - 9litrów wyszło) sprawdziłem jeszcze raz kwas i wyszło 16g/l. OK

druga partia 19,5g/l. Procedura taka sama jak wyżej. Po wyciśnieciu soku (9,5 litra) sprawdzam kwas i..... 21,5 g/l. Coś tu chyba nie tak. Zgłupiałem, jak to zobaczyłem.

Chciałem dodać mniej wody do tego soku, ale wychodzi, że całość tego co mam rozcieńczę w stosunku 1:1 :(

Co mogło się stać, że kwasowość mi wzrosła ??
Odpowiedz
#2
Najwięcej kwasu znajduje się pod skórką. Kwaśnych winogron nie należy silnie tłoczyć bo się jeszcze pogarsza sprawę.
Odpowiedz
#3
Cytat:Wysłane przez Misza
Najwięcej kwasu znajduje się pod skórką. Kwaśnych winogron nie należy silnie tłoczyć bo się jeszcze pogarsza sprawę.

Tak jest - swiete słowa :big:
Przykład - moja Bianka zrywana przedwczoraj: kwasowość próbki pobranej z miazgi przed tłoczeniem: 5,7 g/l; z probki pobranej z moszczu po tłoczeniu: 6,2 g/l.



Skocz do: