Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kapusta na "sto" sposobów
#1
Gdy wpisałem w wyszukiwarkę kapusta
wyskoczyło to i owo ,ale ja lubię jak coś jest łatwe do znalezienia ,więc zapraszam do tematu i nie każcie mi drodzy myśleć że na tym forum nikt nie gotuje.

Kapusta kiszona zasmażana I

-2 kg kapusty kiszonej
-20 dkg grzybów suszonych
-wino białe wytrawne
-cukier ,jałowiec rozdrobniony,gałka muszkatołowa sproszkowana,imbir sproszkowany lub świeży utarty
-smalec


Kapustkę płuczemy ,wiadomo żeby nie była kwaśna,tym bardziej że podczas duszenia podlewamy winem co dodaje nieco kwaskowego smaku.
Jednak jak ktoś lubi kwaśną kapustę ni musi płukać ,jak komu wola.

Wstawiamy na ogień[tudzież inne źrudło ciepła] dodajemy smalec lub inny tluszcz ,moim zdaniem smalec jest najlepszy
na tę ilość kapusty dodaję pół kostki czystego ,albo dwie duże łyżki jak mam swojski.
Dodajemy przyprawy i najwarzniejsze cukier min dwie łyżki ,dusimy to wszystko często mieszając ,gdy przywiera do dna pozwalamy by cukier się odrobinę karmelizował i dolewamy trochę wina i tak kilka razy.
W tzw między czasie gotujemy w niewielkiej ilości wody pokruszone suszone grzybki,gdy grzybki wciągną wodę dolewamy wina gotujemy 15 min i całość do kapustki.
Powtarzamy operację dusimy do wyparowania płynu karmelizujemy i dolewamy wina kilka razy tak aż objętość pierwotna kapusty zmniejszy się o połowę ,gotowe
Smacznego

Ps Niby proste a ile przyjemności.
Odpowiedz
#2
Kapusta włoska na sposób plecionkowej+1

skład:
główka włoskiej kapusty,
30-40 dkg pieczarek,
3 średniej wielkości cebule,
1/2 litra słodkiej śmietany 30%
1cale jajka i dwa żółtka,
sól,pieprz.

Cebulę pokroić i zeszklić na patelni. Kapustę poszatkować i razem z cebulą wlożyć do garnka,podlewać porcjami połowę śmietany i dusić na wolnym ogniu odparowując śmietanę jednocześnie doprowadzając kapustę do miękkości, następnie dodać wcześniej podsmażone pieczarki i wymieszać.Doprawić solą i pieprzem.
Teraz resztę śmietany wymieszać dokładnie z jajkiem i żółtkami ,wlać do garnka i zagotować aż zgęstnieje.

Doskonała jako dodatek do dań mięsnych oraz jako farsz do pierogów i kulebiaków.
Odpowiedz
#3
Kapusta zapiekana

1 główka kapusty włoskiej
1 kg mielonego
szklanka bułki tartej
2 jajka
1 duża cebula
kostka masła
kilka plasterków żółtego sera
majeranek, pieprz, sól

Kapustę obieramy z luźnych liści rozkrawamy na pół ,wycinamy głąby i wyjmujemy połowę liści ze środka tak by powstały kapuściane miseczki.
Wyjętą kapustę siekamy i przysmażamy razem z posiekaną cebulą i połową masła.
Tak przygotowaną kapustę dokładnie mieszamy z mięsem bułką tartą i jajkami doprawiamy majerankiem,solą i pieprzem.

Napelniamy farszem wydrążone połówki kapusty i wkladamy na 45 min do piekarnika polewamy kapuste roztopionym masłem tak aby dostało się pomiędzy liście .
kapusta jest już gotowa kładziemy na wierzch kilka plasterków żółtego sera i zapiekamy jeszcze kilka minut ,aż ser się rozpuści.

Smacznego
Odpowiedz
#4
Pozdrawiam


Sok z kapusty surowej otrzymany z sokowirówki to najlepsze lekarstwo na grypy i przeziębienia bez możliwości przedawkowania.

A wstrętne to jest okrutnie - ale co się nie robi dla zdrowia.

Wielokrotnie to "przećwiczyłem" z rewelacyjnym skutkiem.

Maciej
Odpowiedz
#5
Kapusta do zrazów i kotletów mielonych:

1 kg kiszonej kapusty
1/2 kostki smalcu
2 łyżeczki kminku

Zalać kapustę wrzątkiem, dodać smalec i kminek, gotować 1,5 godziny.

Młoda kapusta na słodko kwaśno --do mięs duszonych, pieczonych:

1 młoda kapusta
1/4 szklanki octu
1/3 szklanki cukru
2-3 łyżki posiekanego koperku
sól do smaku
Kapustę umyć i pokroić nożem średnio- grubo. Zagotować wodę, na wrzątek włożyć kapustę dodać ocet i cukier. Gotować na średnim ogniu.
Po 20minutach dodać sól i koperek.
Kapusta powinna być chrupiąca, twardawa, zdecydowanie słodko kwaśna.
Odpowiedz
#6
Tata1959 pewnie przyzna mi nagrodę archeologa Angel , ale że jest teraz sezon na młodą kapustę, to czas przypomnieć sposób na jej przygotowanie.

Pokroić na drobną kostkę 1 cebulę albo kilka młodych dymek i zeszklić na tłuszczu (ja mieszam oliwę z masłem, ale zwykły olej też się nadaje). Do cebuli dodać parę rozgniecionych ząbków czosnku i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać poszatkowaną główkę młodej zielonej kapusty, drobno pokrojone grube łodyżki koperku (z całego pęczka), sól i pieprz do smaku oraz trochę soku z cytryny. Dusić na małym ogniu 20-30 min. Do zagęszczenia zamiast tradycyjnej zasmażki, ugniatam kawałek masła z mąką na pastę (1:1) i dodaję ją do uduszonej kapusty, którą potem gotuję przez kilka minut. Na koniec dodać resztę posiekanego koperku, inne świeże zioła (ja biorę co mam w danej chwili przerośnięte w doniczkach - ostatnio był to tymianek, trybula, cząber).

Można robić różne wariacje z papryką, pomidorami, marchwią, grzybami a nawet ... rodzynkami, ale ja w tym przypadku jestem purystą i lubię ją wyłącznie z koperkiem.

Smacznego.



Skocz do: