Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kamień winny
#1
Nie znalazłem na forum żadnego tematu dla kamienia winnego a moim zdaniem temat jest interesujący szczególnie, że zapewne wielu winiarzy wyrzuca ów osad do kosza nie znając jego potencjalnych zastosowań.

Tak więc kamień winny (także kwaśny winian potasu albo tartarus) można wykorzystywać zamiast proszku do pieczenia, jego zaletą jest to, że nie zmienia smaku wypieków.

Za wikipedią:
"W życiu codziennym znany jest jako składnik proszku do pieczenia, gdzie wymieszany z sodą oczyszczoną pełni rolę regulatora kwasowości.

Używany jest także jako naturalny przeciwutleniacz pochodzenia roślinnego."

Można go kupić, znany jest również pod nazwą Cream of tartar

Na taki przepis na przykład trafiłem:
http://www.wielkapysznosc.pl/muffinki-na...-kamieniu/

Jeśli znacie jeszcze jakieś zastosowanie kamienia winnego lub macie jakieś doświadczenie to napiszcie coś o tym. Jest to przecież naturalny produkt uboczny produkcji wina, o którym warto coś wiedzieć.



Skocz do: