Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kapusta - sposoby kiszenia, przepisy
Piotruś, tradycyjna bez dodatków, domowa, to kapusta z solą, kminkiem i marchewką.
To jak?
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu... Prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły!
Po pierwszym kieliszku wychodzi z nas drugi człowiek i on też chce się napić! (Wańkowicz)
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam.

Jak by rządziły na świecie kobiety to nie było by wojen! Państwa by były co najwyżej poobrażane na siebie.





Odpowiedz
Tym razem coś czego jeszcze nie było :)
Kapusta ze szczypiorkiem :P


Załączone pliki Miniatury
               
*****\\\\   ///*************l***********§*********[]
*****(  @ @ )***********oooooo*****(bul,bul)*****[%%]
--oOOo-(_)-oOOo----->****grono*****(ooooooo)****[%%]
------O-----O--------********ooo******(ooooooo)****[%%]
pozdrawia Castleman*******o********(ossad)*****[%%]
Odpowiedz
Szczypiorek to niestety był niewypał.
Smak kompletnie inny po fermentacji.
Bardzo długo fermentowała wreszcie szczypiorek - drut zmiękł.
Smak nie powala, więc nie zrobię więcej.

Wczoraj powrót do tradycji z lekkim eksperymentem.
Coolwrap nowy wynalazek z B...ki.
z jabłkiem i żurawiną.
Zobaczymy co z tego będzie ;)


Załączone pliki Miniatury
               
*****\\\\   ///*************l***********§*********[]
*****(  @ @ )***********oooooo*****(bul,bul)*****[%%]
--oOOo-(_)-oOOo----->****grono*****(ooooooo)****[%%]
------O-----O--------********ooo******(ooooooo)****[%%]
pozdrawia Castleman*******o********(ossad)*****[%%]
Odpowiedz
Kapusta Coolwrap nadaje się idealnie do kiszenia. Z żurawiną i jabłkiem wychodzi rewelacyjnie.
Niebyłbym jednak sobą jakbym nie namieszał.
Aktualnie wariant z połową tradycyjnej kapusty niewidomej odmiany :P
Nastawiona w sobotę (4 dni temu), dzisiaj wcinamy i jest superrrr :D
*****\\\\   ///*************l***********§*********[]
*****(  @ @ )***********oooooo*****(bul,bul)*****[%%]
--oOOo-(_)-oOOo----->****grono*****(ooooooo)****[%%]
------O-----O--------********ooo******(ooooooo)****[%%]
pozdrawia Castleman*******o********(ossad)*****[%%]
Odpowiedz
Tym razem kapusty 2wie.
Z żurawiną i jabłkiem - tradycyjnie.
Druga to trochę hardcore, kapusta z porem.
Żeby intensywnie nie pachniała, na górze warstwa 3cm z tej pierwszej :P
Na razie (2gi dzień) powietrze spokojne :D


Załączone pliki Miniatury
               
*****\\\\   ///*************l***********§*********[]
*****(  @ @ )***********oooooo*****(bul,bul)*****[%%]
--oOOo-(_)-oOOo----->****grono*****(ooooooo)****[%%]
------O-----O--------********ooo******(ooooooo)****[%%]
pozdrawia Castleman*******o********(ossad)*****[%%]
Odpowiedz
Witam
Nie męcz się z tą kapustą. Święta za pasem a, ty tylko kapusta, kapusta. Mnie już się ukisiła kapusta z marchewką bo innej nie lubię, nawet już ją spożywam.
Wyjątkowo bardzo smaczna w tym roku.

Pozdrawiam/Gliwice + 4 km..
Eug..
Odpowiedz
Noo kapusta kiszona z porem to Hardcore. Tylko dla odważnych :D 
Teraz coś spokojniejszego.
Wariacja na 3 papryki :D
Dawno już nie kisiłem, trzeba odświeżyć powietrze ;P
Kapusta 1 klasa, z małym kłączkiem, takie najlepsze do kiszenia.
Były 3 kolory, a wyszedł żółty ;)


Załączone pliki Miniatury
               
*****\\\\   ///*************l***********§*********[]
*****(  @ @ )***********oooooo*****(bul,bul)*****[%%]
--oOOo-(_)-oOOo----->****grono*****(ooooooo)****[%%]
------O-----O--------********ooo******(ooooooo)****[%%]
pozdrawia Castleman*******o********(ossad)*****[%%]
Odpowiedz
Moja jedna z ulubionych [Obrazek: 1f642.png] :)
kapusta kiszona z chrzanem
rodzi się od wczoraj [Obrazek: 1f603.png] :D
ps chrzan najlepiej się przeciera blanderem z nożykiem
bez płaczu  :D :D :rotfl: :rotfl: :jupi: :jupi:


Załączone pliki Miniatury
                   
*****\\\\   ///*************l***********§*********[]
*****(  @ @ )***********oooooo*****(bul,bul)*****[%%]
--oOOo-(_)-oOOo----->****grono*****(ooooooo)****[%%]
------O-----O--------********ooo******(ooooooo)****[%%]
pozdrawia Castleman*******o********(ossad)*****[%%]
Odpowiedz
Castelman tak widze eksperymentujesz, to podziel sie swoja skromna opinia. Ktory eksperyment kapusciany podszedl Tobie najbardziej :p ?
Odpowiedz
Chrzan można też zmielić maszynką do mielenia.

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."

Odpowiedz
(24-04-2019, 10:37)zarowix napisał(a): Castelman tak widze eksperymentujesz, to podziel sie swoja skromna opinia. Ktory eksperyment kapusciany podszedl Tobie najbardziej :p ?
Wszystko się znudzi na dłuższą metę.
Najlepsza chyba jednak z żurawiną i jabłkiem,
najbardziej ekstremalna i wyrazista z porem :D, ale to moje subiektywne zdanie.
PS chrzanową trzymałem w ciepłym ciut za długo (dzisiaj rano, po 4rech dniach do lodówki trafiła, na mój gust 2,5 dnia by wystarczyło), kwaśnawa wyszła
*****\\\\   ///*************l***********§*********[]
*****(  @ @ )***********oooooo*****(bul,bul)*****[%%]
--oOOo-(_)-oOOo----->****grono*****(ooooooo)****[%%]
------O-----O--------********ooo******(ooooooo)****[%%]
pozdrawia Castleman*******o********(ossad)*****[%%]
Odpowiedz
Wczoraj nastawiona, młoda, polska, bez żadnych dodatków, mniam :D :P :slinka: :jezor: :lol:
ps. dzisiaj do pstrąga z grila zawartość słoika zostanie skonsumowana, po jednym (niecałym) dniu kiszenia.


Załączone pliki Miniatury
                   
*****\\\\   ///*************l***********§*********[]
*****(  @ @ )***********oooooo*****(bul,bul)*****[%%]
--oOOo-(_)-oOOo----->****grono*****(ooooooo)****[%%]
------O-----O--------********ooo******(ooooooo)****[%%]
pozdrawia Castleman*******o********(ossad)*****[%%]
Odpowiedz
Po jednym dniu to ona jest chyba co najwyżej małosolna.
pozdrawiam Jurek 



Odpowiedz
Nie była taka zła :) ale brakowało min. jeszcze jednego dnia kiszenia.
*****\\\\   ///*************l***********§*********[]
*****(  @ @ )***********oooooo*****(bul,bul)*****[%%]
--oOOo-(_)-oOOo----->****grono*****(ooooooo)****[%%]
------O-----O--------********ooo******(ooooooo)****[%%]
pozdrawia Castleman*******o********(ossad)*****[%%]
Odpowiedz
Poszedłem kupić Coolwrap, a kupiłem Stożkową [Obrazek: 1f642.png] ciekawe co z tego wyjdzie ;)


Załączone pliki Miniatury
               
*****\\\\   ///*************l***********§*********[]
*****(  @ @ )***********oooooo*****(bul,bul)*****[%%]
--oOOo-(_)-oOOo----->****grono*****(ooooooo)****[%%]
------O-----O--------********ooo******(ooooooo)****[%%]
pozdrawia Castleman*******o********(ossad)*****[%%]
Odpowiedz
Piotrze, a kisiłeś już brukselkę. Może by szybciej ukisła.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam, Grzegorz
Odpowiedz
Castleman czy mogę Cię prosić o proporcje dla zestawu z jabłkiem i żurawiną?

Dziękuję i pozdrawiam Maciej
Odpowiedz
Jabłko i żurawina dobre do nalewki, nie do kapusty
Pozdr.
Eug.
Odpowiedz
(28-11-2019, 00:42)gbed napisał(a): Piotrze, a kisiłeś już brukselkę. Może by szybciej ukisła.

Niestety nie, choć brukselkę przyrządzoną (lekko ugotowaną i podpieczoną) odpowiednio bardzo lubię :)

Tutaj jest nastaw z żurawiną i jabłkiem:
https://wino.org.pl/forum/Thread-Kapusta...#pid328739
wielokrotnie robiłem i polecam


Załączone pliki Miniatury
       
*****\\\\   ///*************l***********§*********[]
*****(  @ @ )***********oooooo*****(bul,bul)*****[%%]
--oOOo-(_)-oOOo----->****grono*****(ooooooo)****[%%]
------O-----O--------********ooo******(ooooooo)****[%%]
pozdrawia Castleman*******o********(ossad)*****[%%]
Odpowiedz
Jeden z moich ulubionych wątków. Długi, ale dalej ciekawy. Coś co trzyma dalej poziom.
Nawet nie wiedziałem o istnieniu takiej kapusty. To jakaś specjalna odmiana czy po prostu została tak uformowana?
Sam ostatnio kisiłem, ale to zwykła - kapusta, marchew, sól.

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."

Odpowiedz
To odmiana.
Nie znałem jej. Kupiłem w Lidlu.
Fajna odmiana.
Ostatnio robię bez dodatków, żeby wyczuć różnice poszczególnych odmian, to ciekawe.
*****\\\\   ///*************l***********§*********[]
*****(  @ @ )***********oooooo*****(bul,bul)*****[%%]
--oOOo-(_)-oOOo----->****grono*****(ooooooo)****[%%]
------O-----O--------********ooo******(ooooooo)****[%%]
pozdrawia Castleman*******o********(ossad)*****[%%]



Skocz do: